Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Хулиган ли е Бойко?

Днес сутринта на улицата ми бутнаха в ръцете поредния брой на в. "Градски" - безплатно разпространявано вестниче в столицата. Аз лично го харесвам, защото е едно от малкото сериозни безплатни печатни издания, с които ни заливат от къде ли не. Този откровен spam е добър и що-годе прилично оформен с интересни и стилно написани статии. Не, че съм пристрастен, но е продукт на "Икономедия" - най-голямата група за бизнес медии в България, чиито издания са и най-влиятелния седмичник в България вестник "Капитал" и всекидневника "Дневник".

Първото нещо, което ми прикова вниманието беше снимката от първата страница на "Градски" - столичният кмет Бойко Борисов хвърля бутилка шампанско към кофата на багер, който започна да копае за метрото от надлез "Надежда" до кв. "Лозенец". Снимката е толкова колоритна, че лесно може да бъде сбъркана с някоя хулиганска проява на гръцки младеж, който се готви да хвърли коктейл Молотов по група полицаи.


снимки: Николай Дойчинов (в ляво) и агенция Ройтерс

Снимката изразява и силната воля на столичния градоначалник да работи със "замах" за построяването на, чаканото от няколко поколения софиянци, метро... След като имаме едва 8 (осем) метростанции, а метро в цивилизования свят съществува от края на по-миналия век, за построяването на поне още 8 ще са нужни реални действия и усилия, от когото трябва, а не само прокололно хабене на пенливо вино.

Добре ще бъде, ако в ръцете на Борисов попаднат гранати... Така темповете, с които ще се копае за метрото, ще се увеличи - или под заплахата, че кмета има оръжие и е готов да раздава правосъдие, или ще помага в изкопните дейности.

С тези си действия, без да чета коментара под снимката, помислих, че Борисов се опитва да даде начален залп за смяна на властта и символично да катурне Станишев от "трамвая". Почти се оказах на едно мнение с журналистите от "Градски" :-) Това действие обаче трябва да бъде предприето от "стадото", така, де... народа, а не от някакъв си бивш пожарникар, настояща мутра, та, де... кмет. Лично мнение!

Гледайки снимката се замислих и над това, че, ако бат' Бойко беше в Пекин щяхме да имаме сигурна титла от лекоатлетическия турнир и по-конкретно в дициплината хвърляне на копие. Какъв замах само... Да, но не... По-перспективно е да се снимаш в сапунка... Кой се занимава със спорт сериозно в днешно време? Това не е за сериозни хора... Ало, Холивуд, къде дремете? Ще изпуснете Майкъл Блумбърг за "Дързост и красота"... Направихте грешка с Рудолф Джулиани, гледайте да не се повтаря!

Добре, че Борисов не е кмет на Атина или Солун, че с тези си действия гръцките анархисти нямат шанс - ще бъдат обстрелвани от далечно разстояние с Молотов или гранати, воден от приципа "на силата отвръщам със сила".

4 Коментар(а):

Анонимен каза...

Хубав коментар - браво!
Ти май освен скина си сменил и стила на писане?

Fobos каза...

Не... Мисля да си запазя стила на писане, но днес бях повлиян от колоритния фотос. Нямам намерение да се впускам в политиканстване, защото идеята на блога ми е друга.

Когато сметна за нужно обаче ще пиша в подобен стил, но няма да го налагам като нов :-) Няма начин човек да не се подразни от някои откровено неадекватни действия от страна на популярните личности...

Анонимен каза...

Не, нямах предвид темата, а по-скоро, че някакси ми прозвуча много мъдро изказването ти. Не беше хулещо и не си използвал гръмки изрази, а някакси мислещо и мъдро-анализиращо - това имах предвид, за да кажа браво :-)

Fobos каза...

Благодаря!

Чист импулс от моя страна... и се радвам, че е оценен положително.

Рядко се впускам в житейски анализи. Оставям ги за себе си и гледам да не ангажирам останалите с тях. Всяко казано нещо може да се тълкува по различен начин и е с двуполюсно измерение.