Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Sabaton и Hammerfall в България!

Началото на следващата година се очаква да е много гореща и хард откъм музикални желания. Най-голям интерес у мен предизвика вероятността да видя в България шведските метъл банди Hammerfall и Sabaton! Ще бъде истински величествен 10-ти април, както може да се очаква от тези две велики метъл банди. Само се надявам промоутърите да не са ялови и всичко да е прекрасно организирано! За място на концерта на двете групи е посочена зала "Универсиада" в София. Очаква се и трета да се присъедини към общата изява на шведите. В официалните сайтове на банди се появи потвърждаваща информация за предстоящото събитие! Ликуйте, метъли! :-)

HammerFall са типични пауър метъл група, създадена през 1993 г. в Гьотеборг. Съставът й през годините претърпява редица изменения, като в момента е с членове Joacim Cans (волкал), Oscar Dronjak (китара и бек-вокали), Pontus Norgren (китара), Fredrik Larsson (баскитара и бек-вокали) и Anders Johansson (барабани).



Групата има издадени 7 албума: Glory to the Brave (1997), Legacy of Kings (1998), Renegade (2000), Crimson Thunder (2002), One Crimson Night (2003, концертен албум), Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken (2005) и Threshold (2006). Предстои да излезе No Sacrifice, No Victory (2009).

Едно от най-популярните парчетра на грпата е Hearts on Fire. Предполагам, че всеки себеуважаващ се метъл фен го има в колекцията от любими песнички:


Е, не можах да се въздържа.... Ще пусна още един клип на любима моя песничка: Last Man Standing:


Sabaton е пауър метъл банда създадена през 1999 г. Текстовете на групата основно са посветени на множество историческите войни, като има два албума (Primo Victoria и Attero Dominatus), в които те главно са застъпени, а конкретно се набляга на Втората световна война. Настоящият състав на групата не е променен от създаването и бандата е формирана от Joakim Brodén (вокал), Rickard Sundén (китара), Oskar Montelius (китара), Pär Sundström (баскитара), Daniel Mullback (барабани) и Daniel Mÿhr (клавир).



До този момент Sabaton имат издадени 5 албума: Fist for Fight (2000), Primo Victoria (2005), Attero Dominatus (2006), Metalizer (2007) и The Art of War (2008), които са класически пауър метъл, макар и малко мрачно звучащ.

Групата има доста видео клипове, но аз искам да покажа песента Primo Victoria (Първа победа) с кадри от началните минути на филма "Спасяването на редник Райън" (на режисьора Стивън Спилбърг и с участието на Вин Дизел, Мат Деймън, Том Сайзмор, Джеръми Дейвис и любимеца ми Том Ханкс):

И само да допълня, че в песента, (а и в началните кадри на филма - тези, които са на клипа) става дума за Десантът в Нормандия (известен още като D-Day). Началото му е дадено на 6 юни 1944 г. Извършен е на брега на Северна Франция, областта Нормандия, с което се дава начало на Битката за Нормандия, част от операция Овърлорд, която открива втори фронт срещу Нацистка Германия в Европа.

Update 24 ноември: Промоутърите за концерта никак не са ялови! Оказва се, че това ще са ABV Pro, онези, които организираха перфектни концерти през изминалата година!

Update 25 ноември: Билетите за концерта вече са в продажба чрез мрежата на "Eventim" . Цените са: първите 333 билета за 35 лв.; стандартна цена 40 лв.; в деня на събитието 45 лв.

Update: 02 декември: Стана ясна и третата група, която ще придружи Hammerfall и Sabaton по време на априлските концерти от европейската им обиколка догодина. Това са шведските мелодични/хеви метъли Bloodbound. В бандата участват бивши членове на Street Talk, Tad Morose, Morgana Lefay и Pyramaze.