Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Kreator - концертът!

Днес ми е ден за почивка и най-сетне намирам малко свободно време да довърша статията за концерта на Kreator, състоял се на 8 февруари в зала Универсиада.

Денят, макар и малко дъждовен, не уплаши феновете на тежката музика. Те се събираха, за да понесат един истински удар от легендите Kreator - група, която идва точно навреме, за да продължи с размазващ метъл след Sepultura, Sodom и Grave Digger. Денят е неделя, а време за почивка и ранно ставане на другата сутрин няма, защото в залата трябва да отекнат гласовете на вокалите, примесен от мощния рев на киратите и каноничния звук на барабаните на четирите групи - Emergency Gate, Eluveitie, Caliban и разбира се Kreator!

С Чико пихме по едно в близко ресторантче, отдавайки се на спомени за минали вече концерти и разкази за това как Sepultura забиха предната вечер в Blue Box. Жалко, че не успях да ида, но видях доста клипчета, снимани с телефонът на Чико, които бяха с добро качество! В 18:40 ч. бяхме вече пред залата и се учудихме, че пускаха да се влиза без каквато и да е пречка, нещо, което рядко се вижда в България - все се налага да се виси навън, чакайки нещо, но какво - само организаторите знаят. Вътре имаше и гардероб, в който за скромно левче съвсем цивилизовано можеш да си оставиш връхната дреха - поздравления към организаторите и за това!

Вътре в залата, сцената беше разположена по ширина, което даваше предпоставки за това да се събере огромно количество хора пред сцената. Концертът започна в обявения час - 19:00 с изпълненията на немската група Emergency Gate, които по моему се представиха на ниво и успяха да поразвижат малобройната все още публика. С течение на времето обаче идваха все повече и повече фенове на твърдата музика. Нещо, което аз лично не харесвам, защото и подгряващите банди заслужават внимание и е обидно за тях да пеят пред малко публика, а основната част да се "изсипе" за хедлайнерите.... Лично мнение.

В дискографията си Emergency Gate имат 3 албума и групата заложи почти изцяло на последния - Rewake. За сравнително кратката си изява швабите успяха да качат градуса на настроението, а са едва първата банда за вечерта. Доста плътен звук и приличен вокал!

След кратка суетня на сцената, по време, на която момчетата от групата прибираха техниката си, пред българската публика се изправиха швейцарците фолкметъли Eluveitie - група, която аз лично чаках с нетърпение, защото този стил музика ми е слабост. Самите Eluveitie са една от харесваните мелодични фолк метъл банди като цяло и това пролича и в зала Универсиада. Причудливите музикални инструменти, на които основно свиреха две дами, тежкият глас на вокала Chringel ехтеше в цялата зала, а самочувстието на всички от групата беше завидно! Групата се раздаде в максимална степен и остави страхотни впечатления у българските фенове, не само със сценичкото си поведение, но и с чист звук и добре изпълнени песни. Аз бях доволен, хората около мен също и крещяха за още, но виковете им останаха невъзнаградени, а музикантите от Eluveitie повдигаха рамене в отговор... Ясно личеше, че не зависи от тях да сътворят бис в подгрявка.

Сетлист на Eluveitie:

01. Bloodstained Ground
02. Gray Sublime Archon
03. The Song Of Life
04. ...Of Fire,Wind & Wisdom
05. Primordial Breath
06. Tarvos
07. Inis Mona
08. Tegernako

След зашеметяващата изява на Eluveitie ред беше и на метълкор групата Caliban - познати на българската публика от концертът на Machine Head от преди около 4 години. Аз лично се изтеглих в задния край на сцената, за да не бъда буквално прегазен от стотиците, които жадуваха за дългочаканото пого. Още един странен начин за изразяване на радост, който аз не схващам в цялото му великолепие. Явно съм по-уравновесен фен, който предпочита да види, чуе и се наслади на любимата си група на 100% без да пропусне нищо.

Звукът на Caliban беше много добър и на сцената пред наистина имаше вихрушка от полудели фенове. Ритмиката и агресията, която излизаше от музикантите нажежеха въздуха до червено, а запъхтелите фенове нямаха намерение да се отказват и все още очакваха легендите Kreator.

Отново след кратка пауза, през която откачениете крайници и откъснатите глави от погото, бяха потърсени из залата, на сцената, под ефектен дим и зловещо интро, се появи траш метъл четворката Kreator - онези, заради, които повече от 2000 души бяха в Универсиада! Сега следваше истинската сеч и рев, който да внесе абсолютен хаос! Именно и такъв прозвуча от откриващата песен от новия и едноименен албум на групата - Hordes of Chaos:

Hordes of chaos
Hordes of chaos

Everyone against everyone - chaos!


