Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Петък 13-и

Днес е петък, петия ден на 41 седмица от 2006 г. сл. Христа! Нищо особено няма в това, нали? Е, освен, че датата е 13 Октомври. Е, да - вярно, че е петък 13, ама това се случва по няколко пъти в годината (1-2, най много 3-4 пъти. Има някаква зависимост, ама не я знам). По-интересното в случая е, че сборът от числата на деня, месеца и годината също е 13 (1+3+1+0+2+0+0+6=13)! Подобен цифров сбор ще се случи отново, но все пак, момента е уникален.

Сещам се за няколко неща свързани с 13-и, петък:

На Тайната вечеря присъстващите са 13 - Исус и 12-те апостола.

През 1307 г., в 13-тия ден на Октомври (отново петък) по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V са арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите рицарите от ордена. Стотици били изгорени на клада, други също били екзекутирани по всевъзможно мъчителни начини. От там идва поверието за "черния петък".

Оказа се, че Константинопол е превзет от турците на 29 май, не на 13! Благодаря на protuberance за това, че ме поправи! Нямам идея какъв ден е бил тогава :-)

И още нещо - в американските небостъргачи няма 13-и етаж! Тук вече суеверието си казва голямата дума!

Доста факти ми изплуваха в съзнанието! Също така за "Аполо 13"! Той е изстрелян на 11 Април 1970 в 13:13 ч. Мисията му е да кацне на Луната. За съжаление има експлозия на 13-и Април. Резервоарът с кислород гръмва... Джеймс Лъвел, Фред Хейс и Джак Суагърт пращат тревожното "Хюстън, имаме проблем". Още нещо интересно около "Аполо 13" - сумата от цифрите в датата на излитане на ракетата, изписана по начина, възприет в САЩ (4-11-70), е 13.

И още нещо, което ми пратиха: Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy.

Шантав 13-ти петък... Добре, че не съм суеверен :)

P.S. За следващата година "фаталните" дни са 13 Април 2007 г. и 13 Юли 2007 г.

5 Коментар(а):

Анонимен каза...

ех, ако човек се постарае може да докаже почти всичко (особено ако е абсуррдно - примерно някакво суеверие).
:)

Анонимен каза...

Човекът лесно оправдава лошите неща, които се случват, с разни символични предзнаменования - черни котки, счупени огледала, петък 13 ... И най-интересното е, че когато намерим оправдание за лошото, то сякаш престава да ни плаши толкова ...

BTW ... честито блогче, FOBOS :)
***
http://kasiopea.bgit.net/
http://mi6ka66.blog.bg/

Fobos каза...

Eneya, ако човек се постарае може и да надмине себе си :)

По принцип нещата си се случват, а ние хората си отговаряме на странностите, които намираме у тях. И суеверието е такова - начин да си отговориш на странностите и да се почувстваш "по-голям" пред тях, защото си ги разгадал :-)

protuberance каза...

А, не, Константинопол пада на 29, а не на 13 май, това много добре си го спомням по лични причини :):) Баща ми е роден на петък 13.03 в 13.30ч. и винаги е казвал, че този ден му носи късмет, така че всичко е въпрос на внушение...:) Така или иначе, вторник е къде-къде по-скапан ден от петък ;)

Fobos каза...

protuberance, вярвам ти! А и нямам съмнение да се съмнявам в теб :-)

Ще си коригирам грешката и ще се самибичувам, залея с катран и поръся с кокоши пера!

Баща ти е разбил суеверието с тази подредба на час и дата в деня, наречен Петък! :-)

За мен петък е добър ден, гадни са вторник, четвъртък и... събота. Ама това е друга тема.