Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Kamelot - концертът!

След 5-месечно чакане големия концерт най-сетне се състоя! Дългите мигове на блян да зърна една от най-добрите пауър метъл групи се увенчаха с невероятен концерт! Kamelot взривиха повече от 2000 души в столичната зала "Христо Ботев"!

Не веднъж съм коментирал неуредиците около концертните мероприятия. Почти винаги, на почти всеки концерт, промоутиран от българска компания, феновете, очакващи любимата група, се изнервят от дъъълго и безсмислено чакане преди да влязат, лоша организация при пропускане, малко входове за феновете и неяснота около началото на самия концерт. Първата изява на Kamelot в България беше първа и за "ABV Pro" - нова промоутърска фирма, появила се у нас наскоро. Всички, събрали се пред залата, един час преди 19:00 ч., коментирахме какъв ли пореден гаф са ни подготвили организаторите. Но не - това беше един перфектно организиран концерт! Вратите на залата се отвориха 30 мин. преди началния час на концерта (19:30 ч.), а охраната беше бдителна и експедитивна - за много кратко време почти всички бяха вътре. Много добра организация! Браво, "ABV Pro"!

Единственият проблем, който обаче е и доста голям, остана не особено добрия звук в залата... Даже на моменти беше кошмарен! По-голяма тежест има и акустиката на самата зала. През цялото време озвучителите полагаха неистови усилия да изчистят звука и засилят микрофоните... По време на изпълненията на Forever Slave си проличаха недостатъците в звука, които се поизчистиха след втората-третата песен на Kamelot. Това обаче не попречи на страхотната българска публика да се забавлява и докаже, че е най-добрата! За пореден път обаче всички се убедиха, че "Христо Ботев" не е най-подходящото място за провеждане на концерти. Само можем да съжаляваме, че домакин на концерта не беше добрият стар Зимен дворец!

Няма как, ще трябва да продължа с похвалите към организаторите, защото влизането в залата беше само прелюдия към всичко хубаво което предстоеше. В 7:00 ч., идвайки за лекции, аз си сверих часовника с информация, която чух от БНР. Искам да кажа, че поне за вчерашния ден бях убеден, че знам колко е часа с точност до секундата :р Но да не се отклонявам много от основната тема... Та... точно в обявения час за начало на концерта (със закъснение от не повече от 10-20 сек.) на сцената излязоха Forever Slave - испанска готик метъл група. Те очароваха публиката с чисто изпълнена музика и невероятна визия на вокалистката Lady Angellyca! Самата тя притежава голям глас и не случайно беше спрягана за новото попълнение на Nightwish. Forever Slave успяха да грабнат публиката и да получат напълно заслужени аплодисменти. Убеден съм, че и самата група е останала очарована от всички, защото имаше хора, които познаваха творчеството им и помагаха с песните. Аз останах доволен от изявата на испанците, защото не веднъж съм приназвал, че много харесвам готик и симфоничен метъл.

Това е сетлистът на Forever Slave:

1. Dreams & Dust
2. Kristin A.I.D.S.
3. Say Goodbye
4. Our Story
5. Tristeza
6. Gothix Girls
7. Gasoline

След 30 минутна си изява Forever Slave благодариха на публиката за топлото посрещане. Всички вече започнаха да коментират предстоящата изява на Kamelot. Преди тях по план излязоха Firewind - една банда, която аз лично като чух за първи път преди няколко години не повярвах, че са гърци! Имат страхотно звучене на шеметния пауър метъл, който правят. Вокалът им Apollo Papathanasio приповдигна още повече настроението в залата, изпявайки смесица от песни основно от новия им албум "The Premonition", както и такива от по-старите. Присъстващите в зала изпитаха задоволство и от поведението на останалите членове на групата - Gus G, Bob Katsionis, Petros Christo и Mark Cross, които се раздаваха на сцената, окуражавани от всички. Разбира се музикантите от Firewind не пропуснаха да поздравят всички за топлото посрещане в съседска България и раздадоха много перца за кирати и палки за барабани. Интересното беше, че още на втората песен те се представиха на публиката, нещо което обикновено се случва в края на един концерт :-)

