Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Разходка в Рила

Вчера (25 юли) беше един наистина горещ ден. На много места в страната температурите "удариха" градуси от 36-38 по Целзий. По родните пътища имаше върволица от коли със спасяващи се от горещините жители на големите градове... На слънце температурата достигаше 41,5 градуса!

Аз също предпочетох да избягам от топлото време като се "скрих" в планината, макар и не на високо. Рила беше удачен избор и за хилядите хомо сапиенс... Все пак всеки търсеше спокойствие и никой на никого нямаше намерение да пречи. Местността под връх Мальовица е приятна за еднодневна почивка сред природата - много мързел, хапване, бира. Мястото наистина е красиво и направих няколко фотоса, с което да го потвърдя.

Гашербрум 1 покорен!

Днес, 26 юли, неделя, около 08.00 часа LT, българите Николай Петков, Дойчин Боянов, Боян Петров и Николай Вълков са стъпили на Гашербрум-1 или Хидън пик (8069 м). В момента четиримата са в щурмовия лагер 4 (7300 м), откъдето ще продължат слизането си към подножието.



Атаката е започнала в 00.30 часа след полунощ (22.30 часа на 25 юли българско време – бел. П. А.). По думите на Дойчин Боянов горната част на маршрута е била много технична е изисквала катерене на предните зъби на котките и с две сечива.

Заедно с българите на върха са били финландецът Вейка Густафсон и японецът Казуя Хирадиде. “Днес е голям ден! Времето беше идеално. На върха нямаше никакъв вятър и видяхме целия Каракорум като на длан. Със силна воля, решителност, настойчивост и рационални действия пред лицето на предизвикателството, успяхме да постигнем целта” – съобщава Вейка в блога си. И продължава, безумно щастлив от изкачването на Гашербрум-1: “Благодаря на всички, които ми помогнаха да реализирам този проект. Светът е прекрасен!” Всички слизат по дългия път към базовия лагер.

Това е първото изкачване на Гашербрум-1 от българи. Върхът е първи осемхилядник за Боян Петров и Николай Вълков, трети за Дойчин Боянов – след Еверест (2004 г.) и Нанга Парбат (2006 г.). За Николай Петков това е пето изкачване на осемхилядник – след Еверест (1984 и 2004 г.), Дхаулагири, Нанга Парбат (2006 г.).

Хидън пик е Единадесети осемхилядник за България – след Еверест, Лхотце, Макалу, Чо Ойю, Дхаулагири, Нанга Парбат, Анапурна, Броуд пик, Гашербум-2, Шиша Пангма. Остават К-2, Кангчендзьонга, Манаслу.

Двамата Николаевци, Дойчин и Боян посвещават изкаването си на 80-годишнината на организирания алпинизъм в България.

Браво, момчета! Цял месец вече съм на нокти и се радвам, че сте живи и здрави и всичко е минало както трябва. Планината ви позволи да я "погъделичкате" и ви прати прозорец от добро време!

Update 28 юли: Вчера българските алпинисти Николай Петков, Дойчин Боянов и Николай Вълков слязоха в базовия лагер в подножието на най-високите върхове от масива Гашербрум. Боян Петров е останал да нощува в лагер 1, откъдето има намерение – при добро време и самочувствие – да направи опит на Гашербрум-2 (8035 м).

Българите са добре и поздравяват всички, които следят хода на експедицията.

Update 29 юли: Боян Петров, който в неделя, на слизане от Гашербрум-1 (8068 м,. след успешното му изкачване същия ден) остана в общия за двата най-високи Гашербрум-а лагер 1, за да направи опит на Гашербрум-2 (8035 м.), се е отказал от намерението си.

След като вчера е стигнал до лагер 3 (7000 м) по маршрута към Гашербрум-2, днес той се е върнал в лагер 1 (5950 м.), откъдето се е обадил по сателитния телефон на испанска експедиция. Утре ще слезе в базовия лагер (5100 м.). Там го очакват Николай Петков, Дочйин Боянов, Николай Вълков.

Времето в района е нестабилно. На К-2 (8611 м.) бяха прекратени всички опити и участващите в тях се върнаха в подножието. Те бяха спрени от силните ветрове над 7000 м.

Update 30 юни: Днес, 30 август, ръководителят Николай Петков е обявил края на експедицията “Гашербрум’ 2009”. Вече след финала й Боян Петров е взел решение да се присъедини към испански екип, заплащайки своята част от разрешението му със собствени средства, и да направи още един опит на Гашербрум-2 (8035 м).

Николай Петков, Дойчин Боянов и Николай Вълков са започват слизане от базовия лагер надолу утре сутринта.

На 4 август те ще бъдат в Скарду, а на 8 август (събота) късно вечерта ще ги очакваме в София.

Боян Петров по всяка вероятност ще се върне седмица по-късно – на 15 август.