Последва Warcurse от същия албум, а публиката вече беше неконтролируема! Гласът на Miland (Mille) Petrozza рушеше спокойствието, а колегите му китаристи Sami Yli-Sirniö, Christian Giesler (басистът, с прякор Speesy) и барабанистът Jürgen Reil (Ventor) помагаха успешно за това!

За да "закове" публиката с тотална агресия прозучаха и началните акорди на Extreme Aggression. Началните, защото публиката издържа на бруталния метъл, но техниката не - мощен токов удар прекъсна изявата на групата за около 10-на минути. За радост на всички обаче повредата не се оказа сериозна и концертът можеше да продължи. Kreator отново подхванаха Extreme Aggression и този път нямаха проблем да я довършат:

Extreme Aggressions
Seeing you suffer brings pleasure to me
Extreme Aggressions
My aggressions became to extreme to be
kept under control

Проблемите около изпълнението на Extreme Aggression като чели помрачи малко натроението на групата, но публиката показа, че не се вълнува от това и крещаше за още! "Болезненият страх" да не се случи същото се стопи и концертът продължи с великолепната Phobia:

Is there someone following you,
Someone following you?
Is there someone following you?
Are you dreaming?
Phobiaaaaaa!

След дълъг атеистски анонс, обявен от вокалиста, прозвуча Enemy of God от едноимення албум от 2005 г., след това и Pleasure to Kill, също от едноименен албум, но от далечната 1986 г. Последва ги аболютния хит от близкото минало People of the Lie:

Got a master plan
Genocide
Can't understand
People of the lie

Следващото парче отново ни остави дълго време без дъх - Coma of Souls! Траш машините Kreator се опитаха отново да ни изцедят, но ние им отговорихме подобаващо, че това няма как да се случи. И колкото и да се стараеха да ни пометат, ние се опълчвахме и им отговаряхме с мощен рев!

Никой нямаше намерение да предаде идеята, с която е додъл - да се наслади на шеметния метъл на Kreator, дори и след Betrayer, на която в залата ехтеше "Betrayer, Betrayer...". След края на песента групата се прибра зад кулистите, а под оглушителните крясъци на феновете на тежката музика, се появи отново, за да докара до "бяс" всички с Amok Run - с мелодично начало и мрачни продължение, песен отново от новия им албум, за която публиката им помогна подобаващо:

Run amok run
Run amok run
Run amok run
Run amok run

Последва една истинска революция с Riot of Violence, в която вокал беше Ventor! Прекрасните китарни рифове ехтяха, а публиката не спирашпе с "Riot of violence, riot of violence..."

Добротата и хармонията нямаха място на сцената и Mille силволично "развя" фага на омразата с Flag of Hate - истински брутално парче. Последва и Tormentor от албума Endless Pain от 1985 г., което сложи и край на биса и концерта на Kreator!

Видимо уморени публиката знаеше, че това наистина е краят. След повече от 4 часа и 4 групи на сцената никой нямаше дъх да извика Kreator на още един бис. Абсолютна сеч, от която всички оцеляха, благодарение на това, че са поклонници на групата. За всички останали наказанието е огромно - те пропуснаха един великолепен концерт! И четирите групи дадоха голяма част от енергията си, за да превърнат вечерта на осми февруари в една прекрасна такава!

Сетлист на Kreator:

01. Hordes of Chaos
02. Warcurse
03. Extreme Aggression
04. Phobia
05. Enemy of God
06. Pleasure to Kill
07. People of the Lie
08. Coma of Souls
09. Betrayer
10. Amok Run
11. Riot of Violence
12. Flag of Hate
13. Tormentor

Може би най-щастливи сме от факта, че след Sodom видяхме и Kreator, ще видим и липсващата част от немската метъл "света троица" - Destruction. Самите Destruction ще свирят на 1 май в София. Организатори отново са Most of Evil.

Ето и малко снимки от личното ми телефонче:

Emergency Gate:Eluveitie:
Caliban:
Kreator:

1 Коментар(а):

Борислава каза...

Юли поздравления за хубавата страница, която си направил!Толкова концерта си описал, че трябва да си вземем отпуска за да се насладим на всичко, което си разкарал:):):)Съпруга ми (Ники) хареса описанието на Kreator, лично аз го оставих пред зала Универсиада,той ме посъветва да не присъствам точно на този концерт.... Ники сподели:,,Аз съм един от оцелелите в погото и винаги съм първи в безредиците и хауса, особено на траш-метал концертите... '':)