Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Блоготърсене

Днес, от малко скука, реших да проверя с какви резултати от търсене през Google, най-често хората попадат на моя блог.

Преди време се удивих на идиотските референции, които Христина добре е описала в нейния блог.

Слава на Бога, при мен нещата не са отчайващи. От последните дни най-честите търсения са:
  • египетски гълъби, caricite v egipet - все интересни издирвания за Египет... За съжаление нищо за пирамиди, фараони... и, как беше... балъци за $$$ :-)
  • manowar - обяснимо! Концертите им засилиха интереса неимоверно!
  • metallica (+ превод на всякакви техни песни; солото на nothing else matters и т.н.),
  • мелник стара сграда, selo melnik snimki - и снимки, и старинности съм описал. Дано са останали доволни хората, търсещи в Google.
  • bg televizia, bg ТЕЛЕВИЗИИ - и по тази тема доста кликания...
  • разходки Витоша - дано всеки видял статиите да е харесал фотосите и да иде на живо да зърне тази уникална красота!
  • олимпийски игри - позволих си да сложа и отметки към Уикипедия. Така търсенето става още по благотворно!
  • Z-rock - десетки посещения на ден с този референт! Определено тази радио станция трябва да ми плаща за реклама :р
  • kaliakra rock - много посещения и много статии, към които ще ви отправи това търсене
  • васко василев - един единствен път е споменат в този блог и вече е начело на търсачките... странно
  • женско монашеско облекло - никога не съм писал за това! Явно препраща от микс на 2 статии: за Мелник и концертът на Металика: Манастирът е изграден през 1209-1211 г. на мястото на монашески скит пещера (спелеон). + ... с делово облекло, стегната прическа и деликатни очила. ...),
  • стволови клетки - покрай скандала скоро и моя статия от преди време търсенето е изплюло моя блог...
  • crematory, crematory в България - пресно, пресно!
  • морски свинчета - култова стара статия...
  • на какво приличате - помните ли онзи интересен сайт?
  • метал опера - вероятно заради Avantasia
  • toma zdravkov - доста популяризирах участника в Мюзик Айдъл.
  • мюзик айдъл плъгин - явно Уинамп имат някакви допълнения :-)
  • математика - а аз иначе съм ужасен математически инвалид... леле, скоро и икономист... Ужас му се казва на това!
  • стадиони в България - не веднъж съм ги споменавал в концертните и футболните статии
  • известни личности родени през септември - явно онази безлична статия на някого му е свършила работа
  • петък 13 - доста кликания има на блога ми заради тази тема
  • Kamelot - още проявен интерес към една от най-готините банди
  • пинк флойд - нямам думи!
  • hd формат как работи - води към единствената статия в РС раздела
  • lauren harris nipslip sofia - все пак поведението на Лорън Харис е накарала някой да се поразрови за циците й, придобили повече слава от самата изпълнителка :-)
Като заключение: не се фукам, ама... с изключение за Лорън Харис, други неприлични търсения не е имало :р

Crematory в България!


Днес официално бе оповестена новината, която от известно време върлуваше като слух: немските готик метъл легенди Crematory ще изнесат концерт в България! Събитието ще се състои на 27 септември в столичната зала "Христо Ботев"!

За сега в официалния сайт на групата липсва информация за дата на престоящия концерт... В момента тече турнето им 'Pray Over Europe Tour 2008'.

Организаторите от "Aрт БГ" съобщават, че подгряващите групи от българска страна са The Revenge Project и Hyperborea.

От създаването си през 1991 г. Crematory са една от малкото групи, които не променят стила си и се придържат към готик метъла. Аз чух групата преди няколко години, и въпреки "грубия" немски език харесах звученето им. С голямо нетърпение очаквам Герхард Стас - Феликс (Gerhard Stas - Felix), Матиас Хехлер (Matthias Hechler), Катрин Гогер (Katrin Goger), Харалд Хайне (Harald Heine) и Маркус Юлих (Markus Jüllich) в София другия месец!

Update: Днес, 11 август, Crematory поместиха в официалната си страница датата за концерта в София! Вече е съвсем сигурно, че събитието ще се състои.

Олимпиадата


Днес в 15:00 ч. българско време (20:00 ч. китайско - 08:00 ч. АМ на 08.08.2008 г. - търсен ефект) в Пекин ще бъдат открити XXIX летни олимпийски игри - 二零零八年北京夏季奥运会. Това е официалната страница на игрите.

