Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Iron Maiden - концертът!

Велико събитие, велик концерт! В това се убедиха повече от 30 хил. зрители на стадион "Локомотив" в София вчера вечерта (4 юни 2007 г.) - след едно непълноценно гостуване с Блейз Бейли зад микрофона и един отменен концерт поради контузия на Yanick Gers, Iron Maiden най-сетне свириха пред българска публика с разтърсваща сила.

Времето пощади феновете и през целия ден и в продължение на концерта не падна нито капка дъжд, въпреки неблагоприятните прогнози. Самите Iron Maiden не показаха пощада и изнесоха страхотно шоу!

През целият ден из София се забелязваха множество хора с тениски на Iron Maiden и други любими групи, а в ранният следобед те се затълпиха към стадиона в квартал "Надежда", за да видят на живо една истинска музикална легенда. Трибуните и теренът бяха вече полупълни, когато към 19:30 ч. излязоха АХАТ. Те подгряха публиката за около 15-20 минути, изпълнявайхи хитовете "Земя на слепци", "Брадвата" и "Дървото" от "Походът" и завършвайки с извечната "Черна овца". АХАТ този път обаче бяха малко под нивото си... Дойде ред на щерката на Steve Harris - Lauren, която със своята група е дежурен съпорт на Iron Maiden на много от концертите им. Lauren Harris за съжаление не притежава нито глас, нито запас от качествени песни, с които да успее да впечатли когото и да било от музикална гледна точка. Единствените стойности моменти от изпълнението й бяха тези, в които тя се навеждаше ниско, щедро показвайки пищното си деколте, но извън тях нямаше нищо запомнящо се.
По-късно на сцената излязоха самите Iron Maiden, за да дадат каквото всички искаха от тях. В 21:00 ч. "Железните девици" започнаха изпълнението си, очаквано с "Different World" от последния си албум A Matter of Life and Death, в чест на който и на 25-годишнината от издаването на "The Number of the Beast", настоящото турне на Iron Maiden носи името "A Matter of the Beast Summer Tour '07".

Постепенно магията и еуфорията окончателно завладяха публиката, когато след "These Colours Don't Run" и "Brighter than a Thousand Suns", също от актуалната си творба, Bruce Dickinson и компания изпълниха "Wrathchild" от 1981 г. Специалната сцена бе украсена с типичния за последните турнета на Iron Maiden фронтови декор, а зад нея често се сменяха многоцветни пана, изобразяващи различни сцени "от живота" на талисмана на групата Eddie. За луда радост на публиката последва "The Trooper", а пременилият се в червен мундир и размахващ британското знаме Bruce направи изпълнението й още по-силно. В типичен свой стил фронтменът на Maiden не спря да се движи на сцената почти нито за миг и ту беше пред останалите музиканти, ту се качваше "на втория етаж" зад тях, където бе още по-ясно видим за публиката. Вокалът не пропусна да поздрави България, споменавайки неведнъж, че този концерт е чакан 25 години, уточнявайки, че е станал възможен след като руснаците са си отишли от Източна Европа (което мен лично малко ме подразни... защото го спомена 2-3 пъти и за пореден път се видя, че западноевропейците са смятали тази част от Европа за дива джунгла) и не пропускайки да намекне, че предната вечер е опитал националната ни високоалкохолна напитка - ракия, (която не му е харесала. Добре, че на Ronnie James Dio е на противоположно мнение). А задължителното "Screa-a-a-am for me, Sofia!" звучеше многократно.

Концертът продължи с мелодичната "Children of the Damned", както и с откриващата част на "The Reincarnation of Benjamin Breeg", след което бандата отново избухна във фойерверките от три китари, бас и ударни, плюс неповторимите вокали на Bruce Dickinson.

С петото изпълнено парче от новия албум "For the Greater Good of God" вече всички знаеха, че от там нататък ще следват само стари класики. Първа дойде "The Number of The Beast" и по време на нея лирическият герой от текста й се разходи на сцената, олицетворен от триметрова рогата кукла, чиито очи проблясваха зловещо. Ако и повечето хора да са смятали, че "Звярът" ще им донесе най-голяма радост, това всъщност се оказа че направи следващото парче - "Fear of the Dark"! То бе съпроводено от игрива плетеница, създадена от сценичните прожектори и публиката буквално изпадна в екстаз. Bruce услужливо я освети с военен прожектор, за успокоение на тези, които биха изпитали страх от вече настъпилия пълен мрак. С "Run to the Hills" и "Iron Maiden" приключи същинското изпълнение. В един момент Eddie излезе на сцената от появил се с гръм танк в ролята на пехотинец.

Неминуемият бис се превърна в нелеко изпитание за Bruce Dickinson, тъй като в сложните вокални партии на "Two Minutes to Midnight" и "The Evil that Men Do" на моменти гласът му се губеше. Звукът на стадиона, макар и не много силен, бе сравнително добре балансиран и позволяващ пълна наслада от звучащите Iron Maiden-класики.

Концертът завърши с "Hallowed Be Thy Name" и така българските фенове са с една сбъдната мечта повече. За съжаление нямаше втори бис, но и сътвореното беше достатъчно, за да остави трайна следа в съзнанието на българските хард рок - метъл фенове! Ако Iron Maiden, образно казано, са подгряващата група, то лятото, което ни очаква, ще бъде истински hard! :-)

Напраяих няколко снимки с моя телефон, които никак не са с добро качество... Имаше хора, които бяха успели да вкарат фотоапарати на концерта и благородно им завиждах :-)



Още снимки може да видите на този адрес. Любителски видео клипчета има във VBOX7 на следните адреси: link 1, link 2, link 3, link 4, link 5, както и в YouTube на адреси: link 1, link 2, link 3, link 4 и много други, които сигурно ще се появят из интернет пространството...

Забележка: за написването на настоящата статия е използван част от материал на pro-ROCK. Използвани са и снимки свободно разпространени в интернет.

Само да допълня нещо... След снимката на Лорън Харис (в ляво), която е публикувал в. "Сега", видях един коментар из интернет пространството на анонимен пишещ, който предлага турнето на Iron Maiden да се прекръсти от 'A Matter of the Beast' на 'A Matter of the Breast' :-)

2 Коментар(а):

ratm каза...

Много добре си се справил със статията, дори мога да кажа "професионална работа".

Fobos каза...

Постарах се тези, които не са били на стадиона да усетят малко от магията Maiden! :-)

Но и ти си бил там и знаеш, че е неописуемо... особено Fear of the Dark в изпълнение на 30 000 души :-)