Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Firewind - концертът!

Тази зима е истинска! Най-сетне има сняг и то не само в планините :-) Аз съм един от малкото истински щастлив, който е ухилен до ушите, когато навън вали и вали, и вали... Прекрасно е всичко покрито със сняг! Изглежда приказно, изглежда великолепно - като безкрайна сметанова торта :р

Снегът върви ръка за ръка с нижещ студ... Вярно, че сме далеч от северните страни и обичайните там двуцифрени минусови температури за сезона, но поради влажния климат тук и 5 градуса под нулата са осезаеми. От почти две седмици страната ни е "скована" от този мраз. Аз отново се радвам, защото при подобни температури се чувствам на място :-)

В една такава мразовита вечер на 9 януари магическата пелена на зимата беше буквално изпепелена от "огнен вятър" довян от южната ни съседка Гърция. Не, този пролог не е прогноза за времето, а началото на една история. История като в добрите приказки - с премеждия и щастлива развръзка. Това е приказката за Firewind и второто им гостуване в България.

Най-сетне концертът на гръцката банда се състоя! Първоначално беше предвиден за 12 декември 2008 г., но бе отменен поради гражданските протести в южната ни съседка, предизвикани от убийството на младеж. Момчето беше покосено от полицейски куршум за вандалска постъпка, но това отключи вълна на недоволство сред жителите на големите градове в цяла Гърция. Протестите прераснаха в почти месечно гражданско неподчинение, подплатено и с икономическата криза от световен мащаб, чийто горчив хап гърците усетиха. Firewind излязоха с декларация, която оповести отменянето на концертите в София, Солун и Атина. За българската столица се падна новата дата 9 януари и "огненият вятър" пристигна навреме, за да стопли стотици метъли, които пък усетиха хладината на друга една криза - този път в европейски мащаб, неподминала и нас, а именно Газовата криза...

Много кризи, много нещо... Криза и глад за хубава музика бушуваха сред почитателите на хеви метъла в България. Време беше нещо да"нахрани" изгладнелите, макар и обилно преяли по празниците, здрави момчета и момичета, почитатели на твърдата музика. Следващите месеци са богато изпъстрени с музикални изяви на прекрасни банди, но някой трябваше да даде началото. Тази чест се пада на Firewind и, ако повелята е, че какъвто гост дойде в дома ти, такава ще бъде годината, то смело мога да кажа, че 2009-та година ще бъде размазваща в музикално отношение!

Концертът се състоя в клуб Blue Box, пред около 600-700 човека! Прилична бройка за подобно място и смело мога да заявя, че се събраха само истински почитатели на хеви метъл музиката. Радвам се, че нямаше пълнеж, който често виждаме по концерти на по-комерсиални групи. Видях деца с бащите си, както и хора на възраст от около 50 г. с кожени дрехи и достатъчно голям брой отличителни белези, който ги числят към метъл гилдията! Всички се забавляваха като един, почти всички пееха като един... Магията беше пълна!

Първи на сцената се качиха Project Arcadia - българска група, която се представи изключително добре и с изцяло авторски половин часов сет в стил мелодичен прогресив заслужи аплодисментите на всички. Пламен Узунов (китара), Емил Рачев (китара), Александър Атанасов (вокали), Теодор Янков (барабани) и Добромир Парасков (бас) заявиха с музиката си на "висок глас", че в България има добри музиканти и е въпрос на време да бъдат забелязани! Вокалистът притежава удивителен глас и рядко български изпълнител ме впечатлява така! Браво, момчета, надявам се, че с дебютния си албум, който се очаква ското, да затвърдите добрите впечатления, които оставихте у всеки, който ви гледа и чу на концерта на Firewind!

Втората подгряваща група бе Eldritch - италианска банда с, предвождана от американеца Terence Holler, роден в Бруклин. Момчетата от Eldritch изнесоха едночасов сет и показаха, че не случайно имат дългогодишна история (от 1995 г.) и 7 албума (Seeds of Rage от 1995 г., Headquake от 1997 г., El Nino от 1998 г., Reverse от 2001 г., Portrait of the Abyss Within от 2004 г., Neighbourhell от 2006 г. и Blackenday от 2007 г.). Всички останали от групата (Eugene Simone - основна и ритъм китара, Rob "PEK" Proietti - ритъм китара и бек-вокал, John Crystal - бас китара и Raffahell Dridge - барабани) подгряха в максимална степен публиката с добре изпълнени мелодичен траш. Вокалистът Terence Holler "играеше" с публиката вербално и невербално, като след почти всяка песен изказваше задоволството си от всички! Групата се представи на ниво и ме изненада в положителен аспект, защото за мен са тотално непознати и от видяното от тях в YouTube не бях очарован... Всички от Eldritch са огромни, а вокалистит дребничък, дребничък. Особено впечатление на всички направи басистът - огромен на ръст мъж... същински викинг, на който липсваха доспехите, иначе си беше готов за някоя бойна сцена от филм за северните племена! :-)

