Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Разходка из Египет - част 1

Днес се заговорих е една познава в ICQ за някои мои снимки от Витоша и Гърция. Породи се желание у мен да разкажа за пътуването ми в Египет от преди 2 години. Имам страхотни впечатления и спомени от там. Ще покажа и малко снимки, за да усетите магията на Древен Египет. Надявам се, че ще ви бъде интересно!

Първият ми разказ (надявам се да стане поредица) ще бъде за храмът на богинята Изида, намиращ се на о. Филе в т.нар. Нубийско море, (за което също ще стане дума в друг пост).

Африка... Континент, непознат и магически за доста от нас. Континент, който се свързва с черното си население и нечовешките температури :-) Това е една милионна част, която знае човек за него - има страхотно много литература и всяко нещо си заслужава да се прочете! Искам да ви покажа един храм от Древен Египет по-точно от римския период на Египет.

На следните фотографии се вижда част от храма на Изида на о. Филе, близо до Асуан. Строен е по времето на птолемеите (династия, управлявала Египет от 305 до 30 г. пр. н.е).


До самото островче се стига с лодки, които тръгват от Асуан. Това е малкото "пристанище" на острова:

А това беше нашия лодкар:

Изида е древноегипетска богиня на магията и на живота, на семейството, символ на матримониалната хармония и брачната вярност на съпругата към мъжа, дори и след смъртта му. Възкресявала мъртвите. Изида е сестра и жена на бог Озирис, и майка на Хор.

Йероглифът, означаващ Изида:

Представя се като жена с йероглифа за трон на главата. По късно приема отличителните белези на Хатхор - рога на крава и слънчев диск на главата, държаща в ръка свитък папирус. Често е изобразявана като майка, кърмеща своя син Хор. Тъй като отглежда сина си далеч от чичо му Сет - в блатата на Делтата, тя постоянно бди над него от типичните опасности за тръстиковите блата. Египетските жени търсят помощта на богинята когато техните деца са пострадали от ухапвания от скорпиони и змии - като отъждествятат раненото дете с Хор се надяват да получат помощта на състрадателната майка Изида. Може да бъде видяна и в изображенията по ковчези и саркофази : като жена с трон на главата и криле, с които закриля мъртвия.

Според един от митовете, Изида успяла да открие тайното име на бог Ра, добивайки по този начин безгранична власт над него и над света.

Забележка: в статията са ползвани материали, взети от http://ru.wikipedia.org