Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Hammerfall, Sabaton и Bloodbound - концертът!

До този момент в настоящата година, като най-очакван от мен концерт беше този на Hammerfall, Sabaton и Bloodbound! Сравнително младите, но ужасно талантливи шведски пауър метъл банди, умеят да правят страхотно шоу и да докарват до екстаз хилядите си фенове с прекрасната музика, която изпълняват. На това се надяваха всички във вечерта на 10 април, това видяха около 3 000 метъл фенове в зала "Универсиада" в София! Невероятен концерт с много заряд и от двете страни - на сцената и пред нея... Кой беше по-доволен - публиката или музикантите не стана ясно, защото неповторимата атмосфера се хареса както на почитателите на метъла, така и на самите музиканти!

Денят беше хубав и предразполагаше към подгряване с много бира! Така и стана :-) След тъмните, които обърнах, даже и небето притъмня... Беше всеизвестно - моментът наближава и върху главите ни трябваше скоро да се стовари "парния чук"! Когато пристигнах пред залата се удивих от множеството се събрали почитатели на хард музиката. Обикновено час и половина преди концерт няма толкова много хора пред залата. За жалост този концерт, организиран от "ABV Pro", не блестеше с добра организация и хилядите чернодрешковци бяхме принудени да чакаме около 40 мин. след обявения час за начален, за да влезем в самата зала. Пропусквателният режим беше трагичен - през два малки входа, бавна и щателна проверка, пет човека проверяващи, от които един работи, а останалите го гледат... Разбирам мерките за сигурност, но можеше всичко това да стане по-експедитивно и по навременно, защото голяма част от хората пропуснаха да видят и чуят първата група.

След почти час закъснение на сцената излязоха Bloodbound и подкараха публиката с много бързи парчета, подчертавайки доброто стиковане на шестимата членове на бандата - Urban Breed - вокал, Tomas Olsson - ритъм китара, Fredrik Bergh - клавир и вокал, Pelle Åkerlind - барабани и вокал, Henrik Olsson - китара, Johan Sohlberg - бас китара и вокал. Момчетата от сравнително младата банда имат 3 албума (Nosferatu (2006), Book of the Dead (2007) и Tabularasa (2009)) и ни потопиха в сладко съновидение с Sweet Dreams Of Madness от последния им албум. После ни събудиха чудовищно с Metal Monster, за да "прелистят" Book Of The Dead от едноименния им албум. Изпълненията им грабнаха публиката и самите музиканти останаха очаровани от топлото посрещане. С видимо задоволство от видяното те изпълниха и още една песен от най-новия си албум, които се очаква в края на месеца и в България, а именно Take One. За десерт Bloodbound ни оставиха приказната Nosferatu, за да бъде още по-сладко удоволствието...

Return your soul it's the end of the line
Return your soul it's the end of time

Can I believe what I saw in the night
Can I believe I was right
The face of a demon with
eyes turning black
Nosferatu

Сетлист на Bloodbound:

01. Sweet Dreams Of Madness
02. Metal Monster
03. Book Of The Dead
04. Take One
05. Nosferatu

Какво началото, а колко много предстоеше!

След 30 минутен сет на Bloodbound и 15 минутки пренареждане, на сцената излязоха Sabaton - прекрасна група, посветила почти цялото си творчество на сюжети около емблематични за човечеството войни. В никакъв случай не става въпрос за агресия, а за болката, която преживяват всички, засегнати от безумието на войната!

Със самото излизане музикантите от Sabaton бяха "шамаросани" от гледката - хилядите ентусизирани до край метъл фенове крещяха неистово, още преди да са прозвучали първите акодри! Шестчленната банда (Joakim Brodén - вокал, Pär Sundström - бас китара, Oskar Montelius - китара, Rikard Sundén - китара, Daniel Mÿhr - клавир и Daniel Mullback - барабани) през цялото време се удивляваше на прекрасната гледка и оглушителните възгласи на публиката! Държаха се за главата и сърцето, кланяха се до земята... За това разбира се виновни бяха самите те, защото, като под дъжд от куршуми прелитаха край нас песните, които изпълняваха.

За началото ни предложиха прекрасната Ghost Division, на която рано, рано трябваше да започнем с раздялата на глас:

They are the Panzer Elite
Bound to compete
Never retreat
(Ghost Division)
Living or dead
Always ahead
Fed by your dread

Последва по-бавната и мелодична The Art of War, за да продължат с емблематичната за Полша 40:1...

Baptised in fire
40 to 1
Spirit of Spartans
Death and glory
Soldiers of Poland
Second to none
Wrath of the Wehrmacht brought to a halt

Истински титаничен звук прозвуча от китарите на групата, а в помощ на вокала Joakim беше публиката при изпълнението на Cliffs Of Gallipoli. Естествено място трябваше да се остави и на Attero Dominatus - няма как да не признаем факта, че микрофоните в залата бяха заглушени, защото почти нямаше човек в залата който да не пееше:

Attero!
Dominatus!
Berlin is burning
Denique!
Interimo!
The reich has fallen

За да се почувстваме като в истинска битка, Sabaton ни пратиха в окопите с Price Of A Mile, а след това ни пренесоха в Нормандия, за да преживеем великия десант в Денят Д с изключителната Primo Victoria:

Through the gates of hell
As we make our way to heaven
Through the Nazi lines
Primo victoria

On the 6th of June
On the shores of western Europe 1944
D-day upon us

За финал момчетата от Sabaton ни изпълниха парчетата с лирически отклонения, ако може да се нарекат така - купонджийските Metal Machine и Metal Crue, съчетани в една обща експозиция. Останаха толкова много неизпети шедьоври, но съм убеден, че те ще прозвучат при следващото гостуване на групата в България! Това, което видяха тук - уникалната мощ и подкрепа на метъл публиката, няма да бъде забравено много дълго! Не случайно вокалът Joakim каза, че това е най-добрата публика, която е виждал и не спираше да се държи за главата при вида й. Наистина съпорта беше великолепен и това само ще засили желанието на Sabaton да се върнат колкото се може по-скоро в София!

Сетлист на Sabaton:

01. Ghost Division
02. The Art Of War
03. 40:1
04. Cliffs Of Gallipoli
05. Attero Dominatus
06. The Price Of A Mile
07. Primo Victoria
08. Metal Machine и Metal Crue

Зарядът, който дадоха Sabaton, можеше да бъде достатъчен за отбранителен щит срещу Северна Корея :-) Стихията от шрапнели, която ни сполетя беше за малко прекъсната от ново пренареждане на сцената, на която трябва да се качат хедлайнерите - Hammerfall! Тази сцена се прекрои изцяло и се превърна в огромна арена, от където щеше да продължи да звучи величествен пауър метъл.

Под ефектно oсветление и дим Hammerfall, в състав Joakim Cans - вокал, Oscar Dronjak - китара, Fredrik Larsson - бас китара, Anders Johansson - барабани и Pontus Norgren ритъм китара, се изправиха пред нас, за да ни "размажат" с един огромен чук от шеметен метъл!

"Наказани и покорени" бяхме хвърлени във вихъра на Punish And Enslave! Последва гръмотевичната и мелодична Crimson Thunder, а в залата кънтеше грохот от думи

Follow the signs of the Crimson Thunder
We will stay by your side
Let our voices be there to guide you

В следващия миг ни връхлетя Legion, в по следващия великолепната Blood Bound, на която отново присъстващите нямаше как да само да слушат

We're Blood Bound - We aim for the sun
The luminous moon will take us high over ground

We're Blood Bound - Collecting the stars

We hold a power that is greater than all

We're Blood Bound

Последва огненото дихание на Renegade. Тук Joakim Cans не пропусна да си поиграе с публиката и да я подкани да му помага с изпълнението на песента, защото зане, че е много харесвана от всички. След нейният край и мощни овации прозвучаха началните акорди на малко по-тежката Hallowed Be My Name, която заедно с Punish & Enslave и Legion от изпетите до момента са от новия албум на групата (No Sacrifice, No Victory).

Следващите две парчета ни върнаха с две години по-назад в дискографията на Hammerfall, за да чуем интрото The Abyss към великолепната Last Man Standing:

(I) I am the one
(The one) Who lost control
(Control) But in the end I'd be the
Last Man Standing

(I) I am the one
(The one) Who sold his soul
(His soul) Forever gone to be the
Last Man Standing

Беше ред и на по-старите класики Heading The Call и Glory To The Brave, като на "възхвалата", де що имаше глас в залата се включи в изпълнението:

Nothing on earth stays forever
but none of your deeds were in vain
Deep in our hearts you will live again
you're gone to the home of the brave

Новият албум на групата е прекрасен и нямаше начин да се разминем без още парчета от него. Това бяха Something For The Ages и Any Means Necessary - песни с много заряд и чувство

Kill by any means necessary
Win by any means necessary
Live by any means necessary
Die by any means necessary

След тях дойде и още една класика, я която безумно съм влюбен - Natural High! А сигурно не само аз, защото всеки куфееше с енергия, която музикантите така и не изсмукаха до този момент! Нищо не можеше да ни сломи и накара да не запеем

Surrender your soul,
Surrender your pride,
Please enter my dream,
Find your natural high,
You’ve got nothing to fear,
Cause your rebirth is near

По утъпканата вече пътека на война пристигна и The Way Of The Warrior, за да ни зашемети подобаващо и запрати след това между два свята с акустичната Between Two Worlds, великолепно изпълнена от Joakim Cans! След много чувственото изпълнение на песента, която също е от новия албум на групата, прозвуча и титаничния грохот от ездата на Riders Of The Storm! Напълно убеден съм, че именно това парче бе едно от най-дългочаканите през цялата вечер:

Riders of the storm – one with the wind, defenders of creation
Riders of the storm – aligned with the sun

С това изпълнение приключи официалната част от концерта на Hammerfall, но никой нямаше намерение да ги пуска обратно в Гьотеборг, преди да са изпълнили поне още няколко парчета! Музикантите не се бавиха никак със задължителния си бис, защото само след минутка бяха отново на сцената, готови да стоварят отново "чука" върху главите ни. Да..., главите ни, които геройски устискаха на канонадата до момента!

В притъмнена зала прозвуча интрото Lore Of The Arcane към проправящите си път Trailblazers, след което имаше естествено мнооого дълго изпълнение на обичаната от всички Let The Hammer Fall:

Let The Hammer... FALL
Let The Hammer... FALL
Let The Hammer... FALL...

Нима това беше краят? Нима няма да чуем емблемата на Hammerfall Hearts On Fire? Не разби ра се, защото именно на втори бис "чуковете" ни треснаха именно с Hearts On Fire, на която публиката вече беше омаломощена, но намери сили да изпее с момчетата от групата:

Hearts On Fire, Hearts On Fire
Burning, burning with desire
Hearts On Fire, Hearts On Fire
Burning, burning with desire
Hearts On Fire, Hearts On Fire
Burning, burning with desire
Burning for the steel

Hearts On Fire

Все в един момент трябваше да се сложи край на този зашеметяващ концерт... Този момент беше след Hearts On Fire и бавно, бавно публиката започва да се изтегля от залата, коментираща разпалено прекрасния концерт, топлото поведение на трите групи, мощта на метъл братята и сестрите около тях! Вечерта на 10 април ни предложи страхотни емоции с присъствието на Bloodbound, Sabaton и Hammerfall, а на тях страхотно изживяване с българските метъл фенове. Концертът ще се помни дълго и от нас, и от тях, защото емоциите от него бяха само положителни.

Сетлист на HammerFall:

01. Punish & Enslave
02. Crimson Thunder
03. Legion
04. Blood Bound
05. Renegade
06. Hallowed Be My Name
07. The Abyss
08. Last Man Standing
09. Heading The Call
10. Glory To The Brave
11. Something For The Ages
12. Any Means Necessary
13. Natural High
14. The Way Of The Warrior
15. Between Two Worlds
16. Riders Of The Storm

Бис 1:

17. Lore Of The Arcane
18. Trailblazers
19. Let The Hammer Fall

Бис 2:

20. Hearts On Fire

Ето и няколко "снимки" от моето телефонче, за да увековеча събитието:

Bloodbound:



Sabaton:



Hammerfall:

4 Коментар(а):

Mista_D каза...

Браво за статията. :) Тези, които не можаха да дойдат могат само да съжаляват. Изживяването беше невероятно. Искаше ми се да продължи цялата вечер, но не можем да получим всичко. :)

Само ако не възразяваш ще направя 2 забележки към написаното и по-точно към заглавието. Първо трябвало е да включиш и Bloodbound, а не само Hammerfall и Sabaton, защото въпреки че не са много известни (поне с такива наблюдения съм останал) момчетата се раздадоха на 100%. Втората забележка е че трябваше да пише "Концертът" :)

Fobos каза...

Да, това беше един от най-добрите концерти в последно време! Публиката за последно беше толкова екзалтирана на изявата на Kamelot.

Както чух някой да казва, по отношение на неприсъстващите: "Боже, прости им! Те не знаят какво правят!" :-)

Помислих си да сложа и Bloodbound в заглавието... И ще взема да го сторя, защото именно тях слушам през последните няколко дни. Определено ме изненадаха! Толкова качествена новосъздадена банда не бях чувал скоро.

Иначе съм убеден, че поне Sabaton ще се върнат скоро за самостоятелен концерт. Тези момчета ни размазаха!

Мерси за забележките :-)

Mista_D каза...

Fobos каза...
"Иначе съм убеден, че поне Sabaton ще се върнат скоро за самостоятелен концерт."

От твоя коментар в Божиите (и тези на организиращите концертите) уши.. :)

Анонимен каза...

Нека всички фенове на Sabaton да се чувстват поканени в българския фен форум
sabaton.co.cc
:)