В този дългоочакван спортен форум ще присъстват повече от 200 страни, а игрите ще продължат до 24 август. Аз лично очаквам доста грандиозно шоу. Предвижда се невероятно светлинно шоу и наподобяващи арсианци танцьори да бъдат част от официалното откриване на летните Олимпийски игра в Пекин, което домакините обещават да е с дължина над 3 часа.

Общо 11 хиляди атлети от цял свят ще се борят за 1000 медала в 302 дисциплини. От България ще участват 72 спортисти. Днешното откриване ще бъде продукт на седем години тежка работа, която напълно преобрази Пекин. Даже преди предната олимпиада в Атина (2004 г.) се роди следния виц:

Китайската федерация попитали Гърция няколко месеца преди откриването на Олимпийските игри в Атина:

- Вие готови ли сте за игрите?
- Почти...!
- И ние - отговорили китайците! :-)

Китай инвестира 43 милиарда долара в организирането на най-големия спортен форум. Над 100 милиона долара пък са вложени в днешната церемония. Колосална сума пари... С тях някак умира и идеята за олимпийските игри... Отдавна този форум е мания за надпревара по разкош и великолепие...

15 хиляди изпълнители и 29 000 души технически персонал ще бъдат в основата на днешното грандиозно шоу, като режисьорът Жанг Имо е решил да пресъздаде в шоуто 5000 годишната история на Китай.

На церемонията ще присъстват 104-ма високопоставени правителствени представители, сред които 80 лидери. Горките китайци - днес, а и през този месец ще са под обсада и страх дали "световния" тероризъм няма да ги докосне.

Олимпийските спортове са 28, а общият брой на състезанията е 302 (165 за мъже, 127 за мъже и 10 смесени състезания). Това са всички спортове, в които състезателите ще премерят сили и умения (връзките са към Уикипедия):

Фехтовка
Стрелба с лък
Лека атлетика
Бейзбол
Баскетбол
Бадминтон
Бокс
Кану каяк
Колоездене
Скокове във вода
Конен спорт
Плуване
Синхронно плуване
Тенис на маса
Тенис
Волейбол


Футбол
Гимнастика
Хандбал
Хокей на трева
Джудо
Модерен петобой
Академично гребане
Спортна стрелба
Софтбол
Триатлон
Водна топка
Вдигане на щанги
Борба
Ветроходство
Таекуон-до


Харесва ми мотото на игрите, въпреки, че Китай се... смахна още преди обявяването му с нападенията на Тибет... Та, мото е Един свят, една мечта (同一个世界 同一个梦想|t=同一個世界 同一個夢想 :-)

Успех на всички спортисти и нека по-добрите изпитат сладостта на успехите от олимпиадата!

Where the Hell is Matt (2008)

Преди повече от година ви показах Where the Hell is Matt за 2005 и 2006 г. Ето го и през 2008 г.!



Тук има повече информация за Matt! Дали някой ден танцуващия странник ще мине и през България...? :-)

Почивка в Мелник

Миналата седмица бях в Мелник. Обикновено ходя там всяка година за по няколко дни, защото мястото е магическо и релакса пълен! Забележителната история, църквите и манастирите, меловете, природата - всичко това успява да ме зареди с много енергия! Обикновено всяка година слагам по някоя снимка, но сега ми се ще малко да разкажа (и покажа) местата, които всеки турист, отишъл в Мелник, трябва да види.

За самият Мелник няма да разказвам, защото информация има предостатъчно в интернет. Едно от най-забележителните места обаче е крепостта на Деспот Слав, до която през последните две години може да се достигне по изградена пътека. Много от хората, идващи в Мелник до скоро само бяха чували за останките от тази величествена крепост.


(план на Мелникшата крепост взет от Bulgarian Sastles)

Крепостта "Деспот Слав" е малкото укрепление най-старото и най-масивно военно съоражение в града, представляващо мощна самостоятелна крепост, с дебели 2 - 3,50 м. стени и кули. До наши дни са оцелели внушителни руйни, на места с височина до 8 - 10 м. Паметникът е реставриран частично след теренното му археологическо проучване. Архитектурният анализ и археологическите находки, съпоставени с историческите събития, показват четири периода на градеж на Малкото укрепление: един ранновизантийски, два средновековни и четвърти период, от който са преобладаващите останки в днес запазената руина, се свързва с деспот Алексий Слав (1208-1230 г).

