Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

40 години от "малката крачка на човека",,,

Днес (16 юли) се навършват 40 години от старта на полета на Аполо 11 - началото на първата стъпка на човек на друг обект във вселената. Тя беше на американския астронавт Нийл Армстронг, който остави знаменития си отпечатък на Луната.



Преди 40 години, след стъпването на Армстронг на естествения спътник на Земята, прозвучава и легендарната фраза "Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството...“ ("That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind..."). Все си мислех, че в модерните времена трудно ще чуем нещо толкова просто и в същото време голямо! Точно по философски илюстрира едно забележително постижение. Убеден съм, че след 350 г., когато хората ще посещават приятели на Луната всеки ден, ще потръпват всеки път щом чуят тази кратка фраза.

Нещо любопитно, (което не зная дали е истина): Като дете Нийл Армстронг, често воайорствал в съседската къщата на семейство Горки - криел се и подслушвал. Един ден малкия Армстронг попаднал на ситуацията, при която Горки се подготвяли за "секс сеанс" и чул следния диалог (приблизително):

г-н Горки: Искаш ли да опитаме нещо по-нестандартно, скъпа...?
г-жа Горки: Ще направя това, когато малкия Армстронг стъпи на Луната!

Много хора смятат, че истинските първи думи на Нийл Армстронг, когато стъпва на Луната са били "Поздравления г-н Горки...", а не гореспоменатите :-)

Всеки е чувал, че Аполо 11 и кацането на луната е една голяма постановка, че американския флаг се веел, нямало звезди и т.н. Ех, хора, хора... Няма да се впускам в дълги расяснения - нека всеки вярва, в каквото иска. Днес е забележителен ден за човечеството!