Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Из Древна Елада

Най-сетне сесията ми приключи с резултат 6:0 за мен :-) Сега имам малко повече време и ще ви разкажа за последното ми пътуване.

Миналият месец (май) бях за 10 дни на обиколка в Гърция и по-точно из Древна Елада - Вергина, Микена, Олимпия, Атина, Делфи и т.н. Няма да се впускам в разкази, защото информация за местата, от които ще показвам снимки, има в дебелите книги и интернет предостатъчно. Надявам се, че "разходката", на която ще ви заведа ще ви е интересна. Направил съм около 1800 снимки, като показвам малка част от тях, за да илюстрирам най-важното. Събрал съм малка част от снимките на този адрес. Надявам се да ви харесат!

Разходката ни започна от Вергина, където се намира гробницата на Филип Македонски и Александър IV (син на Ал. Македонски). Под тази могила има голям музей с откритите гробници. Повече за звездата от Вергина на този адрес.


Разходката ни продължава към Метеора и Манастирът Преображение Господне /Метаморфозис/


Ето още няколко снимки от Метеора:

Разходката ни продължава към извора на Хера в р. Пеней. Реката "прокопава" долина между Олимп и Осса. Пеней е доста мътна река, но изворите на богините са кристално чести. Легендата за Хера е, че тя всяка сутрин слизала да се изкъпе в този извор и така се пречиствала и възвръщала девствеността си.


Преходът ни преминава покрай прохода Термопили - там, където 300 спартанци удържат няколко милионната армия на Ксреркс!

Следващата ни спирка ще бъде Атина - Акропола, Агората, Керамейк, храмът на Зевс Олимпийски, хълмовете Филопап и Ликавихос, Сунион и храма на Посейдон по залез слънце. Повече снимки от тези места разгледайте на адреса, който ви дадох по-горе! Ето няколко снимки:



Продължаваме към Елевзина, за да видим храма на Деметра, от там към Коринт (през Коринтския канал) и Епидавър.

Пътешествието ни продължава последователно към Микена, Олимпия и Делфи!







След 10 дневна обиколка се връщаме към Северна Гърция и Солун, а от там и в България.




Надявам се снимките да ви харесват. Както вече споменах на следния адрес има повече!

4 Коментар(а):

Fenia каза...

Много си скромен на думички, бре! Другия път и аз искам да дойда!

Fobos каза...

Може да понапиша нещо... но честно казано малко ме мързеше. Иначе няма да е зле да споделя впечатления, дам... Ще го направя в близките дни!

Анонимен каза...

Видял си мой чиляк елементи от древната история на БЪЛГАРИТЕ!Тези които сега викат, че това е "ТЯХНО"са дошли от Етиопия и Египет преди 1250г.Т.н. даново коляно на семитите или познати като "данайци"ТЕ НЕ СА ОТ БЯЛАТА РАСА!!!На времето им са викали"етиопски цигани"!Окрали са цялата антична история на Балканите!Ние сме християни от 1-ви век и първия български архиепископ-Протоген Сердиклииски е живял в 4-ти век. а първия епископ на етиопските цигани е назначен в атина 9-ти век!!!Нас ни е покръстил св.ап.Павел!За какво име и за каква звезда претендират тези крадци?!Държавата на едоните (Македония)ръководена от Филип Александър и преди него е една от тракииските държави по това време на Балканите, ама не е гръчка!!!Тези хишници 3000 години вече унищожават де що им падне, доказателства за нашата идентичност, като един от най развитите и древни народи по света!

Иван каза...

За какво "гръчко" "наследство" може да става дума към звездата от Вергина?Първо топонима"Кутлеш" няма нищо общо с Гърция!Даже и с т.н. елини които въобще не са гърци!!!Съвременните гърчоля имат 1% елинско днк!?Елините са ахейците йонииците пеласгите но те в никакъв случай не са ГЪРЦИ!Те са погърчени от наглите данайци като им е отнена идентичността и историята и достиженията на елинската цивилизация!Македония никога ама НИКОГА! не е била елинска камо ли гръчка държава!Тези етиопско-египетски крадци и лъжци въпреки неоспоримите в днешно време доказателства за това КОИ са ТЕ и от КЪДЕ са дошли и състава на тяхното ДНК продължават най нагло да квичат за това що не е ТЯХНО!!!То БИВА то МОЖЕ ама ИЗВИНЕТЕ!!!