Ето и няколко снимки:


В местността, където е разположена тази крепост (Платото) се намира и църквата „Свети Никола". Тя е най-старата и най-голяма църква в Мелник, епископска до началото на XIII в., митрополитска от XIII до средата на XVIII в. По план тя е трикорабна (бел. 1), триапсидна (бел. 2) базилика (бел. 3), с почти квадратен наос (бел. 4), с обособено предапсидно пространство, засводено с надлъжен полуцилиндричен тухлен свод, със среден кораб, извисявал се над страничните. Наосът е разделен на три кораба с два реда от по две колони и от разделителни за олтара стени, свързани в тържествена триумфална арка, дублираща арка на олтарната апсида.

В извивката на централната апсидна конха (бел. 5) има монументален синтрон с четири стъпала, в средата с митрополитски трон с пет стъпала, от двете страни с перила. Църквата е с притвор, странични галерии с водохранилище (от север) и камбанария (от юг), жилищна сграда(от запад) - всичките включени в общ архитектурен обем. Имала е великолепни стенописи от началото на XIII век.

Снимки на "Св. Никола":



На стотина метра на изток се намира манастирът „Св Харалампий" и Свети Архангели. С този манастир, който е най-ранен засега в Мелник, са свързани три преписки в Изборно евангелие от XI в., което се намира в Националната библиотека на Гърция в Атина. Първата от тях сочи евентуалната година на построяването му 1206 г. и предполагаемия ктитор (бел. 6) севаст Василий Вамбулинос. Установената планова и пространствена композиция на манастира е класическа. Той бил изграден като затворен архитектурен ансамбъл с полуоткрито преддверие с църква "Св. Йоан Продромос-Предтеча, с камбанария и с аязмо (бел. 7). Дворът е с голям наклон към западния край, в който е манастирския католикон. Той се състои от два еднокорабни едноабсидни наоса. Свети Архангели" и „Свети Харалампий" е без притвор и под общ покрив.Те са били богато украсени с двуслойна стенна живопис. Манастирът е преживял две тежки разрушения, при които в пропастта са се срутили значителни части от него, заедно със ската в края на XVI в. и през първата половина на XVIII в.

Снимки на „Св Харалампий" и Свети Архангели:



Още няколкостотин метра североизточно се намира манастирът „Света Богородица Спилеотиса" - „Света зона". Манастирът е изграден през 1209-1211 г. на мястото на монашески скит пещера (спелеон). Второто наименование "Богородица на Светия Пояс" е свързано с параклис на Атонския манастир Ватопед. В дарствена грамота от 1220 г. на ктитора на манастира деспот Алексий Слав, той е наречен „Деспотски и царски манастир". Първоначалната застроена площ на манастира е била около 1650 кв. м. Във времето, вследствие на земетръси по-голяма част от него е пропаднала в пропастта. Ежегодно на 31 август се провежда събор в чест на патронния празник на манастира.

Ето и сегашния му вид:




Преди да слезем обратно към Мелник искам да покажа няколко снимки, на които запечатените гледки спират дъха... На тези места аз отделям поне 2 часа, за да им се наситя и релаксирам:



Няма да прекалявам със снимките :-) Разходих се и до Роженския манастир, който е на 12 км. по шосеен път от Мелник, но само на 2 часа по пътека, която минава през Роженското дере. Уникални красиво! Само ще разкажа малко за самия манастир, защото до сега не съм го правил:

Роженският манастир е един от малкото средновековни храмове достигнали до наши дни във вид, близък до първоначалния, запазил автентичната си архитектура и монументална живопис. Намира се до с. Рожен, върху билото на висок хълм с изглед към върховете на Пирин и Беласица. Роженският манастир и църквата “Св.Рождество Богородично”, днес са най-големите в Пиринския край.

