Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

На футболен мач на 2000 км. - втора част

Можеше и да се мотаем из Стария континент, но основната цел на всички беше да сме на мача в Ротердам. И затова бързахме колкото се може повече, за да имаме повече време и за Ротердам.

Ето и един кратък фоторазказ:

Австрийските Алпи са забележително място и все повече се навивам за идеята си някой ден да се върна там за едномесечен поход - дълга разходка из приятните селца и уникалната природа!

Още на влизане в Германия немските полицаи ни спряха за ритинна проверка. Разровиха ни багажите, но бяха изключително любезни! Даже ни се извиниха, но знаели, че през тяхната територия ще минат "балкански" фенове и те били длъжно да ни приверят. Едни наши нехранимайковци бяха взели 3 факли... Полицията ни ги конфискува, слава Богу, без последствия, защото в Германия има закон, който гласи, че за да внесеш пиротехника на нейна територия ти е необходими специално разрешително. Глобата е 3000 евро! Добре, че сме "незнаещи" фенове и ни се размина с "лек път!" :-)

В това пътешествие пресякохме на няколко пъти Дунав...

... и един път Рейн :-)



Даже минахме и покрай пистата във Формула 1 "Хокенхайм", намираща се около едноименния град. Естествено, че видяхме само главната трибуна :Рр



Малко преди обяд на 28 септември, след нощувка в Аахен, пристигнахме в Ротердам. Границата Германия - Холандия беше табела, на която пишеше "Добре дошли в Холандия".

Гледали сте предполагам Английския "Време за мъже". Там жилищата на бедните класи бяха подобни - "британски" прозорец с цветя, чисти тротоари и задължително един велоситед, който е поне на 15 години :)



А иначе Ротердам е голям град и първото впечатление от високите сгради е силно - наподобява голям американски бизнес център



Имат си трамвайчета, както в София, дори от същия тип - линии 20 и 22, но и ултрамодерни, в които се чувстваш наистина комфротно



А на такива табла из града беше обявен мача на Локо с Фейенорд. Позират двама от Аракисовите локомотивци :)



В Ротердам има доста катедрали и стари сгради, които са преплетени интересно с модерното строителство. Даже се виждат и от онези манифактурни фабрики от края на XIX в. и началото на XX в., когато Холандия е била една от най-развитите страни в Европа. И до днес Ротердам си остава града с едно от най-големите пристанища в света!




Дългоочаквания момент настъпи! Време беше мача да започне и да се превърне в празник за феновете! Аз лично истанах изумен от стадион De Kuip! На подобно съоражение човек наистина отива да се забавлява. Не смятам, че сме близо до европейския футбол след като видя, че на техните стадиони може:

1-во: да те съпровождат само 2-ма конни полицая, 3-ма стюарди и 1 костюмиран полицай.

2-ро: да те пуснат да влезеш на стадиона сред тяхните фенове, да си говориш спокойно с тях и да си разменяш шалчета и всичко това да става без намесата на органите на реда!

3-то: на стадиона имаше сектор за инвалиди!!!

4-то: на стадиона имаше детски сектор! Там присъстваха само деца под 16 годишна възраст и няколко по-възрастни, които ги учеха на фенство - как да подкрепят отбора си...

Няма да правя сравнение с нашия манталитет, с нашите стадиони... Ненужно е :-) Ще ви покажа няколко снимки.


Железни юнаци! :Р


Панорама на "стадиончето" :-)