Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Welsh Open 2009

Вчера (22 февруари) завърши Първенството на Уелс по снукър за сезон 2008/2009. Доста интересно състезание, в което не липсваха драматични срещи и изненади. Като такива могат да се определят класиранията за основната схема на играчи, като Пол Дейвис, Дейвид Гълбърт, Майк Дън, Бари Пинчес, Иън Прайс и Джими Уайт, като последният не се беше класирал за тази фаза на турнир от ранкинг системата от много, много време.

В първия кръг разочарование се превърна уелсеца Райън Дей, който в последно време се позагуби и логично отстъпи на ирландеца Майкъл Джъд с 5 - 3 фрейма. Шон Мърфи се "събуди" окончателно от летаргията си и заигра все по-успешно през последните състезания, като тук успя да надделее над Бари Пинчес с 5 - 3, но загуби във втория от Марк Кинг с 5 - 2 фрейма. Изненада може да се приеме и класирането на Кинг за четвъртфинал, който обаче той загуби от Алистър Картър със същия резултат.

Интересни двойки бяха и Джон Хигинс - Доминик Дейл (5 - 2) и Нийл Робъртсън - Джейми Бърнет (5 - 3), като в осминафинал се изправиха шотландеца Хигинс и австралиеца Робъртсън. Момчето от другата "страна на земята" успя да победи в инфарктен мач с 5 - 4 фрейма, продължи да "мачка" в четвърфинал отстранявайки Марко Фу (5 - 2), но лековато загуби в следващия кръг с 6 - 4 от бъдещия финалист северно ирландеца Джо Суейл.

Като разочароващо може да се определи и участието на мега звездата Рони О'Съливан, който постигна дежурна победа над ветерана Стив Дейвис в първия кръг с 5 -2, но допусна изненадваща загуба с 3 - 5 от Марко Фу. Изненадваща, защото играта на "Ракетата" беше много слаба, а не защото Фу е слаб противник. Даже състезателят от Хонг Конг има положителен баланс срещу англичанина (8 - 7 победи) до този момент.

Победителят от миналата година Марк Селби постигна две лесни победи в първите два кръга съответно срешу Пол Дейвис (5 - 0) и Дейвид Гълбърт (5 - 1), но претърпя поражение с 3- 5 от Антъни Хамилтън и не успе да защити титлата си от миналата година, когато победи Рони О'Съливан (9 - 8) в най-интересния финален мач от години. Хамилтън или "Шефифът", направи отлично впечатление с играта си и заслужено достигна полуфинал, който загуби доста нещастно с 5 - 6 от Алистър Картър.

Великият Стивън Хендри продължи с ужасното си представяне през последните няколко години и съвсем закономерно на играта, която показва, отстъпи още в първия кръг с 3 - 5 от Мартин Гоулд. Англичанинът Гоулд показа, че за сега максимума на възможностите му са осминафинал и логично отстъпи в следващия кръг с 1 - 5 от Джо Суейл.

За "Бандитът от Белфаст", както е известен Джо Суейл, достигането до финал беше първо в кариерата след 18 сезона в професионалния снукър! До този момент 8 пъти той е играл в полуфиналната фаза на турнир от ранкинг системата, но никога не беше успявал да се класира за срещата, която да реши титлата. Другият финалист в Първенството на Уелс тази година - Алистър Картър нямаше до този момент спечелен турнир, въпреки двата финала, които е играл до сега. Срещата се очакваше да има голям залог и за двамата играчи, но по-опитният във финалните фази на турнири от ранкинг системата спечели.

Мачът не блестеше с атрактивност и през първата му сесия Суейл поведе с 5 - 3 фрейма - изненадващо, но закономерно! През вечерната сесия лицензираният авио пилот Али Картър се развихри и буквално отнесе северно ирландеца с 6 поредни фрейма в сметката си, а от там и победа в срещата с 9 - 5 фрейма! Али Картър постигна първа победа в турнир сред професионалистите след 12 сезона! За Суейл успехът засега се отлага...

Али Картър с трофея на Първенството на Уелс