Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Snooker

Преди малко завърши втория полуфинал от China open - турнир по снукър. Бях си пуснал ICQ-то със статус, поясняващ именно, че гледам полуфинала по Eurosport. Да, ама се оказа, че повечето от познатите ми не знаят каква е тази гениална игра! Ще напиша съвсем накратко за какво става въпрос и каква е целта на играта:

Терминът ‘снукър’ за пръв път се използва от колонелът в Индия сър Невил Чембърлейн през 1875. Офицерите в Jubbulpore в Индия играели популярните по това време различни билярдни игри със 15 червени топки и една черна, която се появила по-късно. Към тези топки били прибавени жълта, зелена и розова, а след няколко години и синя и кафява. Един следобяд сър Чембърлейн бил посетен от млад офицер, който се е обучавал в Кралската Военна Академия. Този офицер разказвал някаква история за един първокурсник в Академията, които наричали ‘снукър’, защото имал способноста постоянно да изпада в затруднени положения (snookered - затруднено положение). По-късно, когато един от играещите билярд пропуснал да вкара цветна топка, Чембърлейн се провикнал : ‘Защо, ти си истински снукър’. След това той отбелязал несъзнателно, че всичките играещи са ‘снукъри’ в играта. Така снукъра си присвоил име от самосебе си.

Снукър се играе на маса, подобна на билярдната, но доста по голяма с щека, която не трябва да бъде по-къса от 3 фута (914 мм), 21 топки - 15 червени и 6 цветни, направени от синтетични материали (някога са били правени от слонова кост...). Всяка топка носи определен цвят както следва:
Червена – 1
Жълта – 2
Зелена – 3
Кафява – 4
Синя – 5
Розова – 6
Черна – 7

Първоначално разположението изглежда така:

Вкарването на топките става в последователност червена-цветна (например червена-черна-червена-пак черна или синя и т.н.). Целта е натрупване на максимален брой точки.

Друга основна цел е максималното затрудняване на противника, като му се поставят снукъри - скриване на бялата топка бияч зад друга топка, която не бива да бъде играна в този момент. Така може да се предизвика фал, който носи стойността на нежелано ударена цветна топка, но не по-малко от 4 точки.

Ето и някои основни определения в играта:

Фрейм - Фреймът във снукъра е приода от играта, който започва с началния (разбиващ) удар, при който разположението на топките трябва да е както е описано по-горе.

Брейк - Брейк е сумата от успешните попадения отбелязани от играча по време на един негов ход в продължение на един фрейм.

Мач - Мачът се състои от определени с регламент или съгласуван брой геймове.

Попадение - За попадение се счита, когато топката-мишена след контакт с друга топка и без каквито и да е нарушения на Правилата влезе (подадне) в джоба.

Топки - Бялата топка е кю-бол (cue-ball), или топка-бияч, или бияч.
15-те червени и 6-те цветни са прицелни топки (object balls).
Цветните топки се изваждат от джобовете след вкарването им, като се поставят на определените им места на масата. Това се прави до вкарването на всички червени. След като това стане вкараните цветни топки не се изваждат за повторна игра по тях.

Играч на ход (Striker) - Играчът, който трябва да играе или играе се нарича играч на ход и остава такъв, докато съдята не реши играча да напусне масата в края на своя ред.

Снукър позиция (snookered) или снукър.
Кю-бола се намира в позиция снукър, когато правата линия при директен удар по всяка топка за игра е изцяло или частично закрита от топка или топки, които не са топки за игра. Ако една или няколко топки за игра могат да бъдат докоснати дори и в самия край с директен удар, то кю-бола не е в позиция снукър.

Има един доста приличен български сайт за тази игра, намиращ на този адрес. Там има подробно описание на играта, правилата и доста допълнителна информация.

Утре (01.04.'07 г.), ако имате възможност гледайте финала на China open. Предполагам, че ще ви бъде интересен :-)01.04.2007 г.

Само да допълня, че на финала спечели Греъм Дот с 9 - 5 срещу Джейми Коуп! Страхотен мач!

1 Коментар(а):

Анонимен каза...

Обожавах преди време да гледам снукър. Играла съм само билярд, но понеже игрите са доста сходни, ме привлече майсторството, което играчите показват. Невероятни удари съм виждала.
Имах преди разни моменти на депресия, когато много гледах телевизия и си седях в къщи. Гледала съм като вампир снукър и установих, че наблюдаването на тази игра ме успокоява страшно много. Няма вълнения, викове и подскоци, а просто възхищение :-)