Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Олимпиадата


Днес в 15:00 ч. българско време (20:00 ч. китайско - 08:00 ч. АМ на 08.08.2008 г. - търсен ефект) в Пекин ще бъдат открити XXIX летни олимпийски игри - 二零零八年北京夏季奥运会. Това е официалната страница на игрите.

В този дългоочакван спортен форум ще присъстват повече от 200 страни, а игрите ще продължат до 24 август. Аз лично очаквам доста грандиозно шоу. Предвижда се невероятно светлинно шоу и наподобяващи арсианци танцьори да бъдат част от официалното откриване на летните Олимпийски игра в Пекин, което домакините обещават да е с дължина над 3 часа.

Общо 11 хиляди атлети от цял свят ще се борят за 1000 медала в 302 дисциплини. От България ще участват 72 спортисти. Днешното откриване ще бъде продукт на седем години тежка работа, която напълно преобрази Пекин. Даже преди предната олимпиада в Атина (2004 г.) се роди следния виц:

Китайската федерация попитали Гърция няколко месеца преди откриването на Олимпийските игри в Атина:

- Вие готови ли сте за игрите?
- Почти...!
- И ние - отговорили китайците! :-)

Китай инвестира 43 милиарда долара в организирането на най-големия спортен форум. Над 100 милиона долара пък са вложени в днешната церемония. Колосална сума пари... С тях някак умира и идеята за олимпийските игри... Отдавна този форум е мания за надпревара по разкош и великолепие...

15 хиляди изпълнители и 29 000 души технически персонал ще бъдат в основата на днешното грандиозно шоу, като режисьорът Жанг Имо е решил да пресъздаде в шоуто 5000 годишната история на Китай.

На церемонията ще присъстват 104-ма високопоставени правителствени представители, сред които 80 лидери. Горките китайци - днес, а и през този месец ще са под обсада и страх дали "световния" тероризъм няма да ги докосне.

Олимпийските спортове са 28, а общият брой на състезанията е 302 (165 за мъже, 127 за мъже и 10 смесени състезания). Това са всички спортове, в които състезателите ще премерят сили и умения (връзките са към Уикипедия):

Фехтовка
Стрелба с лък
Лека атлетика
Бейзбол
Баскетбол
Бадминтон
Бокс
Кану каяк
Колоездене
Скокове във вода
Конен спорт
Плуване
Синхронно плуване
Тенис на маса
Тенис
Волейбол


Футбол
Гимнастика
Хандбал
Хокей на трева
Джудо
Модерен петобой
Академично гребане
Спортна стрелба
Софтбол
Триатлон
Водна топка
Вдигане на щанги
Борба
Ветроходство
Таекуон-до


Харесва ми мотото на игрите, въпреки, че Китай се... смахна още преди обявяването му с нападенията на Тибет... Та, мото е Един свят, една мечта (同一个世界 同一个梦想|t=同一個世界 同一個夢想 :-)

Успех на всички спортисти и нека по-добрите изпитат сладостта на успехите от олимпиадата!

2 Коментар(а):

ratm каза...

Най-много ми хареса тази част с космонавтите, точно преди химна на игрите.

Fobos каза...

Определено беше внушителна тази част :-)

Откриването беше много добро! Доста грандиозно и в същото време семпло - кратко представяне на древната китайска история с много разбрани, за всички по света, елементи.

Светлинните ефекти, фойерверките, стадионът, участниците - перфектни :-) Хареса ми!