Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Четвърти пореден Roland Garros за Надал!


Преди малко завърши Roland garros 2008 - турнир емблема в тениса!

Това е третияτ турнир от Големия шлем и може би най-престижния сред червената настилка - клей.

В днешният финален мач на турнира във Франция отново, за поредна трета година, един срещу друг се изправиха швейцареца Roger Federer и испанеца Rafael Nadal (победител на Ролан Гарос от 2005, 2006 и 2007 г.)! Те са съответно номер 1 и номер 2 в тениса в момента. Невероятни играчи, които винаги показват колко велика игра е тениса!

Срещата от финалния мач в Париж започна с равностойни игра. Тя беше обаче такава до 3-тата минута, след която Рафа Надал размазваше съперника! Абсолютно логично и заслужено Федерер предаде първия сет с 1:6 гейма. Личеше страхотната класа и а двамата играчи, но идеята на Федерер да "привика" Надал на мрежата почти никога не завършваше с успех и испанеца съумяваше да отиграе безапелационно всяка едно разиграване.

Вторият сет започна отново с предимство на испанеца и само след няколко минутки той водеше с 2:0 гейма след пробив. Този пробив обаче още в следващия гейм бе върнат от Федерер след прекрасни отигравания. Тогава имам чувството, че Федерер се разигра и показа, защо е номер 1 в световната ранглиста. Но и Надал не се даваше - късия диагонал на швейцареца и излизанията му на мрежата ставаха все по-добри. Правите на Надал и добрите му пласирания не оставяха много шансове на Роджър (Рожé за френскоговорещите) Федерер да превъзхожда видимо. След блестяща игра и на двамата аванса на испанският "матадор" се запази и при 4:3 във втория сет. Федерер подобри работата си с краката и форхендите му "влизаха", което затрудняваше страшно много Надал. Виждаше се обаче, че швейцареца има силен съперник, даже може би по-силен от самия него в този мач и след прекрасна игра и на двамата съперници Фара Надал спечели втория сет с 6:3 след 49 минути игра!

Третият сет започна отново с пробив за Рафаел Надал след много бърза игра и уникални изигравания. Преди този мач всеки обясняваше, че играта на Федерер се е подобрила много и той ще спечели този мач. Да, но Надал не оставяше шансове на съперника си и успяваше да му докаже, че той е Краля на червената настилка. След три пробива резултата стана 5:0 за Надал и се виждаше, че мача отива към своя край - неочаквано бързо и смазващо надмощие на испанеца! Публиката в Париж видимо подкрепяше Федерер, но нямаше как да не признае перфектния испанец! Всичко в този мач за него се получаваше.

След 1 час и 48 минути, след 6:0 в третия сет и 3:0 сета в мача, Рафаел Надал спечели за 4-ти пореден път престижния Roland Garros и влезе в историята на турнира като едва третия тенисист спечелил 4 поредни пъти турнира в Париж, който се провежда от 1891 г.

За Надал това беше 28 победа на Roland Garros и... практически той няма загуба на този турнир! Откакто за първи път стъпи на кортовете в Париж никой не го е побеждавал!


Федерер (вляво) и Надал