Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Фестивалът! - част 3

След шоуто на Alice Cooper се събудих малко по-спокоен, поради две причини:
  • 1) не бях разочарован и видях това, за което бях отишъл;
  • 2) събудих се в стая, в която имаше само плюшени играчки - огромни животни, които според мен трябваше да са кучета и зайци! Добре, че ги нямаше миналогодишните 7-8 човешки кукли, които бяха зловеща гледка... Представете си: събуждаш се през нощта, лунната светлина огрява лицата на половин дузината кукли, които те гледат с изцъклен поглед, а в главата ти "звучи" още някоя от психариите на Алис! Доста брутално и заслужава да носи марката Алфред Хичкок!
След сутрешното душче бях охладен и свеж за нови приключения! Денят беше слънчев и горещ. Предварителните ни планове бяха за разходка до нос Калиакра - едно от най-красивите места по българското Черноморие! Транспортът до въпросното място има от автогарата в Каварна и, за разлика от преди няколко години, е с по-сгъстен график, защото желаещите да видят това райско кътче са се увеличили.

В обедните часове си взехме билетчета за маршрутката, която трябваше да ни отведе до въпросното място. Казвам трябваше, защото... трябваше. Сигурно щеше да се нареди по план всичко, ако не беше своеволието на шофьора да ни закара до някакъв плаж на около 4-5 километра от носа в северна посока. Аз реших, че поради ремонт на пътя все пак минаваме през някакво отклонение и ще стигнем до заветната цел. Да, но не... Онзи ни стовари и си замина!

"Плажът"

Представете си следното, (защото не съм го снимал, поради изумлението колко далеч може да стигне човек в разрушителните си намерения да изкара пари!): буквално издълбана пясъчна мъничка ивица, от двете страни оградена с бетон, търсещ ефект на кей... 20-тина чадъри, насипан пясък и... 10-на автомобила, паркирани в тази пустош! Гадно и мизерно... Гадно, колкото "кръчмата" на "плажа", в която решихме, че трябва да изпием по нещо, за да се опомним и разпитаме "къде по дяволите сме!". Оказа се, че сме на някакъв плаж "недалеч от Калиакра - само на 4-5 километра". Слънцето беше жарко, безмилостно и щеше да ни умори, ако бяхме тръгнали пеша към въпросния нос...

"Егати ужаса", повтарях си аз... Все пак студената бира трябваше да поохлади поизгорелите ни надежди да зърнем красавицата Калиакра. Преди да тръгнем от Каварна решихме, че ще обядваме на носа. Е, май обяда трябваше да е тук - в средата на нищото в северното Черноморие. Разбира се нямаше нищо за хапване! Само пържени картофи. Всичко е пластмасово - чиниите, чашките, виличките... И картофките имаха малко подобен вкус, но добре, че не бяха истинско PVC, че щяхме наистина да се разплачем... Единственото хубаво нещо беше синеоката сервитьорка! :-)

След половин час тюхкане как се яде таратор от пластмасова чашка със сламка и защо Господ ни изостави в тази пустош, решихме, че ще се движим на стоп до носа. Трябваше да разпитаме и някой "местен" от кръчмата, който да прояви добра воля и да ни закара. Естествено попаднах на последния пияница, който даже се чудех дали ме разбра какво го питам, защото след няколко нечленоразделни изречения изчезна посока плажа. Опитах се да придумам синеоката сервитьорка да съдейства, а тя ми обясни, че онзи (пияндето) отишъл да пита някой си. Този някой се оказа, че е спасителят, който... не по-трезвен решил да не оставя хората на плажа без надзор... Каква загриженост само! Дано летовниците да са трезви... Егати омагьосаното място! Трябваше час по-скоро да се махнем от там!

Тръгнахме под жаркото слънце по пътя за Калиакра... Самоубийство! Представях си как след година криминолози ще се борят с идентификацията на костите ни... Стига с черногледия хумор! :-) Късметът ни споходи и само след 200 м. някакъв момък спря с колата си! От вътре се чуваже здрава музика - наш човек! Връщал се към Каварна, но минавал на около километър от Калиакра. Все пак разходката ни до там не беше обречена! Благодарим ти, приятел за превоза и готината музика в колата! :-)

нос Калиакра

Оставиха ни на разклона за Калиакра. Оттам трябваше да се извърви около километър пеша и щяхме да сме до "заветната" цел! Малко преди началото на носа има поставена бариера - нещо като пункт. Събира се екотакса за всеки преминаващ. Добра идея, защото подобни архитектурни и природни паметници трябва по някакъв начин да събират пари. Жалко обаче, че видимо никъде не се влагат. Двамата младежи в това ККП ни поискаха 1,50 лв., но разбирайки, че сме преживели цялата олелия около придвижването до тук ни пуснаха гратис!

Носът не се е променил... Все така е красив, все така е привлекателен за туристи (най-вече чужденци), все така е обрасъл в растителност, която малко отблъсква... Става ми тъжно, че не умеем да култивираме даден туристически обект, който е богатство и може да носи пари. Няма да се спирам на това. Красотата на Калиакра наистина е неземна - червеникава скала, отрязана като с нож, невероятно синьо море, покрито от бели пухкави облачета; крякащи чайки и жужащи насекоми, които се надпреварват кой да бъде по-шумен и забележим.

Аз обичам да паля свещичка в параклисчето "Св. Никола" - магическо място, успокояващо. Там една монахиня ме удиви, като разпита дали ме е харесал концерта на Manowar, виждайки ме че нося тематична фланелка :-) Ще покажа няколко снимки по-долу, за да не описвам с невъзможни думи красотата на Калиакра.

