Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Australian Open 2009

Нямах много време за гледане на тенис и снукър този месец, но си признавам, че откраднах от времето за учене през последната сесия... Това обаче никак не ми попречи да си взема всички изпити с класическото 5:0 за мен!

Поради липса на време не успях да споделя впечатленията си от Мастърс 2009 в снукъра, но от последните 2 мача в тенис турнира Australian Open 2009 не се стърпях и ще го сторя:

В петък отделих повече от 5 часа за гледане на полуфиналната среща от турнира в Мелбърн. Този мач се игра между испанците Рафаел Надал и Фернандо Вердаско. Определено бях на мнение, че това ще бъде най-лесния полуфинал за настоящия номер едно в тениса Надал, а се оказа, че това беше най-трудния му полуфинал за последните години - срещата продължи 5 часа и 14 минути с резултат 6:7 (4), 6:4, 7:6 (3), 6:7 (1), 6:4 за по-титулования. Този мач се превърна и в най-дългия в историята на тенис турнира в Астралия! В другия полуфинал Федерер се наложи над Анди Родик с 6:2, 7:5, 7:5.

С тази победа Надал се класира за финал, в който отново го чакаше швейцареца Роджър Федерер - старият познат съперник и победител в Мелбърн 3 пъти. Федерер и Надал са безспорните най-добри тенисисти през последните години и явления като Вердаско, Родик, Цонга, Мъри и т.н. са им по-достойни спаринг партньори, но не и хора, който за момента са способни да ги изместят от върха. Невероятно много ми напомнят на Сампрас и Агаси!

Финалният мач от Мелбърн започна с доста настъпателна игра за Надал и ленива от страна на Федерер. Логично исанецът проби първия гейм на швейцареца, но скоро след това ролите се размениха. За около 50 минути прекрасен тенис от Род Лейвър Арина Рожър и Рафа вдигнаха с няколко градуса температурата на и без това излючителното лято в Австралия. След 7:5 сетът премина в сметката на Надал.

Мисията на Федерер за 14 титла от Големия шлем ще се окаже по трудна. До този момент само великия Пийт Сапрас има 14 титли от тези най-престижни тенис турнира! Вторият сет отново предложи разменени пробиви и сякаш по никакъв начин не би могла да се даде точна прогноза за това кой има сили да спечели мача. В моментите, който Рафа беше на миг да загуби геймовете сервисът му го спасяваше. Но играта на испанеца е великолепна и това далеч не е единственото му оръжие! Уникално бърз в краката и китката - нещо което му дава малко по-голямо предимство над Федерер. Това си прилича и в срещата му с Вердаско. Решаващ за втория сет се оказа маратонския осми гейм, в който имаше 5 равенства и в крайна сметка беше спечелен от Федерер и пореден пробив в сервиса на Надал. Предстоеше гейм за спечелване на сета и швейцарецът не закъсня с това - 48 минути бяха необходими за 1:1 след 3:6! Интригата съвсем се заформи и мачът се обгърна в очакваната неизвестност такава, каквато се полага за финал от Големия Шлем между номер 1 и 2 в световния тенис. Макар и грозно спечелен този сет (с 37% спечелени топки на първи сервис при 65% на Надал) даде и малко самочувствие на Федерер, който, ще изравни още един рекорд, ако победи - ще се изравни по спечелени срещи в турнира са Щефан Едберг и Аднреа Агаси, който имат по 48, а ненадминат засега остава Иван Лендъл с 52!

С чувствително по-остри удари Роджър Федерер за малко да открадне и първия гейм в третия сет, но Надал успя да устиска. Личеше си разочарованието у испанеца от загубения втори сет и това повлия на играта му - малко уинъри и много грешки... За много малко да допусне и пробив с третия гейм на сета! Една статистика в този момент статистика показа 83 точки до този момент за Федерер срещу 82 за Надал - почти равенство. Такова обаче дойде в следващото разиграване, в което не липсва драматизъм и след два смаша на испаеца и много тиване от страна на швейцареца и показателя в точките беше изравнен. В полуфиналния си мач Надал успя да спечели 187 точни срещу 186 за Вердаско, а с това и мача. Дали тук нямаше да има повече...? С ударите, които правят и двамата играчи във финала не се съмнявам, че това ще се случи! Уникално красива игра... а колко много още предстои!

Трябва да се отбележи, че до сега нито веднъж Надал не е играл на финал на Australian Open, а Федерер има 3 такива и трите спечелени. По този показател фаворитът беше ясен и след 2 възможности за пробив, но неуспешни в геймове на испанеца, в третия сет Роджър беше на път да го докаже. Уви, бързината на Надал отново му помагаше и обезличаваше ударите на съперника.
.
Изключителен гейм изиграха двамата състезатели в осмия такъв на третия сет, в който при сервис на Надал Рожър Федерер поведе с 40:0, но Рафа се събуди и достигна до равенство, което спечели и върна интригата - 5:4 гейма и сервис за оставане в сета за швейцареца Федерер, от който той се възползва и поредно равенство. Следващото разгиграване откри два скрити сетбола за Федерер, но съперникът му го принуди да сгреши няколко пъти и след 3 равенства загуби гейма. Стигна се до тайбрек, който Надал спечели категорично и с това третия сет.

Но това вместо да даде допълнителен стимул за испанеца се превърна в инжекция за Федерер и швейцареца поведе с 2:0 фрейма в четвъртия сет. По всичко личеше, че най-вероятно е да има 5-ти сет, но Надал побърза да опровергае това, след като проби Рожър при сервиса му и върна интригата в сета! Веднага след това в гейм със седем равенства и феноменална игра и на двамата тенисисти Федерер успя да устои на "набезите" на съперника си и изтръгна победата и с това 2:3 гейма. Развръзката се отложи след този продължителен фрейм, но не за дълго, защото Роджър проби за втори път в този сет и веднага след това с бърз гейм за 5:2 в сета. Това си е скрит сетбол и временния спад във формата на Надал показва пътя за Федерер - категорична победа в сет номер 4. Роджър Федерер успя да се възползва максимално добре и с много мощни сервиси успя да затвори сета 6:3 и да доведе финалния мач в 5-ти сет, което не се беше случвало повече от 20 години (21, ако трябва да съм по точен) в Мелбърн! Това е и петия двубой между двамата в пет сета - до сега по две победи.

Последният сет започна с бързи сервис геймове и на двата играчи, но след 4 поредени грешки, една от които двойна за Федерер, Надал проби гейма на швейцареца и поведе с 3:1, а веднага след това и с 4:1! Надал вече се очертава като победител в мача и турнира след тези бързи геймове в последния сет, но Федерер не показа, че има намерение да се предаде. Следващият гейм беше негов след 4 поредени уинъра. Надал отговори по аналогочен начин и след гейм на нула поведе с 5:2 и скрит мач гейм! След много нервен гейм Фара Надал успя да спечели с 6:2!

Това беше първия Australian Open за Рафа, това беше и първия испанец печелил в Мелбърн! След олимпийското злато, Уимбълдън и Ролан Гарос миналата година Надал се утвърди като номер едно в тениса в настоящия момент! Интересно е да се отбележи, че победител стана играча спечелил по-малко точки - 173 за Надал срещу 174 за Федерер и 50 на 71 уинъра отново в негова полза. Пийт Сампрас може спокойно да си отдъхне, защото Федерер не успя да изравни рекорда му от 14 турнирни понеди в Големия шлем. Поне засега...