Основан е през 1220 г. и e един от най-старите манастири в България. В началото на VII в. манастирът е опожарен, а през 1715 г. започва обновяването на храма. В периода XIV-XVII в. е важен духовен и литературен център. Тук е имало калиграфско училище, монасите от което създават невероятното произведение на изкуството “Интерпретация на Йов”, украсено със 117 ръчно изработени миниатюри. За съжаление през 1647 г. то е отнесено в Йерусалим. Манастирската църква “Рождество Богородично” пази стенописи от 1597 г., 1611 г. и 1715 г. С висока стойност са иконите и забележителните дърворезби. Многоцветните стъклописи датират от 1756 г. и са единствените от това време в българските храмове. Освен църквата са запазени старата монашеска трапезария, манастирската костница и стопанските постройки. През XIX век запазва значението си като важно културно и религиозно средище в областта. Тук намира подслон през последните години от своя живот българският революционер Яне Сандански. До манастирската църква “Св. Св. Кирил и Методий”, построена по негово желание се намира гробът му. Сред най-честите гости на манастира и занапред ще се споменава името на Ванга. Храмовият празник е на 8-ми септември , в чест на раждането на Света Богородица.

Между безценните произведения на Роженския манастир е голямата Богородична икона, наречена Чудотворната икона. Историята й започва от времето на византийския Император Теофил, когато една вдовица от Никея хвърлила в морето своята икона, за да я спаси от императора. Иконата не потънала, а плавала дълги години към бреговете на Гърция и през 999 г. доплавала обкръжена с огнено сияние през портите на манастира Ивирон.

В Мелник и околията му човек наистина се зарежда с страшно много положителна енергия и винаги има желание да се завърне. Препоръчвам на всеки да отиде поне за един ден, за да усети колко красиво и приятно място е Мелник.

Пропускам да спомена за архитектурата, търговията с вино и знатните мелнишки родове. Няма как да опиша всичко, но информацията в интернет е много и всеки може да я открие там.

Искам да допълня само няколко панорамни снимки, които направих:


Това са пояснителните бележки към терминологията по-горе:

(бел. 1): Корабът на храма се нарича "еклесиа" и се смята за "ораториум попули" в противо­полож­ност на абсидата, където могат да влязат само духовниците. Обикновено средният храмов кораб, поради нужда от прозорци е по-висок от страничните (със специален покрив) и носен от колони.

(бел. 2): Абсида (апсис) – място за безкръвното приношение и за духовенството. Вътрешната страна на абсидата е винаги кръгла, а външната може да бъде и полигонална – 3, 5, 6 и повече площи. Обикновено прозорците на абсидата са 1, 3, 5. Абсидата почти винаги се отделя от кораба на храма с няколко стъпала. Извивката на абсидата са украсявали с мозайка. От IV в. насам в абсидите се среща грамаден образ на Иисус Христос между апостолите Петър и Павел, и в други сцени.

(бел. 3): Базиликата е четвъртита постройка, която е разделена от две или няколко успоредни редици подпори – колони или стълбове, които образуват три или пет продълговати кора­ба. Средните кораби завършват на изток с абсида. На западната страна има предверие, нартика или атриум (двор, ограден с колонада). В абсидата е олтаря със св. Престол. Обикновено средния кораб е по-висок от страничните. Често между абсидата и трите кораба се вмъква един напречен кораб, наречен трансепт. По височина той е равен на средния. Колоните, които разделят корабите са свързани отгоре било с хоризонтални каменни греди – архиволти, било с арки, също и с архитрави. Таваните са украсени с касети – касетирани плафони.

(бел. 4): Наос (от гръцки: naos - храм) е термин в сакралната (църковна) архитектура и представлява вътрешната част на един храм. В гръцките храмове в наоса се намира статуята на божеството, а в ранните византийски православни църкви в него се провежда литургията

(бел. 5): Олтарна апсида или конха се нарича полукръглото пространство, което заема централната част на източната стена на християнския храм. Първоначално, широчината на вътрешния отвор на апсидата е малко по-голям от широчината на центалния кораб на наоса. Външно, апсидите имат различни форми - полукръгла, тристранна, четиристранна, шестстранна и др.

(бел. 6): Ктитор (спомоществовател) е почетно наименование на лица, дарили средства за изграждане на манастир, църква или параклис. В миналото образите им се изографисвали в стенописите на църквата, построена с техни средства, като знак за благодарност.

(бел. 7): Аязмо е водоизточник, който се намира край свещен за християнството обект - храм, манастир - в последния случай може и да е в неговите рамки. В зависимост от водоизточника може да бъде оформен като чешма, басейн и т.н. Водата от аязмото се смята за лековита, чудотворна, използва се, след като е осветена, в християнските ритуали.