Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Годишнина от изкачването на Еверест

На днешната дата (29 Май) през 1953 г. в 11:30 часа за първи път е изкачен вр. Еверест (8848 м. н.в.) от британска експедиция начело с полковник Джон Хънт. На върха се качват Едмънд Хилари и шерпа Тензинг Норгей!

Само преди няколко дни - на 22 Май 2008 г. трима млади участници в първата виетнамска експедиция на Еверест успяха да изкачат върха. Това са Буи Ван Нгои (Bui Van Ngoi), Фан Тхан Нхиен (Phan Thanh Nhien) и Нгуен Мау Лин (Nguyen Mau Linh).

Отново на 22 май в 05.45 часа сутринта Утра Апа Шерпа за 18-ти път стъпи на Еверест. В списъка на хората с най-много изкачвания на Третия полюс след него се намира сънародникът му Чхованг Нима (Chowang Nima), който е бил на Еверест 14 пъти!

А на 25 Май 2008 г. 76-годишният непалец Бахадур Шерхан (Bahadur Sherchan) стъпи на Еверест и по този начин стана най-възрастният човек, който се поздравява с такъв успех. Бахадур Шерхан, който само след няколко дни ще навърши 77 г., подобри рекорда от миналата година на 71-годишният японски учител Кацусуке Йангисава (Katsusuke Yanagisawa).

Май месец е най-подходящ, най-успешен, но и трагичен за десетки алпинисти, осмелили се да достигнат "покрива на света". Рекордите тази година са прилично количество, а остават още поне седмица-две за успешни опити за катерене на Маунт Еверест! Но... за това ще поговорим друг път :-)


Еверест (8848 м.)

P.S. Снимката е взета от Уикипедия