Както е известно, първоначалните планове бяха за опити на всички на двата върха – Гашербрум-1 и Гашербрум-2. Но липсата на достатъчно средства наложи промяна на целта и насочване само към Гашербрум-1, и редуциране на състава, в който се предвиждаше да участват също Слави Асенов и Георги Маджаров.

В понеделник, 10 август т. г., от 11.00 часа, Николай Петков, Дойчин Боянов и Николай Вълков ще дадат пресконференция в прессклуб “България” на националния стадион “Васил Левски”.

Update 2 август: Рано днес, една седмица след изкачването на Гашербрум-1 (или Хидън пик, 8068 м), Боян Петров е успял да стъпи и на Гашербрум-2 (8035 м). Това е първи double-header (два осемхилядника за един сезон) в историята на българския алпинизъм. Браво, Съни! Честито!

Както е известно, след като ръководителят Николай Петков обяви края на българската експедиция “Гашербрум’ 2009” на 30 август, Боян Петров взе решение да се присъедини към испански екип, заплащайки своята част от разрешението му със собствени средства. Така той получи шанс за още един опит на Гашербрум-2 (8035 м). И го използва по най-добрия начин.

Според последна информация, цялата атакуваща свръзка, чийто състав на този етап е неизвестен, се е върнала в лагер 1 (5950 м).

Забележка: информацията е на ClimbingGuideBg

Краят на една олелия!

Вече мога да се похваля съвсем официално - от днес съм дипломиран икономист! Още не мога да го осмисля... все имам чувството, че другата седмица съм на пореден изпит...

Доволен съм от себе си, въпреки всичко! :-)

40 години от "малката крачка на човека",,,

Днес (16 юли) се навършват 40 години от старта на полета на Аполо 11 - началото на първата стъпка на човек на друг обект във вселената. Тя беше на американския астронавт Нийл Армстронг, който остави знаменития си отпечатък на Луната.



Преди 40 години, след стъпването на Армстронг на естествения спътник на Земята, прозвучава и легендарната фраза "Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството...“ ("That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind..."). Все си мислех, че в модерните времена трудно ще чуем нещо толкова просто и в същото време голямо! Точно по философски илюстрира едно забележително постижение. Убеден съм, че след 350 г., когато хората ще посещават приятели на Луната всеки ден, ще потръпват всеки път щом чуят тази кратка фраза.

Нещо любопитно, (което не зная дали е истина): Като дете Нийл Армстронг, често воайорствал в съседската къщата на семейство Горки - криел се и подслушвал. Един ден малкия Армстронг попаднал на ситуацията, при която Горки се подготвяли за "секс сеанс" и чул следния диалог (приблизително):

г-н Горки: Искаш ли да опитаме нещо по-нестандартно, скъпа...?
г-жа Горки: Ще направя това, когато малкия Армстронг стъпи на Луната!

Много хора смятат, че истинските първи думи на Нийл Армстронг, когато стъпва на Луната са били "Поздравления г-н Горки...", а не гореспоменатите :-)

Всеки е чувал, че Аполо 11 и кацането на луната е една голяма постановка, че американския флаг се веел, нямало звезди и т.н. Ех, хора, хора... Няма да се впускам в дълги расяснения - нека всеки вярва, в каквото иска. Днес е забележителен ден за човечеството!

Crematory отново в България!

Съвсем официално е потвърдено, че готик легендите Crematory ще гостуват в България на 19-ти септември! Миналата година немската банда изнесе невероятен концерт и с голям кеф ще ида отново да ги видя и чуя! Този път на "крематориумите" компания ще правят дарк прогресив групата Evergrey. Не познавам творчеството на Evergrey, но ще ми е любопитно да ги видя. И все пак нека подгреем с нещо тяхно:

Evergrey - Broken Wings


Ето и официалното съобщение за предстоящото събитие, организирано от новите промоутъри на пазара Mask Music:

След супер успешното гостуване на немските готик легенди Crematory миналата есен в София, сега Felix и компания се завръщат на българска земя на 19 септември 2009 отново в зала Христо Ботев. Заедно с тях на сцената ще излезе не кой да е, а шведските дарк/прогресив/пауър герои Evergrey, за които това също е второ идване в България след концертите им в София и Пловдив през 2007 г.

Съвместното шоу на обичаните от множество метъл фенове у нас две банди е под надслов "Pill Against Depression Festival" и ще стане факт по покана на новата музикална компания "Mask Music".

Съпорт бандите, които ще загреят публиката преди изявата на хедлайнерите Crematoryи Evergrey, все още се уточняват.

Организаторите гарантират, че за концерта на 19 септември ще бъде подсигурен същият безупречен звук в зала Христо Ботев, на какъвто публиката стана свидетел на миналогодишното шоу на Crematory– като с това бе разбит мита, че първокласно озвучаване е непостижимо в спортна зала.

