Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

... and fly away

Само два дни след празника на летците имах възможността да полетя из околностите на София. За това преживяване благодаря на много скъп човек за мен! Благодаря наситина, преживяването беше великолепно! :-*

В с. Лесново в близост до гр. Елин Пелин се намира авиационния учебен център "Еър Спорт", който предлага редица услуги, като развлекателни полети, курсове за любители пилоти, обучение във фигурен пилотаж, курсове за инструктори на свръхлеки самолети, както и съкратени курсове за пилоти на свръхлеки самолети.


Голяма чест беше да се запознаем и с един от асовете на българския пилотаж - полк. от резерва Свилен Иванов. Мога да кажа, че това е човек призван да бъде пилот. Това е човек с интересен поглед към живота, с интересни мнения за всичко ставащо на земята :-) По принцип хората пилоти са с една по-особена визия за случаващото се около тях... Те някак приемат света, гледайки го буквално и преносно от високо. Не високомерно! А от високо - с особена философия, която може би само те разбират добре. И затова са безкрайно щастливи, когато видят последователи да делата си, хора, които се вълнуват от проблемите, несгодите и красотата на пилотажа (във всякакъв аспект).

И така около обяд пристигнахме на авиобазата в с. Лесново, която от птичи поглед изглежда така:



Срещнахме се със Свилен, той ни разясни малко от особеностите около флай-плана, докато чакахме разрешение за излитане. Направихме флай-разходка из околността над Лесново, Елин Пелин до Панчарево и обратно. Височината, на която летяхме беше около 1500 м. н.в. от морското равнище или около 1000 м. н.в. за този район. Скоростта бе около 95 - 100 кнота (knots), като 1 кнот е равен на 1,852 км/ч., тоест около 180 км/ч. Забравих да кажа, че самолетът, с който летяхме е Cessna 172, четири местен:


Има още какво да разкажа, но нека по-добре да покажа със снимки:

Този самолет е възстановка и се използва за авиошоута, (пускащ разни пушеци и т.н.):

Ето още няколко снимки на салолети от авиобазата:





Винаги съм "завиждал" на птиците за гледката от високо... Те могат да си летят и да се наслаждават на всичко на земята... Всичко изглежда толкова мъничко и пленяващо:




Ето Панчаревското езеро и яз. Огняново, който преди 2 години по време на наводненията "излезе" и заля гр. Елин Пелин и околните селища. Магистрала "Тракия" изглежда като макет с детски колички по нея. Отделно, че "земните пилоти" там се чувстват като участници в "Need for speed"...


А една от най-впечатляващата гледка е да погледнеш обработваемите площи от 1000 м. н.в.

1 Коментар(а):

Анонимен каза...

Аааа, искам и аз, искам и аз! Защо не си ме взел?:) Как ти завиждам.... благородно, разбира се;)