След около 45-минутна изява Firewind подгряха максимално феновете в залата със следните парчета:

1. Into The Fire
2. Insanity
3. Mercenary Man
4. Head Up High
5. Circle Of Life
6. Destination Forever
7. Falling To Pieces
8. Between Heaven And Hell
9. I Am The Anger

В 21:30 ч., след около 20-минутна пауза, през която организаторите и съпорта пренаредиха сцената, а озвучителните правеха отчаяни опити да изчистят звука, в облак от дим, червена светлина и крещящи фенове, на сцената излезе шеметната Anne-Catrin, която на цигулка изсвири прелюдията Solitaire. Страхотно, макар и кратко, нежно изпълнение! Anne-Catrin очарова всички с убийствена рокля и възхитителен сексапил! Нейната функция не свърши с това да радва окото на феновете, а тя се справи страхотно с ролята на бек-вокал - страхотен помощник на Рой Кан в изпълненията на Kamelot.

След като Anne-Catrin приключи с изпълнението си в залата стана прекалено горещо, защото "рицарите" гръмнаха с Rule the World. От тук всеки знаеше, че главите ни няма да бъдат пощадени, а отвинтени с приказен метъл! Всички ревяха под звуците на китарите на Thomas Youngblood и Sean Tibbets. Десетки хора извадиха мобилните си телефони и фотоапарати и започнаха да снимат групата, която гостува за първи път в България. Заслужава си и да се отбележи това, че почти всеки знаеше голяма част от песните и ги изпяха заедно с групата!

Един от най-харесваните сред българските фенове албуми на Kamelot е "Epica". Именно от него бяха и последвалите парчета Descent of Archangel и Center of the Universe. Ставаше все по-горещо от бързите и лирични парчета. Присъстващите зрители нямаха намерение да се предават на темпото и подобаващо държеше фронта, за да докажат на американските музиканти, че българските метъл фенове са сред най-добрите и всяко гостуване в България е несравнимо изживяване и за феновете, и за музикантите! Все пак Kamelot решиха да ни дадат малко "почивка" с Abandoned, изпълнено от Рой Кан в дует с Anne-Catrin.

Последва и малка изненада, защото очаквания сетлист беше малко променен. Групата продължи с Nights of Arabia, която публиката не очакваше, но остана доволна, защото това е една от по-старите песни, която безспорно е сред най-обичаните. Солото, с което продължиха Kamelot заслужава дълги аплодисменти! Инициативата бе предавана един на друг, докато не достигна до любимеца ми Каси Грило - великолепна импровизация! Този човек, не само има бързи ръце, но и умее да удря по барабаните и да върти палките с пръстите си, без по никакъв начин да наруши ритъма!

След добрата изява на членовете на бандата, на която Рой Кан не се появи, последваха The Human Stain и мелодичната EdenEcho, а след тях и на най-любимата моя песен The Haunting, за която отново се наложи отново Anne-Catrin да помага на вокала на Kamelot. Време беше и клавирът да блесне с индивидуална изява. Това стана след много добро соло, което мислех, че ще е въвеждащо към Elizabeth (тази песен така и не бе изпълнена, което е още една от промените в сестлиста), но се оказа, че е премина в друга една песен, която е много харесвана от българските фенове - Forever. Приказно изпълнение! За жалост последно... Но не съвсем, защото за всеки беше ясно, че няма как групата да не се появи за поне един бис!