Билетите тръгват в продажба от утре в мрежата на "Eventim" като първите 300 ще бъдат на промоционална цена 30 лв., на предварителна продажба – 35 лв. и 45 лв. в деня на концерта.

Update 11 септември: "Mask Music" разпространиха следното съобщение:

Готик легендите CREMATORY няма да успеят да дойдат за "Pill Against Depression Festival" на 19 септември, за да свирят заедно с EVERGREY, CHAOSWAVE и българските банди NEW DISEASE и FYELD. Въпреки това те ще изнесат концерт за българските си фенове до края на годината като в момента се уточнява датата.

Промяната се налага заради неотложни ангажименти на групата, свързани със записите на новия им албум – в момента момчетата подготвят поредната си дългосвиреща творба, песни от която по всяка вероятност ще извирят и при повторното си идване у нас.

"Маск Мюзик" поднася официалните си извинения на всички фенове на CREMATORY като гарантира, че закупили дотук билети ще могат с тях без доплащане да посетят както "Pill Against Depression Festival" на 19 септември, така и концерта на CREMATORY, който ще се състои в най-близко бъдеще. За момента не се налага билети да бъдат връщани и организаторите молят всички притежатели на ценни пропуски да ги съхраняват добре, за да могат да присъстват безпроблемно и на двете събития.

Поради възникналите промени фестивалът с участието на групите EVERGREY, CHAOSWAVE, FYELD и NEW DISEASE ще бъде преместен в зала "Remix Open Stage" (бул. "Възкресение" 64, кв. "Красна поляна"). Залата е изцяло реновирана, с голяма сцена и капацитет над 1000 човека. "Remix Open Stage" се намира в непосредствена близост до метростанция "Вардар", може да се стигне и с автобуси 72 и 77.

От днес в продажба са билети за "Pill Against Depression" с променена цена 25 лв като в деня на концерта ще струват 35 лв.

Update 14 септември: "Mask Music" разпространиха следното съобщение:

CREMATORY все пак ще свирят в София на 19 септември, обявиха от "Маск Мюзик". След усилени преговори за нова дата на отложеното им участие и невъзможността да бъде намерен удачен вариант до края на годината, организаторите са се споразумели с групата да направи компромис и все пак да успее да вмести датата на "Pill Against Depression Festival" в натоварения си график.
В тази връзка залата за фестивала остава "Христо Ботев", както и групите-участници – CREMATORY и EVERGREY като хедлайнери, освен тях CHAOSWAVE, FYELD и NEW DISEASE. Началният час на събитието е 18 ч.
От "Маск Мюзик" уверяват феновете на CREMATORY, че Felix и компания със сигурност ще дойдат в събота, след като имаше вероятност те да свирят у нас чак след месец-два, но бе направено почти невъзможното, за да се състои всичко според първоначалния план.
Билети за "Pill Against Depression Festival", както и до края на миналата седмица могат да бъдат закупени от магазините в мрежата на Eventim и онлайн на Eventim.bg на ценa 35 лв, а в деня на събитието – 45 лв.
"Маск Мюзик" се извиняват на феновете на CREMATORY и EVERGREY за причиненото неудобство.

Пиян язовец блокира шосе в Германия

Ето една новина от "Дневник", която искрено ме развесели:

Язовец, опиянен от презрели череши, стана причина за задръстване в Германия, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на полицията в град Гослар.

За инцидента било докладвано в сряда от шофьор, който се обадил на силите на реда, за да съобщи, че дивото животно е умряло насред пътя. Изпратеният на мястото патрул обаче установил, че язовецът всъщност не е мъртъв, а само много пиян.

Полицаите установили, че звярът си е похапнал презрели череши от намиращо се наблизо дърво, които предизвикали у него опиянение и диария.

След неуспешен опит да подплашат язовеца, офицерите го изгонили от шосето с помощта на метла, пише още Ройтерс.

Гласувай!

Може да е забранена всякаква агитация днес (в деня на избора), но ще апелирам към това да отидете и да гласувате, за да:

  • бъдете свободни и отговорни, а не "мъртви души" без чувство за отговорност;
  • бъдете отговорни пред останалите - за изборът, които правите и последствията, които ви очакват;
  • не бъдете безучастни за всичко, което се случва и ще се случва около вас;
  • не се налага друг да моделира бъдещето ти;
  • ако гласувате изборът ще бъде ваш, а не на купените гласове;
  • не бъдете наблюдатели, а активни участници в бъдещия си живот;
  • защото това е ваше право!

Аз ще гласувам, защото искам промяна, искам да остана в тази държава, искам активно да участвам в изграждането на моя живот, искам спокойно бъдеще, искам да съм с чиста съвест за своя избор!

Ако не: