Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

1-ви...

Днес е 1-ви април! Честит ден на шегата! Много хубав ден, в който усмивката е сред най-често рещаните човешки физиономии :-)

Присетих се, че в календара има поне 12 дати на първо число, които свързваме с нещо:
  • 1 Януари - ден на махмурлука! :-) Предполагам всички се досещате защо... На този забележителен ден са родени и куп известни личности, като сред тях са Тодор Каблешков, Алеко Константинов, Пейо Яворов и т.н.
  • 1 Фефруари - Трифонов ден! Това е православен празник в чест на свети Трифон. На датата са родени известните личности Владимир Димитров - Майстора, Кларк Гейбъл, Борис Елцин и др.
  • 1 Март - Баба Марта! Това е един от най-почитаните дни, който е на прага на пролетните празници. Вярванията са, че сърдитата старица Марта, която рязко променя времето от лошо на хубаво, и обратно. На първи март са родени забележителни имена в историята - Фредерик Шопен, Георги Марков (писател и дисидент, убит от Държавна сигурност, с т.нар. български чадър), Георги Китов и т.н.
  • 1 Април - Ден на шегата! Също така се сещам, че този ден е и Международен ден на птиците! На тази дата са родени Ото фон Бисмарк, Сергей Рахманинов, Ейбрахам Маслоу и т.н.
  • 1 Май - Ден на труда! Определен от мнозина като остарял соц-празник, той е сред най-обичаните, защото... сигурно официални се почива :р На първи май са родени забележителните Джоузеф Адисън, Джоузеф Хелър, Джон Ву и др.
  • 1 Юни - Международен ден на детето! На този ден празнуват всички малки и пораснали деца! На датата са родени известните Мерилин Монро, Морган Фрийман, Рон Денис, Аланис Морисет и др.
  • 1 Юли - първият ден на най-хубавия месец от годината! :-) На него са родени Уили Диксън, Сидни Полак, Даяна Спенсър, принцеса на Уелс, Лив Тайлър, и т.н.
  • 1 Август - Ден на градинаря! Зеленчуци, който не яде... :-) Родени известни личности, не само градинари са Клавдий, Уилям Кларк, Ив Сен Лоран, Жан-Батист Ламарк и т.н.
  • 1 Септември - Начало на Църковната нова година , както и Симеоновден! Не го свързвайте с денят на махмурлука... право на това имат определени хора :р Родени в началото на Начало на Църковната нова година, според Православието са Едгар Бъроуз, Иван Вульпе, Димитър Талев, Глория Естефан и т.н.
  • 1 Октомври - в България празнуваме тази дата като Ден на поезията. Освен известните писатели Чавдар Мутафов, Хусто Хорхе Падрон, и Веселина Геновска са родени и Филип Ноаре, Хенри III, и т.н.
  • 1 Ноември - Ден на народните будители и Ден на българската наука! Прекрасен ден, който обаче често забравяме... На него са родени Стивън Крейн, Алфред Вегенер, Анри Троая, Антъни Кийдис и др.
  • 1 Декември - Световен ден за борба със СПИН! Това е денят, в който ставаме съпричастни с проблемите на милиони по целия свят... Родени на датата са Мадам Тюсо (Мария Гросхолц), Уди Алън, Николай Лобачевски, както и много други!

Аз днес не успях да излъжа никого... Но денят не беше предразположен за шеги, защото имах важни дела и контакти. Утре обаче - мислете му! :-)

2 Коментар(а):

Bloodymirova каза...

Хехе, не се бях замисляла колко празници има на 1ви, ама звучи логично :) Тва с рождените дни можеше и да го пропуснеш, едва ли вълнува някого особено.

Fobos каза...

Да, можеше и да ги пропусна... Замислих, че е хубаво да покажа, че на тези интересни дати са родени наистина забележителни хора и няма да е зле да си обогатим общата култура :-) Така например в Денят на махмурлука можете да проявите трезва мисъл и да блеснете с умопомрачителния факт, че точно на тази дата е роден Алеко Константинов и сигурно съжалявате, че не е сред нас, за да опише Бай Ганьовското поведение на повечето ни сънародници когато сядат да пийнат :-)