Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Разходка из Египет - част 5

Както бях обещал, ще ви разходя по Нил и ще имате възможност да се насладите на красивите залези и интересната флора.
.
Както знаете в планината се ходи с опитен планинар! По Нил се плава с опитен лодкар или с някой нубиец, имащ лодка (фелука), и се представя за такъв. Имах възможност няколко пъти да плавам с фелука по реката и първо ще ви представя двама от водачите. Имената им не знам, а и ако ги знаех едва ли бих ги запомнил (никак нямаше да е лесно). Те са от Южен Египет - там от където започва т.нар. Черна Африка.
.


Този вдясно беше голям сладур. Не говореше много и даже ни се струваше различен - тих и хрисим без да ни досажда... И в един момент, както плавахме - повдигна едно наметало и пред нас, в лодката, се разкриха десетки джунджурии за продан. Бяха интересни, между другото. Според мен са изработка на семейството му и ги предлагаше на туристите вски път като ги разхождаше с фелуката си. Имаше най-различни украшение. Аз си купих един сувенир от камилска кост. Наподобява нож (може би за писма).
.
Самите фелуки представляват средноголеми лодки с една мачта и огромно платно. От водачът се изискват големи умения и сила, за да направлява тази малка яхта - дърпа разни въжета и подскача насам натам.

По бреговете на Нил се разкрива една наистина прекрасна картина! Изобилието от растителни видове е огромно. Сякаш цялата флора е съсредоточена именно там. Всъщност 96 % от Територията на Египет е пустиня, в която рядко се срещат оазиси с растителност. Нормално е тя да бъде покрай реката. Изключение прави един огромен резерват на запад от Кайро - Фаюк.

Около бреговете се срещат и десетки видове птици, които не са ми много познати. В изобилие са тези, които се хранят с риба и дребни вличуги - египеска чапла, патици и т.н. Пълно е и с гълъби! Даже египтяните похапват тези пернати. Отглеждат си ги в специални гълъбарници. Мисля, че даже опитах от това месо (или поне така си мисля, защото бутчетата бяха с тазмерите на тези от гълъб) - не беше лошо Обикновено пилешко.

.
Искам да допълня, че на втората горна снимка се вижда и хотел „The Old Cataract”, където Агата Кристи е написала романа си „Смърт по Нил”. Тя е живяла известно време в Египет със съпруга си, който е бил археолог и изследовател. На третата снимка е корабът, с който имах честта да плавам няколко денонощия по реката.
.
Египтяните много обичат (или поне така твърдят) своя президент Мубарак, който миналата година беше преизбран за... не-знам-си-кой път. Навсякъде има огромни билбордове с неговия лик. Дори по пътя към Долината на царете, където са царските гробници на фараоните, управляващи от Тива в периода на Новото царство 1550 - 1050 г пр.Хр., има билборд, на който е изобразен Мубарак с най-великите фараони от древността - подобие на Четиримата президенти на САЩ.
.
Преди години Мубарак построява мост над р. Нил в Луксор. Много от жителите там са недоволни, въпреки, че това улеснява инфраструктурата в региона. Недоволството е породено от това, че стотици местни хора, със собствени фелуки, ще загубят много пари и голямата част от тях остават без работа. Това е така, защото вече туристите спокойно ще преминават през моста, а няма да се възползват от превоз от източния бряг на реката към Долината на царете. Все пак, тези които имат време, предпочитат екзотичния вариант.

Нещото, което прави впечатление на всеки, плавал по Нил, е че пред него се разкрива една уникална панорама! След водите на реката има множество красива растителност и ведната след нея (на няколко десетки метри след финиковите гори) започва да се "извива" пустинята... Контрастът е голям и е трудно да се опише... Феерия от цветове! .


По цялата река, освен туристическите кораби и фелуките плават всевъзможни плавателни съдове - от малки рибарски лодки до по-големи катери на солидна възраст.



Едно от най-красивите неща, които може да види човек, при плаването по Нил е залезът Самата пустиня променя цвета си... Става огнен! Водата потъмнявая и се "превръща" тъмно зелена до синя... Появява се сребърна нишка по водата, която носи някакво спокойствие на форна на мрачните асоциации, които прави човек.


Надявам се разказът ми да е бил интересен... Снимките "говорят" повече. Понякога човек не намира подходящите думи да опише всичко.
.
И в края се сетих нещо любопитно! Носете си само крем против изгаряне, защото слънцето по тези географски ширини е по-силно. Особено в сърцето на пустинята - Долината на царете и Абу Симбел. Нямате нужда от препарати против комари обаче! За 8-9 дни не видях и един екземпляр от тези същества. Не мога да кажа защо няма комари около Нил...
.
Надявам се скоро да намеря още малко сводобно време и да ви "разведа" и Старо Кайро - християнската част на Кайро и Александрия - един от символните градове на древността!
.
P.S. Това беше статия N0 100 в този блог! Определено не съм от най-пишещите блогъри, но се старая да публикувам статии, разкази, новини и теми, свързани с музиката и ежедневието, които са ви интересни! Благодаря на всички, които четат и оценяват този блог! :-)