След добрата подгрявка и на двете групи сцената беше пренаредена за около 20-на минути и на нея с кратко интро, което прозвуча като пренастройване на радиоприемник, излязоха Firewind в цялото си великолепие! Второто им гостуване в България, (след като подгряваха Kamelot през април 2008 г.) се състоя след даденото обещание, че това ще се случи час по-скоро! "Огненият вятър" ни "пренесе във времето" с очакваното в начало парче Into The Fire от последния албум The Premonition. Публиката избухна и здраво се стараеше да заглуши вокала Apollo Papathanasio по време на припева с
Into the fire
No need to pray for me
Into the fire
My tears are black so set me free 

Всеки знаеше, че мълниеносните изпълнения на бандата от Гърция ще "изпепеляват" без жалост! Потвърждение на това бе и следващия "гръм" Head Up High, който се оказа страхотен хит отново от последния албум. С високо вдигнати слави и все още неуморени от пеене гърла всички в Blue Box изземваха фукнциите на Аполо:

You'll never be yourself,
Don't ever lose your pride
Just find out who you are
You keep your head up high 

Всеки се е почувствал специален след тази песен, на която личише видимото задоволство по лицата на музикиантите, че са така добре посрещнати в България само след една единствена изява и то като подгряваща група! Сега те са хедлайнърите и с право могат да берат "плодовете" на труда си, наслаждавайки се на феновете им. Никой не искаше да се прекрати убийствената серия в сетлиста на групата и със затаен дъх очакваше следващата песен. След взривното начало малко бяхме поохладени от Kill To Live и от изключително мелодичната Angels Forgive Me, изпълнена с много страст от вокалистът и всички присъстваи в клуба:


So much at stake in here, can't turn wine into water
I fall into despair
In one life, in one minute
Everything will change your spirit
No one seems to care
Angels forgive me, there is no return

Огнената буря довя поредния хит The Silent Code, с който нямаше как да останем мълчаливи зрители на случващото се и под гръмките звуци от китарата на Gus G. и ритмичните удари на барабаниста Mark Cross цялата зала се оглушаваше от

And I'll cry for you
And I'll smile for you
I can do what you want
I can be who you want me to be
Won't you set me free?
 

Бяха изпяти толкова много страхотни песни, кои ли оставаха? Веднага след The Silent Code беше ред и на Mercenary Man, която аз харесвам много и с голям кеф пях заедно с Аполо:

Lost my way I run in desperation
Lost the words I lost communication
All I see is death beneath my window
All I need is to heal my broken mind
I will catch my own wounded shadow
Just before we leave it all behind

Горящите хитове падаха върху нас като по време на метеоритен дъжд, но едва ли някой се е оплакал от това! Нямаше как тази вечер да не премине и без загуба на глас, особено след като вихърът ни повлече в акордите на Circle Of Life:

Have I lost my mind?
The truth now shows that I was blind
It made me change my mind
It's the circle of life

Не вярвам някой да се е почувствал самотен по време на My Loneliness, която малко понамали темпото и даде възможност на всички да си отдъхнат... Великолепно изпълнение - страхотно чисти вокали и китарни рифове, затвърждаващи класата на музикантите от Firewind. Но публиката нямаше намерение да се задоволи само с това, а крещеше неистови и искаше още и още. Под тираничния поглед на вокала основният китарист Gus G. подхвана началните звуци на Tyranny, а публиката заглушаваше Apollo Papathanasio, който услужливо подаваше микрофона на всички, за помагат с

Nation free!
We're fighting for
Democracy
Salvation, all we deserve
We don't need tyranny
Let's walk through our land of eden

Till The End Of Time прозвуча веднага след предното "тираничното" изпълнение и заслугите на барабаниста Mark Cross са изключителни! Той се справи блестящо с палките и ритмичните удари в съчетание с двете каси ни убедиха колко добре се справя! Последва Brother's Keeper, за да докаже наистина, че

