Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Честит рожден ден, WWW!


Във втория 13-ти петък за тази година, най-голямото благо за последните десетилетия - Световната мрежа World Wide Web, празнува двадесетия си рожден ден! Честит рожден ден, WWW! Да пребъдеш! :-)

Преди едва 20 години в централата на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева, софтуерният консултант Тим Бърнърс-Лий описва една нова идея в документ, озаглавен "Управление на информацията: предложение", и на практика създава системата за връзка чрез хипертекст, което я прави използваема за всички хора по света, включително онези без технически познания. На 13 март 1989 г. Бърнърс-Лий представя на ръководството план за това как по-добре да се контролира потока на изследователската работа в лабораториите. Интересното е, че поради текучество на персонала, често се е губила и важна информация. С идеята си Тим се надявал това да се ограничи в максимален размер.

Все пак самата световна мрежа не "стартира" през '89-та, а след няколко години, благодарение на Джим Кларк и Марк Ендрисън, които я популяризират с комерсиалното уеб браузване с Netscape. До този момент свободно ползване на мрежата не е могло да бъде осъществявано, но от 30 април 1993 г. за уеб не се събират никакви лицензионни или други такси - това дава началото на изплитането на една "паяжина" с огромни размери, които теоритично са равни на плюс безкрайност!

Все пак е добре да се отбележи, че на 1 октомври 1969 г. е осъществен първият успешен опит на учени от Калифорнийския университет и от Научно-изследователския институт в Стамфорд, да свържат два компютъра. Много хора определят този ден за рожден ден на интернет.

По-късно на 29 октомври същата година се появяват и същинските мрежи, които образуват Интернет - те остават в историята под името ARPANET, чието разработване е дело на американския департамент на отбраната. ARPA означава Advanced Research Projects Agency. По подобен начин учени от Великобритания, САЩ и Франция създават техните собствени национални компютърни мрежи, но всяка от тях била различна.

На 1 януари 1983 г. ARPANET променя своите същински мрежови протоколи от NCP на TCP/IP, като по този начин е създадено ядрото на днешния Интернет.

Забележка: Използвана е информация от moreto.net и CERN.