Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Казусът Косово

Днес четох интересен анализ на Информационна Агенция Фокус по проблема Косово. Ще си спестя личното мнение, защото не съм доизградил ясна позиция...

Седем държави официално признаха независимостта на Косово

В неделя Косово обяви своята независимост от Сърбия. На заседанието на Съвета "Общи въпроси и външни отношения" на ЕС в Брюксел, на което участва и българският министър на външните работи Ивайло Калфин, бяха приети заключения по въпроса за Косово. Съветът отбеляза, че с приетата резолюция за независимост, парламентът на Косово се ангажира да спазва принципите на демокрация и равенство на всички граждани, да защитава сръбското и другите малцинства, да защитава културното и религиозното наследство. Съветът приветства продължаващото присъствие на международната общност, основано на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

Съветът отбелязва също, че държавите-членки, в зависимост от техните национални практики и международното право, ще решават как да развиват отношенията си с Косово. С това всяка страна-членка на ЕС ще може да решава, съобразно “националните си практики и юридически правила” дали да признава или не независимостта на Косово.

Българската позиция

Министърът на външните работи на България Ивайло Калфин ще предложи на правителството да вземе решение за установяване на отношения с властите на Косово.

Страни, признали независимостта на Косово

Изненадващо за някои анализатори първата страна, която призна независимостта на Косово стана Афганистан. След тях това направиха и САЩ. САЩ официално признават независимата държава Косово, съобщи американският държавен секретар Кондолиза Райс. “САЩ днес официално признават Косово като суверенна и независима държава. Поздравяваме народа на Косово с това историческо събитие”, каза Райс.

По-рано днес президентът на САЩ Джордж Буш заяви, че вече народът на Косово е независим. „Косовският народ е независим. Това е нещо, което се поддържа от САЩ”, каза Буш по време на посещението си в Танзания.

Турция също призна Косово за независима държава. Същото направи и Албания. Франция също призна Косово. Френският държавен глава Никола Саркози изпрати писмо до косовския президент Фатмир Сейдиу, в което приветства “свободно и независимо” Косово. Австралия днес официално призна Косово за независима държава и призова новата република и Сърбия да преодолеят различията си по мирен път. “Австралия пожелава на Косово успех с предстоящите задачи и призовава лидерите на Косово и Сърбия да проявят политическа воля за мирното разрешаване на съществуващите противоречия”, се казва в изявление на министъра на външните работи Стивън Смит.

Вчера вечерта представителят на Великобритания в Прищина Дейвид Блънт е връчил на косовските власти писмо от премиера Гордън Браун, с което Лондон официално признава независимостта на Косово.

Страни, които обявиха, че ще признаят независимостта на Косово

Редица страни-членки на ЕС също обявиха, че ще признаят независимостта на Косово. Очаква се Полша да направи това още днес. Германия, Австрия, Финландия, Дания, Латвия, Литва, Естония, Италия, Белгия, Словения, Люксембург и Унгария също обявиха, че ще признаят независимостта на Косово. Премиерът на Хърватия Иво Санадер заяви, че Загреб ще последва големите европейски сили и ще признае независимостта на Косово от Сърбия. „Хърватия ще последва примера на голяма част от страните-членки на ЕС, които признаха Косово, но засега не мога да кажа кога ще стане това”, каза Санадер. По-рано днес хърватското правителство призова за стабилност и за това да бъде гарантирана сигурността на сръбското малцинство в Косово.

Страни, които са против независимостта на Косово

От своя страна Румъния категорично заяви, че няма да признае Косово. Румъния ще остане на позицията си и няма да признае независимостта на сръбската област Косово, заяви днес президентът Траян Бъсъску. “Румъния няма да признае независимост на Косово по съображения, коита засягат, между другото, предоставянето на колективни права на малцинства, нарушаването на припципа на суверенитет и териториална цялост на Сърбия, както и защото няма резолюция на ООН в този смисъл”, е казал Бъсеску.

Държавният глава на Румъния каза днес, че едностранното обявяване на независимост на Косово е незаконно, отбелязва агенцията. Бъсеску отново подчерта, че позицията на страната за независимостта на Косово остава непроменена.

Испания няма да признае независимостта на Косово, но ще продължи военното си присъствие в състава на НАТО, заяви испанският министър на отбраната Хосе Антонио Алонсо. В състава на КФОР има 585 испански военнослужещи. Министърът на отбраната заяви, че страната му няма да увеличи военното си присъствие в Косово. Позицията на Мадрид за непризнаване на Косово беше заявена от външния министър Михел Анхел Моратинос на съвета на външните министри на страните от ЕС в Брюксел.

Словакия не признава независимостта на Косово, заяви днес министърът на външните работи на страната Ян Кубиш. “Словакия не смята за възможно признаването на независимост на Косово”, посочи Кубиш.

Кипър “никога” няма да признае независимостта на Косово, която е юридически невалидна и представлява нарушение на териториалната цялост на Сърбия, заяви днес пред журналисти в Брюксел кипърският външен министър Ерато Козаку-Маркули. Кипърското правителство се опасява отделянето на провинцията, населена предимно с албанци, да не бъде използвано като прецедент за Северен Кипър, признат на този етап единствено от Анкара.

Молдова няма да признае независимостта на Косово, тъй като властите в страната се опасяват от сепаратистките настроения на своя територия, както и от евентуални конфликти между етническите малцинства, се казва в официално изявление на молдовското правителство. Подчертава се, че Молдова е изключително разтревожена от възможността някои от страните-членки на ООН да признаят независимостта на Косово. Властите в Кишинев се опасяват, че може да бъде създаден прецедент, който да доведе до проблеми с Приднестровието, което също търси признание на своята независимост.

Русия е категорично против независимостта на Косово и от самото начало категорично подкрепя позицията на Косово по въпроса.

Виетнам също се обяви срещу признаването на Косово.

Колебаещи се

Холандия няма да разгледа въпроса за признаване на независимостта на Косово поне до края на месеца. На 29 февруари предстои събрание на Държавния съвет на министрите , на което ще бъде взето решението. Външният министър Максим Ферхаген засега се въздържа от коментари, определяйки независимостта на Косово като “нова реалност”, която изисква да не се прибързва.“ Преди са вземем решение, внимателно ще разучим новата конституция и заявлението за независимост. Не искам да изпреварвам събитията”, каза холандският министър.

Засега Гърция все още не е взела позиция по въпроса за Косово. „Най-добрите решения идват от взаимноприемливи решения, а не от едностранни актове”, е заявила гръцкият външен министър Дора Бакояни след края на срещата на външните министри на ЕС в Брюксел. Що се отнася до признаването на Косово Бакояни е посочила, че Гърция ще вземе решение по-натам, след като внимателно проучи всички факти.

Чехия засега също отлага решението си по въпроса за признаването на Косово.

Забележка: материалът е на Информационна Агенция Фокус