Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Разходка из Египет - част 3

Ще ви разкажа малко за храмът в Абу Симбел. Намира се на около 260 км. южно от Луксор и на 30 км. от границата със Судан. Общо взето от там започва така наречената черна Африка.

По времето на Новото египетско царство нилската архитектура се ориентира към една нова разновидност на храмовото строителство – скалния храм, изсечен в самите скални масиви подобно на ипогеите. Един от най-красивите храмове от този тип е именно Големият храм в Абу Симбел, сътворен по заповед на фараон Ремзес ІІ. Изсечен в стръмно издигащата се над нилския бряг скала, на границата между Египет и Нубия, храмът в Абу Симбел има фасада, която се издига на височина 33 метра, а ширината й достига 38 метра. Той е богато украсен със скулптури и върху естествения й наклон, от двете страни на храмовата врата, са изваяни четири 20-метрови скулптурни колоса – портрети на Рамзес ІІ, седнал на трона си. На самия вход на храма има голям релеф на бог Ра, а също и един ред каменни маймуни, гледащи към небето, изсечени в чест на бог Тот.


Изгревът на слънцето над язовира Насър. Този язовир е огромен! Дължината му е 500 км. Наречен е още Нубийско море. Изгревът на слънцето е страхотна гледка - изгрява отдолу, сякаш от нищото. Показвам снимки на изгрева и поради още една причина. На 22 октомври, денят на есенното слънцестоене е рождения ден на Рамзес II. Точно на тази дата при изгрева лъчите на слънцето проникват в храма и осветяват 4 статуи - на бога на смъртта Птах, на Амон Ра, на Рамзес II и Ра. Статуята на Птах всъщност остава наполовина в сянка. Това се случва на 22 октомври и в деня на пролетното равноденствие, когато е коронясан Рамзес II.
.
P.S. Снимките са точно от 22 октомври! Имах щастието да бъда в Абу Симбел на рождения ден на Рамзес II.



Следващите снимки са на храма на Рамзес II. Интересен факт е, че той е бил раздробен на повече от 5000 парчета, за да бъде спасен! При направата на язовир Насър е било неизбежно този храм да не остане под водата. За това ЮНЕСКО организира най-голямата спасителна акция на паметник на културата, като го преместват навътре в острова, запазвайки неговата ориентация спрямо слънцето.



Това са снимки на статуите от храма. Уникални са тези статуи! За съжаление едната е с отчупена глава... Вижда се и релефа на бог Ра.



По време на изгрева на слънцето през есенното слънцестоене местни бедуински групи (повече за атракция) разиграват ритуални танци, за да почетат Рамзес!


А това е храмът на Нефертари. Тя е била съпруга на Рамзес II. Той толкова я е обичал, че и изградил храм голям почти колкото неговия.




За десерт - пясъците на Сахара, които през деня се нагорещяват до 50 градуса! Аз успях да видя мираж... въздухът е толкова горещ, трепти, че сякаш в далечината наистина има вода :-)



Сигурно се питате, защо тези храмове били построени чак в Нубия? По онова време основен враг на Египет, освен асирийците, била и Нубия. След покоряването й от Рамзес построяването на тези храмове целяло показност - да се види как фараона потъпква врага си и го кара да се чувства "малък" пред могъществото си!