Повторните излизания бяха две и, не защото са "задължителни", а за това, че публиката толкова силно скандираше Kamelot! Kamelot! аз съм почти убеден, че в близките чалготеки в Студентски град са настръхнали от оглушителните звуци на повече от 2000 метъл фенове! Никой нямаше намерение да остави групата да си отиде без да им покаже задоволството си от концерта и да чуе още няколко техни песни. Неизбежното се случи и "рицарите" излязоха отново на сцената, за да изпълнят Ghost Opera от едноименния им последен албум и великолепната балада Love You to Death, на която всички отново имаха шанса да се насладят на великолепния синхрон между Рой Кан и Anne-Catrin. В края на първият бис прозвуча неповторимата Karma и бандата се прибра, но не за дълго, защото рискуваха залата да се срути от виковете феновете! Тук искам да кажа, че не преувеличавам, защото всеки тропаше с крак и скандираше с цяло гърло името на групата - великолепна гледка! След тези емоции Kamalot излязоха отново и изразиха удивлението си от подкрепата, която им оказват. Едва ли са очаквали толкова голяма поддръжка.

Вторият бис не изненада никого с избора на March of Mephisto - песен емблема на Kamelot. Дълго време след нейния край, респ. и края на самия концерт, публиката аплодираше шеметните изпълнения на момчетата от Флорида, които благодариха за оказаната им чест и заявиха, че това е първото им гостуване в България, но в никакъв случай няма да е последното! Силно се надявам да видя Kamelot отново тук, но си пожелавам да бъде на по-добро място, за да успеем да се насладим още по-добре на красивата им музика.

Това е пълния сетлист на Kamelot:

1. Solitaire
2. Rule The World
3. When The Lights Are Down
4. Soul Society
5. Descent Of The Archangel
6. Center Of The Universe
7. Abandoned
8. Nights Of Arabia
9. Instrumental
10. The Human Stain
11. The Haunting
12. Eden Echo
13. Keyboard solo
14. Forever

Бис 1:
15. Ghost Opera
16. Love To Death
17. Karma

Бис 2:
18. March Of Mephisto

Искам да отбележа, че сценичното поведение и на трите групи - Firewind, Forever Slave и Kamelot беше страхотно! Те не спираха да се раздават до край и да оправдаят доверието на всички, дошли, за да ги видят и чуят. Всяка една минута с тези три групи може да се причисли към класацията на добрите спомени, такива, които те несъмнено оставиха у всички присъствали на вчерашния запомнящ се концерт!

В заключение ще похваля отново промоутърите от "ABV Pro" и искам да им пожелая да организират още много подобни перфектни концерти! Стартираха добре, надявам се да продължат все така!

Щракнах няколко снимки с познатото телефонче :-) Няма как да са добри, но професионални фотографии може да разгледате на следните адреси (снимки на Metal Katehizis):
А ето и някои моите "фотографии":

Forever Slave:



Firewind:



Kamelot:


Запазил съм по-красиви снимки в спомените си! :-)

4 Коментар(а):

Svuio каза...

Браво, много добър репортаж на един изключителен концерт!

ratm каза...

Един приятел беше и остана много доволен. В зала е голям проблем, но ако е на стадион не е сигурно дали ще го напълнят.

Fobos каза...

Kamelot са страхотна група, но не толкова популярна, като Maiden или Metallica и няма как да напълнят цял стадион... В зала по принцип може да се извади добър звук, но много зависи от акустиката и озвучителите! В "Христо Ботев" озвучителите се справиха, но акустиката и резонанса бяха (и са) отвратителни! Абсолютен бункер!

Все пак шоуто си заслужаваше и емоциите са грабнали всеки видял този невероятен концерт!

EowynOfRohan каза...

Странно, на мен лично звукът при Камелот ми беше по-зле от колкото при Файъруинд и Форевър слейв. Знам ли, може от седалките така да е било.
Но за две неща сме на едно мнение - отдаването и страхотното поведение и на трите групи, както и перфектната организация. Никога не съм вярвала, че може да вляза в 19.30 и концертът да почне 5 минути след това.