Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Разходка из Египет - част 4

Днес е ред на величествените пирамиди - единственото от останалите 7 чудеса на античния свят*. Ще ви разкажа за тях и ще покажа няколко снимки.

На 25 км на юг от столицата на съвременен Египет – Кайро, преди 6 хил.г. е основана столицата на Древния Египет – Мемфис. Освен, че се превръща в главен административен център на обединения в края на IV-то хил. пр. Хр Египет, той е важен културен и религиозен център. За това свидетелства разцвета на културата и изкуството в началото на III-то хил. пр. Хр., чиито многобройни произведения са запазени и до днес. Най-внушителни са архитектурните паметници от това време.

Вярата в задгробния живот на древните египтяни и тяхната представа, че човек продължава и там да води живот подобен на земния си, лежи в основата на така старателното им подготвяне за отвъдното. Колкото човек е по-високо в служебната йерархия, толкова по-големи са приготовленията му за задгробния живот. Естествено е на владетелите да се отделя специално внимание. За фараоните са строени огромни гробници – мастаби и особено внушителните пирамиди.

Първата древноегипетска пирамида е построена по идея на бележития архитект Имхотеп за фараона Джосер от III-та династия. Първоначално, Имхотеп решава да издигне мастаба с квадратна основа. При нейното разширяване се получават две пресечени пирамиди, които неудовлетворяват гениалния строител и той нарежда да се издигнат още три постепенно намаляващи размерит си пресечени пирамиди и по този начин се създава стъпаловидната пирамида на Джосер – висока 60 м, разположена на изкуствена тераса с размери 550/278 м и височина 10 м.

Стъпаловидната пирамида на Джосер


Така се ражда една от великите архитектурни идеи за строителството на пирамидите.

Своята световна известност египетските пирамиди дължат на внушителните размери на комплекса от трите пирамиди в Гиза.

Пирамидите на Хеопс, Хефрен и Минерин (отляво надясно)


Те са издигнати за фараоните от IV-та династия – Хуфу, известен от древногръцките автори като Хеопс, Хафра (Хефрен) и Менкаура (Микерин).Най-стара е Хеопсовата пирамида, строена около 2 800 г. пр.н.е. Нейните размери са най-внушителни – дължина на основата 233 м и височина 146,6 м. За построяването на пирамидата са използвани 2,3 млн. каменни блока с тегло от 2,5 до 30 тона. Според Херодот, пирамидата и пътя водещ към нея са строени около 30 г. от над 100 хил. строители.

Хеопсовата пирамида


Погребалната камера се намира в средата на пирамидата, до която се достига по коридор започващ от херметически затворен вход в северната стена. Камерата и галерията пред нея са от гранит, а останалата част от пирамидата е изградена от пясъчник. Недалече от Хеопсовата пирамида се намира заупокойният храм на фараона. При археологически разкопки там са открити 30-метрови лодки, те са предназначени да превозят фараона до задгробното царство.

Пирамидите на Хеопс и Хефрен


Втората по големина пирамида е на фараона Хефрен. Тя е висока 143 м и има основа 215 м. До нея се намира прочутият сфинкс – лъв с лице на човек, символ на силата и могъществото на фараона. Размерите му за скулптурна фигура са внушителни – височина 20 м и дължина – 57 м.
Пирамидата на Хефрен



Сфинкса



Сфинкса. Къде ли му е носът?



Сфинкса на фона на пирамидата на Хефрен



Третата пирамида е на Микерин, един от последните представители на IV-та династия. По това време Египет е изтощен от войни и строежите на неговите предходници и за това неговата пирамида е последна и строена в по-скромни размери – височина 60 м.

Пирамидата на Микерин



Снимката по-долу показва по-малките пирамиди около 3-те големи. Някои от тях са на съпругите на фараоните. Не са нищо особено. Празани са. Всички пирамиди са така. Всичко от тях е изнесно в музея в Кайро.



Ето и една панорамна снимка на трите пирамици - на Хеопс, Хефрен и Микерин:


Посещението на пирамидите в Гиза е страхотен колорит и заради полицаите, които патрулират на камили :-) Гледат доста строго, но единствената им функция е да пазят туристите от досадните местни продавачи на всякакъв тип джундурийки. Само в Кайро има над 1 милион туристическа полиция! Грижата за туристите в Египет е приоритет на държавата, защото това са хората, изграждащи над 40% от БВП на Египет.


Преди около една година видях сайт, който беше посветен на Европейската година на равните възможности (2007-ма). Наблягаше се основно на равенството между половете и расите в Европа и целия свят. Имаше конкурс за снимка, която най-много да извлича колорита, с който са се сблъсквали хората на подобна тематика. Аз изпратих снимка, която много харесвам - направих я именно в Гиза при посещението ми на пирамидите. Две малки деца яхнали магаре разнасяха вода на туристите, опитвайки се спечелят някоя и друга пара. За съжаление видях този конкурс 2 дни преди неговия край. Но това не попречи снимката ми да влезе в Топ 5 от над 100 снимки ;-) Авторите само първите 3 обаче бяха поканени на прием във Военния клуб и последваща публикация, която не помня къде щеше да е.



P.S. Спомних си и един уникален момент, който едва ли ще забравя :-) В деня, в който посетих величествените пирамиди времето беше с променлива облачност и в един момент заблудени дъждовни облаци решиха да ни разхладят с малко дъжд! Уникална ситуация - да вали дъжд в пустинята! Случва се изключително рядко :-)

* Ето Чудесата на света, изброени в реда на тяхното създаване:
  1. Египетски пирамиди (2575-2465 пр. Хр) Това са пирамидите на фараоните Хуфу (Хеопс), Хефрен и Микерин. Намират се в Гиза, Египет.
  2. Висящи градини на Вавилон (8-6 в. пр. Хр). Построени са от Навуходоносор. Областта се намира в днешен Ирак.
  3. Статуя на Зевс Олимпийски (430 пр. Хр). Построена от древногръцкия скулптор Фидий.
  4. Храм на Артемида в Ефес (356 пр. Хр). Построен по заповед на цар Крез. Намира се в днешен Ефес в Турция.
  5. Мавзолей в Халикарнас (353-351 пр. Хр). Надгробен храм на цар Мавзол - владетеля на Кария. Намира се в Халикарнас в днешна Турция.
  6. Родоски колос (292-280 пр. Хр). Масивна статуя, посветена на бог Хелиос. Намирала се е в залива на о.Родос.
  7. Александрийски фар (280 пр. Хр). Фарът се е намирал в Александрия и е издигнат от Сострат Книдски.

2 Коментар(а):

Анонимен каза...

Много ми харесва вашия сайт.От него научих неща за които не знаех нужната информация.Качили сте много хубави снимки с добро качество.Направихте ми много голяма услуга.Благодаря ви!

Fobos каза...

Радвам се, че сте открил нужната информация и са Ви харесали статиите :-)

Снимките са красиви, защото на тях обектите са такива.

Надявам се, че ако сте решили да посетите Египет разполагате с необходимата информация и положителната нагласа, че ще се сблъскате с нещо величествено :-)

Успех!