Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Автотрансплантации на стволови клетки...

Днес попаднах на едно сравнително кратко съобщение на новинарската агенция Фокус, в което става дума за един от бъдещите методи на лечение на редица заболявания, вкл. и неврологични. Те дават огромна надежда на страдащите и техните семейства. Надявам се науката наистина да е научкала верния път в борбата с тежките заболявания и стволовите клетки да се окажат спасителите на XXI в.!

Ето и самото съобщение на Фокус от днес, 3 януари:
.
Автотрансплантации на стволови клетки дават надежда на болни с тежки неврологични заболявания

Автотрансплантации на стволови клетки дават надежда на болни с тежки неврологични заболявания. Това сочи проучване на невролози от болницата “Хадаса” в Ерусалим, ръководени от професорите Димитрис Карусис и Шимон Славин. Те са провели обнадеждаващо клинично проучване с 26 пациенти с мултиплена склероза /МС/ и амиотрофична латерална склероза /АЛС/. След екстракция на собствени стволови клетки и двумесечна обработка, същите са били инжектирани чрез лумбарна пункция в гръбначния стълб на болните.

Според двамата ръководители на научния екип резултатите от проучването са повече от задоволителни. Не е отбелязан нито един страничен ефект от приложението на стволовите клетки, регистрирани са обаче редица позитивни феномени при повечето болни. Повечето пациенти с МС са показали стабилизация на състоянието и подобрение в сфинктерния контрол, тремора и стабилността на ходенето. При пациентите с АЛС положителните резултати са по-малко, въпреки че се наблюдава забавяне на прогреса на заболяването.

Предходни експерименти с животни в научния център на Хадаса показват, че трансплантацията на стволови клетки води до образуване на нервни клетки, които са засегнати от МС и АЛС, като по този начин се забавя значително авансирането и на двете болести. При мишки, например, прилагането на стволови клетки води до възстановяване на 90% от засегнатите неврони.

Според двамата професори натрупаните данни от експерименти с животни и направеното малко проучване с хора подготвя пътя за по-голямо клинично изследване, което да даде отговор на редица въпроси за бъдещото лечение на МС и АЛС.