Концертът на In Flames и Slayer

Връщането към Каварна стана отново с маршрутка от Калиакра. Шофьорът ми обясни, че не знаел къде сме искали да идем и ни стоварил на плажа... Реших да не се карам с него, за да не си развалям настроението!

Имаше време за почивка преди концерта. Малко релакс и студен душ... Само да вмъкна, че след всеки сутрешен душ си простирах кърпата на просторчето на леля Живка в двора на къщата. Обикновено, след като изсъхне, тя ми я оставяше в стаята. Забележете обаче гостоприемния прогрес: ден 1-ви: кърпата е оставена сгъната на леглото; ден 2-ри: кърпата е оставена сгъната на масата; ден 3-ти: кърпата е захвърлена на леглото... Не, че Живка е задължена да ми носи кърпата, но ако не го правеше нямаше да си проличи деградиращото отношение към гостите си...

От In Flames и Slayer се очакваше здрав метъл, който да покори всички в Каварна! Очакванията ни се оправдаваха - "рязането на глави " от първата до последната минутка беше безмилостно и зловещо! Шведите от In Flames изнесоха едночасов сет, с който доказаха, че звучат доста добре и на живо. Студийните им албуми (11 на брой от 1994 г.) грабват с доста чист звук и приятно звучене! Всеки член на групата личеше, че се раздаде максимално на сцената, за да предизвика хиляди аплодисменти - доста хубави китарни рифове и чисти сола! Определено Андерш Фриден, Йеспер Щрьомблад, Бьорн Гелоте, Петер Айверс и Даниел Свенсон не разочароваха родната ни публика в първото си гостуване!

За шоуто си In Flames бяха "посадили" доста осветителна техника, но малко ранния час и нескрилото се напълно слънце, не позволи на групата да демонстрира напълно намеренията си. Все пак звукът и сценичното поведение на групата, подхвърлянията към публиката и сравнително интересния сет лист оставиха добри впечатления у родните меломани. Надявам се скоро да ги видя отново в България, но като самостоятелен концерт, защото в Каварна шведите бяха покрити от сянката на Slayer.

Може би неподреден и непълен сет лист на In Flames:

01. Cloud Connected
02. The Mirror's Truth
03. Disconnected
04. Delight and Angers
05. Graveland
06. Colony
07. Only for the Weak
08. Take this Life
09. My Sweet Shadow

Часът за сеч наближаваше! След минутки на сцената трябва да излязат любимците на тежката музика - Slayer! Американските траш метъл "убийци" гарантирано трябваше да покосят всичко и всеки с гръмка и кървава музика! Това е едва второто гостуване на Том Арая, Джеф Ханеман, Кери Кинг и Дейв Ломбардо, след 2002 г. е дългоочаквано и предизвика невероятен интерес! Самите изпълнения на "Chemical Warfare" и "Ghost of War" ни показаха, че на сцената ще се води истинска битка за оцеляване и публиката ще бъде солидно взривявана хит след хит на американците!

"Кръвта се лееше" и след "Captor of Sin", "Dead Skin Mask" и "Hell Awaits", като в един момент вокалът Том Арая проговори, за да изрази благодарности към публиката! Да, публиката... доста разгорещена, пийнала и готова да смачка всички, за да бъде максимално близо до сцената. Аз предвидливо стоях точно пред кулата на озвучителите, за да се насладя максимално на звука, но и да се предпазя от зловещи погота :-) Имаше обаче и фенове, които не знаеха къде са... похапваха слънчоглед и се чудеха, защо светлините и музиката са толкова бързи и цветни! Доооста смехотворно!

По-голямата част от публиката явно са минали през ДжиПи-тата си преди третата вечер на Каварна рок фест, защото главите им бяха закрепени здраво след цялото куфеене. За малко си мислех, че на излизане от стадиона ще подритвам без да искам всякакви отвинтени метълски глави.

За десерт "убийците" ни бяха подготвили вечните "Raining Blood", "Mandatory Suicide" и "Angel of Death", с които заковаха повече от 6 хил. на градския стадион в Каварна! Тези, които очакваха бис бяха малцина, защото феновете на Slayer знаят, че те никога не излизат повторно! Мисля, че е напълно достатъчно количеството на "пролятата кръв" час и половина и за музикантите, и за публиката.

Това е сет лист на Slayer:

Intro: Darkness Of Christ
01. Disciple
02. Cult
03. Chemical Warfare
04. Ghosts Of War
05. War Ensemble
06. Jihad
07. Die By The Sword
08. Spirit In Black
09. Postmortem
10. Captor Of Sin
11. Dead Skin Mask
12. Hell Awaits
13. South Of Heaven
14. Raining Blood
15. Mandatory Suicide
16. Angel Of Death

Въздухът, телата ни, главите ни, градът бяха "посечени" със звука на две от най-добрите траш метъл групи в света! Всеки дошъл с големи очаквания си тръгна изненадан от шеметния метъл на двете групи и от безумно многото светлинни ефекти.

Да, скептици много... Фестивалът на някои се хареса, а на други не. На мен лично ми достави удоволствие, защото не съм меломан, който отива, за да гледа и след това само да критикува и да търси негативните мигове, а човек, който обича хеви музиката и умее да се забавлява, независимо дали е сред 100, 1000 или 20 000 фенове! Групите се представиха със завидно настроение, звукът беше качествен, осветлението добро, организацията на ниво! Моята равносметка за Калиакра рок фест 2008 е положителна и спомените ми са позитивни. Забавлявах се и това ми дава повод да направя всичко възможно догодина отново да дойда в Каварна!

Две снимки от концерта:



Малко снимки от Калиакра: