Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Manowar - концертът!

Тaзи сутрин се прибрах от Каварна... Бях на нещо ужасяващо (в добрия смисъл)! По мнение на десетки фенове на различни банди, които срещах из Каварна, Варна, София, превозни средства, паркове, плажове, кръчми и т.н. - няма по-добър метъл концерт правен в България до този момент! Това изживяване е несравнимо! Трудно ми е да го опиша... Няма да се впусам в много подробности, защото се надявам тези, които не бяха на стадиона, да гледат бъдещото DVD от "Kaliakra Rock Fest 2007", което обещаха Manowar!

Всичко започна по план в 20:00 ч. Подгрявката беше на изключително високо ниво! Първи на сцената излязоха тотално непознатите за почти всички нас руснаци SIXTH SENSE. Братушките определено успяха да изпълнят мисията си - да качат градусите на настроението почти на max с качествен хеви. Мисля, че спечелиха много нови фенове от България!

След SIXTH SENSE на сцената излязоха водената от дама-вокалистка група HOLYHELL, където свири бившият барабанист на Manowar Рино (от 1992 г. до 1995 г.), който в един момент подлуди събралите се повече от 20 000 души на Градския стадион в Каварна с перфектно соло. Holyhell направиха кавър на Riding The Winds Of Eternity на Rhapsody и "Rising Force" на Yngwie Malmsteen, изсвириха авторски парчета, както и своята версия на "Фантомът от операта" като на сцената се появи и Eric Adams, който изпълни убийствен дует с вокалистката Maria Breon. Тя определено има гласови данни, за разлика от широко дискутираната Lauren Harris от подгрявката на Iron Maiden. А и смело мога да твърдя, че е доста по-добре изглеждаща от щерката на Стив Харис. Жалко, че HolyHell имат само 1 албум с 1 сингъл и 3 авторски песни. Албума се казва Apocalypse. Ндявам се групата да "набере" скорост в този доста популярен Symphonic Metal стил!

След почти 3 часа подгрявка (с паузите) на сцената излязоха ТЕ - Кралете на метъла! Публиката полудя - след 20 години Manowar бяха в България! Някои хора около мен просто крещяха истерично, защото нямаше как по друг начин да изразят задоволството си да видят мечтаната група. Разбирам ги - това е велик момент от живота на всеки фен...

"Кралете на метъла" стартираха с едноименното "Manowar", продължиха с "Brothers of Metal" и "Call to Arms", след което с кратко соло се представи китаристът Karl Logan, преди да продължат с поредица от парчета от първите си класически албуми. По средата на шоуто на сцената бе изкаран един фен (на име Драго), който свири заедно с групата в приятна дамска компания, състояща се също от фенки поканени от Manowar и накрая си тръгна с китарата, която му бе дадена като подарък. Всичко изглеждаше леко нагласено, но едно момче след това обясни на дълго и широко, че познавал Драго и нищо от видяното не е било по сценарий. На другата сутрин, докато си вземах кафе се запознах с една девойка, която получи лично от групата роза (Феновете, които бяхме на 2 метра от сцената може би видяха това). Определено Кралете успяха да зарадват страшно много хора!

В един момент опиянени от музиката и топлото отношение на групата към феновете, Joey DeMaio проговори на български! Доста прилично успя каже няколко изречения (определено се поизпоти с тази кратка българска реч и каза "доста е трудно, повярвайте ми!"), от които се разбра, че българските "метъл братя" са истински heavy фенове (прозвуча като TV-фенове), а момичетата ни - горещи и красиви.

На това мнение беше и немецът Michael Gunter, с когото се запознах в едно заведение на плажа. Ако ми позволите накратко ще ви разкажа: В деня на концерта пристигнах в Каварна и се заех със задачата да си търся място за нощувка. Естествено нямаше свободни от март месец. Поне това ми отговаряха по телефона, след като от половин месец се опитвах да намеря къде да пренощувам вечерта след концерта. Сравнително бързо обаче успях! Разпитах местните дядовци, седнали на раздумка в парковете, дали дават стаи под наем. За съжаление бяха раздали всичко, както и техните синове, дъщери, внуци и т.н. Всички "проучвания" с разговори по телефона си бяха за моя сметка, но няма как :-) Все пак ме насочиха към един пич, който ми уреди престой и смъкна цената за стаята. Доста се изкефи на идеята, че идвам от майната си сам за концерт. Е, имах и резервен план - да посрещна July morning на плажа в компанията на някоя хипарска компания с кирата и бутилка коняк :-)

След като се настаних излязох, за да направя малко снимки - онези любимите ми: на цветенца, пеперудки, буболечки, камъчета и т.н. Голяма страст ми е "малката природа". Разхождайки се из плажа видях едни приятели - Влади и Вава. С тях за пореден (вече не знам кой) път се засичаме по концерти. Страшно много се зарадвах! Поканиха ме да пия по бира с тях и тяхната компания. Е, не беше само една бира... :-) В един момент, леко брадясал и широко усмихнат се появи истински фен на тежката музика. На перфектен английски ни попита дали може да се присъедини към нашата компания. Естествено, че го приехме! Запознахме се с този страник - казва се Михаел. Архитект Михаел Гюнтер, роден някъде из Германия, работещ и живеещ в Румъния, обичащ България и концертите, които се правят тук, говорещ на английски, защото така по-лесно се разбира с всички. Попита ни какво пием и поиска да му препоръчаме някоя хубава българска бира. Поинтересува се каква е тази small fish, която всички ядат. Трудна му беше думата tsatsa (цаца), но за отрицателно време опостуши 2 порции. Много държеше да почерпи всички с риба и бира и остана изумен от сметката - 6! "6 евро - ОК!" - тръгна да плаща той. "No! No 6 euro! 6 leva." - отговориха му всички през смях. "6 leva?! Just one more!", при което избухнаме отново в смях. Не пожела пари, искаше да ни черпи - кажа, че сме страхотни хора и много се радва да е сред нас. Благодарим ти, Михаел!