This world can be a lonely, lonely place
It doesn't have to be your only fate

Миналата година групата се представи още в началото на изявата си, но сега го направи веднага след Brother's Keeper. Вокалистът Аполо изрече по няколко думи за всеки един, а те отвърнаха с няколкоакорда. Самият вокалист беше представен на зрителите с гръмки слова от китариста и фронт мен Gus G. Следващата песен беше Between Heaven And Hell от едноименния албум и не остави никой от нас къде искат да са тази вечер, защото си личеше, че раят беше на земята, беше в Blue Box и основна "вина" за това имаха Firewind! Ако някой си е мисле, че гласът му е пощаден се е излъгал, защото тотално падение на гласните струни продължи с I Am The Anger:

I am the power who blacks the night
I am the anger for all your fights
I am the power who parts the seas
I am the saviour for all your needs

С тази последна песен приключи основната част от концерта на Firewind. Нямаше как да се размине без бис, на който трябваше да прозвучи поне Breaking The Silence. Групата се прибра за много кратко, защото оглушителните възгласи на всички можеха да съборят сцената! И бисът стана факт - "огненият вятър" отново се понесе над всички ни. Първото изпълнение е малко очаквания кавър на Maniac от Флашданс! Великолепно изпълнен, който докара до истинска лудост всеки един от нас :-) Последва именно Breaking The Silence, за чието изпълнение, освен публиката, на Apollo Papathanasio помагаше и очарователната Tara Teresa. Това беше едно вълшебно изпълнение на гръцкия вокал с шеметната Тара! Тя, освен сексапил и чар, притежава страхотен глас! За всичко това се убедиха и всички присъствали на концерта.

Последният горещ порив бе с Falling To Pieces от албума Allegiance. Отново Тара беше втори вокал и с помощта на всички в залата изпълниха

Everything is you
But you're falling to pieces
Let me get you through
I'm falling down with you
Everything is lost
I help you through the darkness
Let me lead you to a place that's calm for you

Стихията утихна... Настроението ни се охлади отново от студеното време навън... Всеки обаче си тръгна с топли спомени от това първо самостоятелно участие на Firewind в България! Не вярвам да е последното, защото групата видя колко много почитатели има тук. Музикантите се убедиха, че топлото посрещане от април 2008 г. не е само временен порив. Оправдаха нашето доверие и наистина направиха вечерта ни неповторима. Едва ли някой е усетил почти двата часа, през които Firewind бяха на сцената. Нямаше време за поемане на въздух, нямаше време за потриване на местата, които боляха от куфеене...

Ето и сетлист от изявата на Firewind:

01. Into The Fire
02. Head Up High
03. Kill To Live
04. Angels Forgive Me
05. The Silent Code
06. Mercenary Man
07. Circle Of Life
08. My Loneliness
09. Tyranny
10. Тill The End Of Time
11. Brother's Keeper
12. Steal Them Blind
13. Between Heaven And Hell
14. I Am The Anger
15. Maniac
16. Breaking The Silence
17. Falling To Pieces

И трите групи имаха страхотно сценично поведение и личеше, че искрено се забавляват на сцената! Това показаха самите Firewind, които доста често влизаха и в диалог с публиката, позволяваха на хората да ги пипнат и потупат по рамото приятелски! Няколкото думи, които бяха научили на български допълнително убеди, че са дошли в страната ни заради нас, а не просто поредното протоколно гостуване някъде си. Поздравления и за Eldritc, които успяха да вдигнат градусите максимално точно преди излизането на хедлайнърите. Групата съумя да подбере сетлист, с парчета, които наистина да повишат ентусиазма ни! Не на последно място по старание ще добавя и момчетата от Project Arcadia! С огромно желание и видимо притеснение да не разовароват някого успяха да спечелят десетки верни фенове, които ще говорят за тях дълго и ще разискват на широко темата "защо, по дяволите, в Бъгария не се дава пати за стойностна музика и защо хора като тези момчета трябва да бъдат толкова рядко на сцената сред големи имена в музиката?".

Направих малко снимки. Да, от онези некачествените с телефон :-) И както обичам да казвам - имам доста по-хубави, но те са в главата ми!

Project Arcadia

 
 Eldritc
 
 Firewind

1 Коментар(а):

Svuio каза...

Браво, браво, много добър репортаж, направо мемоари :).