Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Отличен Григор Димитров срещу Рафа Надал

Вчера гледах в интернет срещата на младия ни тенисист Григор Димитров срещу номер едно в тениса Рафаел Надал. Мачът беше от втория кръг на турнира в Ротердам, Холандия. 17 годишния българин преодоля в първия кръг и първия си мач при професионалистите Томас Бердих (23-я в света), а във втория кръг го чакаше испанеца Надал.

Българският тенисист показа изключителна игра и доста поумори Рафа, който е безспорно най-добрия тенисист в последно време. Срещата започна с много дълъг първи гейм, в който сервира Григор, но бе спечелен от Надал. След сервис-гейм на испанеца резултата набъбна до 2:0, но това не сломи Димитров, а напротив - поотпусна го и първоначалното напрежение беше изместено с игра, която разкри големия талант на младока. Най-колеблива част от играта му през цялата среща беше сервиса, макар, че е изключително силен! Григор успя да направи в мача цели 9 аса срещу 3 на съперника, но допусна и 6 двойни грешки (само 1 за Надал)... Статистиката определи, че Димитров имаше успеваемост в първия сервис само 57%.

Първият сет премина в много добра игра и на двамата като в него Надал спечели 58% от разиграванията (44 от 76 такива), а Димитров 42% (21/76). Голямо значение за изхода на сета изиграха и 4-те двойни грешки на българина. След много бърз тенис и отлични отигравания и на дамата частта завърши 7:5 в полза на 21-годишния испанец.

Втората част не успях да гледам добре, поради проблеми с интернет връзката... Все пак успях от части да видя великолепната игра на Григор и спечеления от него сет с 6:3! Определено Надал изпитваше трудности най-вече от силния форхенд и бързите топки, които пласираше Димитров във всяка една педя на корта. С два пробива той успя да "грабне" публиката, която все по-мощно го подкрепяше! Това именно заслужава млад тенисист, който тепърва навлиза в "дълбоките води". С петте си аса през този втори сет, без двойни грешки и 77% успеваемост от първи сервис (62% за Надал) Гришо, както го наричат, спечели 24 от 47 възможни разигравания (57%) срещу 20 разигравания на съперника.

Третият сет завърши 6:2 в полза на Надал, но селед изключителна игра и на двамата тенисити. Резултатът заблуждава, че той бе спечелен лесно от испанеца. С много сърцата игра и отлични разигравания и на двамата мачът се превърна в изключителен и радваше окото на всеки тенис фен! В средата на частта Григор се хвана за лявото бедро, вероятно след схващане на мускул... Това не попречи да завърши срещата, но повлия на играта му - не бе толкова бърз, както в началото, а Надал усети това и "разхождаше" младока по целия корт. Испанеца успя да спечели 31 от общо 53 разигравания в този сет срещу 22 на съперника. След 2 часа и 25 минути и резултат 7:5, 3:6, 6:2 17 годишният българин се предаде, но под силните аплодисменти на публиката в Ротердам.

Григор Димитров показа, че не случайно е шампион на "Уимбълдън" и US Open за юноши миналата година. Той показа, че е една от бъдещите най-големи звезди на световния тенис и получи логично признание от Рафа Надал след срещата: "Димитров игра много добре днес и показа, че е много голям талант. Той може да бъде играч от топ 10. Трябва да продължава да тренира и да се развива по същия начин и един ден това ще стане реалност, не просто мечта". Силно се надявам, че скоро в професионалния мъжки тенис всички ще се съобразяват с Гришо! Безспорно доказа, че е много талантлив и не отстъпва по нищо на големите в този спорт.

Ето и кадри от срещата му:



Update 15 февруари: Рафаел Надал загуби финалния мач в турнира от британеца Анди Мъри (поставен под номер 2 в турнира) след 6:3, 4:6, 6:0. Мачът продължи 1 час и 51 минути, а Надал не показа добра форма и логично загуби, печелейки 42% от разиграванията (59 от 141) срещу 58% (81/141) на съперника.

3 Коментар(а):

Unknown каза...

гледах Григор чак сега за първи път и без да съм специалист виждам какъв голям потенциал има. Голям талант, - дано работи здраво и не го пропилее! Играе много красиво и леко, напомня ми Илие Нъстасе от по-далечното минало. Много стискам палци да продължи успехите си и да ни радва дълго. http://www.tennistv.com/page/TennisTV/Rotterdam/0,,11444~1555432,00.html

Unknown каза...

ratm18: Най-после ще викаме за българин в тениса. До две години според мен ще влезне в топ 20, а там ще го гледаме редовно.

Fobos каза...

Силно се надявам да има условията и възможността да тренира усилено, за да превърне таланта си в "печеливша карта". Аз също си мисля, че ако продължава с тази добра игра до няколко години ще е сред първите поне 50 тенисисти в света.

Вчера Димитров беше забелязан и коментаторите от телевизията, която предаваше мача, не скриха възхищението си от Григор. Даже доста информационни спортни агенции днес обръщат голямо внимание на двубоя Надал - Димитров и определят българина като изгряваща звезда :-)