Да се върна на концерта, че доста се отплеснах! След словата на български последваха още велики парчета от всички албуми, наблягайки основно на класиките. Дойде ред и на Manowar да се отблагодарят на организаторите на концерта си в България,като поканиха на сцената хора от "Joker Media" и кмета на Каварна Цонко Цонев, които получиха паметни плакети от групата. За "Кметълът" (the metal mayor, както го наричаше Joey) имаше и специален подарък - китара с автографи.

Нямаше как да не се мине и без вечни метал химни като "Heart of Steel" и "Hail and Kill". Аз лично на тези две песни (и не само тях) пях и крещях неконтролируемо, като онези фенове, за когото ви разказах в началото. Зрителите бяха зарадвани и с новината, че концерта се записва за бъдещо DVD!

В края на този невероятен концерт Eric Adams изпя българския химн с метъл аранжимент - още един безпрецедентен жест за родните фенове. Това беше единствения момент, в който публиката заглуши Manowar. Не защото всички 20 000 не пееха през цялото време, за защото озвучаването беше изключително - вътрешностите ми още помнят ритъма на повечето песни :-) По време на изпълнението на химна (отново на удивителен български) всичко беше толкова зашеметяващо... гледката беше неповторима - всеки пееше и плачеше... Няма какво да кажа повече!

Manowar показаха в действителност как превръщат всяко свое шоу в уникален и величествен музикален спектакъл. Преди да се оттеглят изпълниха "Black Wind, Fire and Steel", а след това на запис зазвуча "The Crown and Ring". Преди The Crown and Ring басистът Joey изнесе едно зашеметяващо соло, в което към края показа, че може да свири и без струни като ги разкъса една по една! Басът му продължаваше да "реве" заедно с публиката, докато той продължаваше да къса и изтръгва звуци от унищожената китара. Оказа се, че с удари по определени места басът може да издаде желаните звуци.

В мига, в който всички вече бяхме готови да си тръгнем небето бе озарено от 10 минутна заря в чест на закриването на "Kaliakra Rock Fest 2007". Още една красива гледка, още един момент в купа спомени от събитието Manowar в България!

Ето и пълният сетлист на концерта:

01. Manowar
02. Brothers of Metal
03. Call to Arms
04. Karl Logan's Solo
05. Gloves of Metal
06. Each Dawn I Die
07. Fighting the World
08. Holy War
09. Mountains
10. The Oath
11. Secret of Steel
12. Blood of My Enemies
13. March for Revenge
14. Williams Tale/Joey DeMaio's Speech
15. The Gods Made Heavy Metal
16. Army of the Immortals
17. Kings of Metal
18. Die for Metal
19. Heart of Steel
20. Gates of Valhalla
21. Thor (The Powerhead)
22. Sign of the Hammer
23. Metal Warriors
24. Warriors of the World United
25. Kill with Power
26. The Power
27. Hail and Kill
28. Bulgarian Anthem
29. Black Wind, Fire and Steel
и песента, с която Manowar завършват всеки свой концерт - The Crown and the Ring

Концертът приключи в 2:30 ч.! Manowar бяха повече от 3 часа на сцената и безпощадно накараха феновете си да помнят този концерт докато са живи! Разделихме се с бандата с обещанието, че това може да е първият им концерт в България, но няма да бъде последния. Благодариха ни за това, че бяхме заедно, а ние им благодарим за това, че допълниха колекцията ни от сбъднати мечти! ;-)

Направих някои снимки, отново с телефончето (можеше и повече, но му падна батерията), защото нямаше как да ползвам фотоапарат. Имаше и смелчаци, но някои изгоряха... Ще сложа и снимки на Satyr от Про-рок. Убийствени са! Може да разгледате всички ето тук!


Ето малка видео част от края на концерта (включва и изпълнението на химна на Република България и Black Wind Fire and Steel):

3 Коментар(а):

ratm каза...

Жалко, че го изпуснах, но аз от Петрич трябва да измина доста киломентри да се добера до Каварна.
Другият път разказвай повече и за историите преди концерта и това е доста интересно.

Анонимен каза...

Е да беше посрещнал july morning на плажа както си трябва, за квоти е тая квартира, поне направихте ли after party в нея :)

Fobos каза...

Честно да ти кажа... срамувам се, но проспах July morning... След цял ден бира, подгряване и висене от около 8 часа на стадиона нямах сили. А и плажа на Каварна е на около 2 км. и това допълнително ме разколеба... Догодина на Kaliakra Rock Fest ще гледам да се реванширам :-)

Партито продължаваше цял ден из Варна - по облеклото се познавахме :р