Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Осми 147 за О'Съливан!

Вчера се прибрах към полунощ от Коледния купон на Железни бригади, (на който беше супер весело!) и веднага погледнах онлайн как е приключил мача на Рони О'Съливан срещу Марк Селби на UK Championship 2007 - шампионат по Снукър. Оказа се, че резултатът е 8:7 за О'Съливан и Селби води с 60:0 рочки във фрейм 16.

Тутакси пуснах телевизора на Евроспорт, защото знаех, че все още дават този полуфинален мач. Логичното се случи и Селби спечели разиграването и изравни 8:8 фрейма. Форматът на този мач е 17 фрейма, тоест един от двамата трябва да спечели 9 от 17 възможни.

Двамата играчи се прибраха за 2-3 минутна почивка, за да се концентрират за финалния фрейм, който решаваше мача и класирането за финал на турнира. Разбиващият удар беше дело на О'Силиван, на който аз доста иронично се изсмях, защото скри кюбола зад зелената топка, а остави в дясно на голямо разстояние отделена червена. Тази червена беше единствената възможност за вкарване пред Селби. Видях, че и той доста иронично се усмихна, защото знаеше, че ако не успее да я вкара ще има големи проблеми. Успее ли - фреймът и мача може да са негови!

Не успя! Страхотен дълъг удар, но червената не пожела да влезе в горния ляв джоб и пред О'Съливан се откри страхотна възможност за дълга серия. Уникално дълга! Щом аз самият видях топките по масата затаих дъх... знаех, че Рони е ексцентричен и ще опита максимален брейк от 147, колкото и да е трудно това.

Между другото Стивън Хендри е постигал максимален брейк от 147 в решаващ фрейм и то точно срещу О'Съливан :-) Време беше на англичанина да направи същото - да постигне 147 и да изравни рекорда на Хендри от 8 максимални фрейма. Убеден съм, че те ще станат повече след време!

Разчистването на масата започна. Редуваха се червена - черна. След 4-тата червена топка бях 99% убеден, че О'Съливан се е устремил към максимален брейк! Само се страхувах да не се случи ситуацията от преди 2 дни - да пропусне да вкара последната (петнадесетата) червена. Не я пропусна! Успя с всички, а след това разчисти и цветните! Факт - за осми път е със 147 в кариерата си, спечели фрейма, мача и днес очаква Стивън Магуайяър на финал на UK Championship 2007!

Ръкомахах от кеф! Страхотен брейк и страхотен завършек на вечерта! Моят фаворит О'Съливан е на финал! Жалко за Шон Мърфи... надявах се на финал между двамата. Легнах да спя с широка усмивка :-)


Mark Selby


Ronnie O'Sullivan

Ето и пълен записа на фрейма:


И за протокола: О'Съливан спечели финалния мач с 10:2 (19) срещу Магуайър. Страхотен Рони, страхотен мач и титла в ранкинг турнир след почти 3 годишно прекъсване!