Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Гашербрум 1 покорен!

Днес, 26 юли, неделя, около 08.00 часа LT, българите Николай Петков, Дойчин Боянов, Боян Петров и Николай Вълков са стъпили на Гашербрум-1 или Хидън пик (8069 м). В момента четиримата са в щурмовия лагер 4 (7300 м), откъдето ще продължат слизането си към подножието.



Атаката е започнала в 00.30 часа след полунощ (22.30 часа на 25 юли българско време – бел. П. А.). По думите на Дойчин Боянов горната част на маршрута е била много технична е изисквала катерене на предните зъби на котките и с две сечива.

Заедно с българите на върха са били финландецът Вейка Густафсон и японецът Казуя Хирадиде. “Днес е голям ден! Времето беше идеално. На върха нямаше никакъв вятър и видяхме целия Каракорум като на длан. Със силна воля, решителност, настойчивост и рационални действия пред лицето на предизвикателството, успяхме да постигнем целта” – съобщава Вейка в блога си. И продължава, безумно щастлив от изкачването на Гашербрум-1: “Благодаря на всички, които ми помогнаха да реализирам този проект. Светът е прекрасен!” Всички слизат по дългия път към базовия лагер.

Това е първото изкачване на Гашербрум-1 от българи. Върхът е първи осемхилядник за Боян Петров и Николай Вълков, трети за Дойчин Боянов – след Еверест (2004 г.) и Нанга Парбат (2006 г.). За Николай Петков това е пето изкачване на осемхилядник – след Еверест (1984 и 2004 г.), Дхаулагири, Нанга Парбат (2006 г.).

Хидън пик е Единадесети осемхилядник за България – след Еверест, Лхотце, Макалу, Чо Ойю, Дхаулагири, Нанга Парбат, Анапурна, Броуд пик, Гашербум-2, Шиша Пангма. Остават К-2, Кангчендзьонга, Манаслу.

Двамата Николаевци, Дойчин и Боян посвещават изкаването си на 80-годишнината на организирания алпинизъм в България.

Браво, момчета! Цял месец вече съм на нокти и се радвам, че сте живи и здрави и всичко е минало както трябва. Планината ви позволи да я "погъделичкате" и ви прати прозорец от добро време!

Update 28 юли: Вчера българските алпинисти Николай Петков, Дойчин Боянов и Николай Вълков слязоха в базовия лагер в подножието на най-високите върхове от масива Гашербрум. Боян Петров е останал да нощува в лагер 1, откъдето има намерение – при добро време и самочувствие – да направи опит на Гашербрум-2 (8035 м).

Българите са добре и поздравяват всички, които следят хода на експедицията.

Update 29 юли: Боян Петров, който в неделя, на слизане от Гашербрум-1 (8068 м,. след успешното му изкачване същия ден) остана в общия за двата най-високи Гашербрум-а лагер 1, за да направи опит на Гашербрум-2 (8035 м.), се е отказал от намерението си.

След като вчера е стигнал до лагер 3 (7000 м) по маршрута към Гашербрум-2, днес той се е върнал в лагер 1 (5950 м.), откъдето се е обадил по сателитния телефон на испанска експедиция. Утре ще слезе в базовия лагер (5100 м.). Там го очакват Николай Петков, Дочйин Боянов, Николай Вълков.

Времето в района е нестабилно. На К-2 (8611 м.) бяха прекратени всички опити и участващите в тях се върнаха в подножието. Те бяха спрени от силните ветрове над 7000 м.

Update 30 юни: Днес, 30 август, ръководителят Николай Петков е обявил края на експедицията “Гашербрум’ 2009”. Вече след финала й Боян Петров е взел решение да се присъедини към испански екип, заплащайки своята част от разрешението му със собствени средства, и да направи още един опит на Гашербрум-2 (8035 м).

Николай Петков, Дойчин Боянов и Николай Вълков са започват слизане от базовия лагер надолу утре сутринта.

На 4 август те ще бъдат в Скарду, а на 8 август (събота) късно вечерта ще ги очакваме в София.

Боян Петров по всяка вероятност ще се върне седмица по-късно – на 15 август.

Както е известно, първоначалните планове бяха за опити на всички на двата върха – Гашербрум-1 и Гашербрум-2. Но липсата на достатъчно средства наложи промяна на целта и насочване само към Гашербрум-1, и редуциране на състава, в който се предвиждаше да участват също Слави Асенов и Георги Маджаров.

В понеделник, 10 август т. г., от 11.00 часа, Николай Петков, Дойчин Боянов и Николай Вълков ще дадат пресконференция в прессклуб “България” на националния стадион “Васил Левски”.

Update 2 август: Рано днес, една седмица след изкачването на Гашербрум-1 (или Хидън пик, 8068 м), Боян Петров е успял да стъпи и на Гашербрум-2 (8035 м). Това е първи double-header (два осемхилядника за един сезон) в историята на българския алпинизъм. Браво, Съни! Честито!

Както е известно, след като ръководителят Николай Петков обяви края на българската експедиция “Гашербрум’ 2009” на 30 август, Боян Петров взе решение да се присъедини към испански екип, заплащайки своята част от разрешението му със собствени средства. Така той получи шанс за още един опит на Гашербрум-2 (8035 м). И го използва по най-добрия начин.

Според последна информация, цялата атакуваща свръзка, чийто състав на този етап е неизвестен, се е върнала в лагер 1 (5950 м).

Забележка: информацията е на ClimbingGuideBg