Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Меси - новият идол на „Камп Ноу"

За пореден път, и срещу Сарагоса, Меси пак бе вдъхновителят на Барса. Аржентинецът даде тон на атрактивния футбол в Примера през този сезон (а и на няколко пъти през миналия) и изпъкна като ключова фигура в световния футбол. Неговата скорост, примесена с феноменалното владеене на топката, както и невероятните голмайсторски умения, го правят една от големите звезди на съвременния футбол. Като единствен минус можем да отчетем все още сдържаната му игра с екипа на Аржентина. Пригответе да видите изгряването на една голяма звезда не само на съвременния футболен небосклон, но която ще остане и в историята на големите.
С четири попадения в Примера и едно в Шампионската лига Меси се превърна в големия голмайстор, който бележи в най-важните моменти. Контузията на Ето'о и неубедителните изяви на Роналдиньо бяха компенсирани от един 20-годишен младок, който сам оформи офанзивния стил на Барса. Никой не се съмнява в неговия талант, безспорните му технически умения, но той продължа да изненадва със своята зрялост на терена и поемането на отговорност в най-трудните моменти.

За своите нищо и никакви 20 години Меси вече влезе в историята: на 18 април тази година напомни за големия Марадона с гол-близнак на този от знаменития полуфинал на Аржентина срещу Англия. Тогава футболната общественост разбра, че Дон Диего не е незаменим. Малко по-късно се прояви като двойник на Марадона и заради попадението с ръка, което отбеляза в мрежата на Еспаньол. Невероятният хеттрик, нанизан в мрежата на Реал Мадрид и превъзходния гол в предсезонната подготовка във вратата на Байерн са само част от невероятната визитка на „гаучото". Това са само примери за играта на „малкия" аржентинец на терена.
Роден в Росарио, Лионел започва първите си футболни стъпки в местния Нюелс Олд Бойс, където отрано показва огромния си потенциал. Още тогава треньорът му разбира, че във футбола могат да се творят чудеса напук на физиката. „Гледах го как подражава на Марадона още от малък", признава тогавашният наставник на Нюуелс Олд Бойс.

Хормонална болест, която причинила малкия му ръст, била основната причина младежът да се премести в Сиудад Кондал (Барселона). От Ривър Плейт отказват да го вземат в редиците си заради болестта, която задължавала клуба да плаща 900 хиляди долара на месец. Това накарва малкия Меси да акостира на „Камп Ноу". Карлес Решак останал смаян след първата тренировка на малчугана, в която отбелязал 5 гола, и не могал да си позволи да отпрати футболист от такова високо качество. Меси минал през всички нива на детско-юношеския футбол, докато стигне до дублиращия тим, където вкарва 37 гола в 30 мача.

Дебютира с първия отбор на 16 декември 2003 година в контролна среща с Порто, а 10 месеца по-късно записа първи минути в Примера срещу Еспаньол. След това Меси става най-младият голмайстор в Ла Лига, завоюва световната титла при младежите до 20 години, става най-добър играч на турнира, най-добър реализатор, заиграва в представителния отбор на Аржентина, играе първия си Мондиал за мъже...а е едва на 20 години.

Сега, вече утвърдил се като основен играч на каталунския клуб, Меси е на път да стане големият лидер. С малко по-силен Роналдиньо и настоящата форма на Меси шансовете на Барселона за шампион стават повече от големи.

Сега обаче най-близката цел пред аржентинеца се казва „Златната топка". Меси със сигурност желае силно да стане третият аржентинец, след Ди Стефано (2 пъти) и Омар Сивори, който триумфира с отличието. Освен това Лионел ще влезе в историята редом до имената като Луис Суарес, Кройф, Стоичков, Роналдо, Роналдиньо...

На практика само бразилецът Кака и португалецът Кристиано Роналдо могат да му оспорят трофея. Футболистът на Милан е големият кандидат за „Златната топка", но с изявите като в снощния (26.09.2007 г.) мач със Сарагоса Меси може да наклони везните в своя полза.

Лионел показа, че футболът е танц с топка в краката , а на привържениците на играта това определено им харесва. Сега след поредната демонстрация на майсторство всички се питат едно: Меси ли е най-добрият футболист в света?

След като през 80-те години Марадона стана кралят на играта, сега е ред неговият наследник да получи същото признание в първите години на новото хилядолетие. Само на 20 години Лионел Меси вече е доказан лидер, който поема хладнокръвно отговорността в най-трудните моменти. Той е от тези футболисти, които остават в историята с великолепни отигравания и блестящи голове. Меси е от тези фигури, които винаги творят на терена и отборът може да се опре на тях. Такива бяха Пеле, Кройф, Ди Стефано или Зидан. Всички те бяха радост за окото на обикновените хора. Сега всички се радват на Меси.


Хайме Ринкон, "Марка"

2 Коментар(а):

ratm каза...

Няма как за 5 мача да му дадът златната топка. Пък и никакви успехи няма тази година.
Кака ще е.

Fobos каза...

Меси има феноменални мачове тази година и не са само 5. Но и аз мисля, че няма да е носителя на Златната топка. Дълго време лекува контузия, имаше непостоянни изяви.

Няма как обаче да се отрече невероятния нюх към гола. Великолепен играч!

Що се отнася до Кака - не мисля, че той ще бъде носителя на приза, въпреки, че съм негов фен. Тази година борбата ще е по-оснорвана :-)