Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Девети 147 за О'Съливан и първи за Али Картър!

Преди минутки завърши поредния мач от втория кръг на Световното първенство по снукър! Мачът се игра между Рони О'Съливан и Марк Уилямс и приключи с резултат 13-7 (25) в полза на англичанина О'Съливан. По-забележителното бе, че победителя постигна максимален брейк от 147 точки и да да грабне премията от £157 000! С този максимален брейк О'Съливан повежда еднолично в класацията за най-много направени такива - общо 9 на брой и изпреварва Стивън Хендри, който остава до този момент с 8. Единственият печелил Световното първенство след максимален брейк е именно Стивън Хендри. Определено към това се е засилил и Рони О'Съливан, класирайки се за 1/4 финал на настоящето световно първенство. Играчите, които са постигали максимален брейк и след това са печелили какъвто и да е турнир са Джон Рей, Стивън Хендри 4 пъти, Стюард Бингам и Рони О'Съливан.

Малко информация (от Wikipedia) и самия максимален брейк:

В снукъра брейкът представлява общия брой точки, които даден играч успява да отбележи при едно свое излизане на масата. Постигането на големи точкови брейкове често се използва като важен критерий за определяне нивото на играчите. Постигането на сенчъри брейкове (брейкове от повече от 100 точки) се смята за основна мярка за цялостното ниво на играчите.

Най-големият брейк в снукъра, в който не се включват възможни фалове, а само отбелязаните от играча точки при вкарване на топките в последователност червена-цветна, е 147 (15 червени, 15 черни и след това 6-те цвята на масата). В снукъра 147 точки се смята за максимален брейк.

Въпреки това, ако единият играч направи фал, докато и 15-те червени са все още на масата и същевременно постави снукър за своя съперник, то другият играч може да избере да играе за вкарване на някоя от цветните топки като свободна топка (free ball). Тогава цветната топка, която играчът номинира придобива стойност 1 точка за съответния удар и след вкарването ѝ тя се връща отново на масата. При правилно отбелязване на свободната топка играчът има право да комбинира с някоя цветна на масата (със съответната точкова стойност на топката). По този начин максималният възможен брейк става 155 точки и може да бъде постигнат при вкарване на 16 червени топки (1 от тях е цветна със стойност 1), 16 черни и 6-те цвята на маста. Брейкът от 155 точки може да бъде постигнат при обявяване на черната за свободна топка и комбиниране отново с черна.

Записани са по-малко от 3 потвърдени брейка по-големи от 147 точки. Брейк от 149 точки е направен от Тони Драго през 1998 г. и именно този брейк е записан в Книгата на Гинес, като най-големия постиган някога. В този мач Тони Драго получава право на свободна топка и номинира кафявата. След това той отново комбинира с кафява и вкарва 13 червени топки с 13 черни, а след това червена и розова и червена и синя, както и 6-те останали на масата цветни топки. През октомври 2004 г. по време на квалификациите за Британското първенство Джейми Бърнет прави брейк от 148 точки в мача си срещу Лио Фернандез. По този начин той става първият играч в историята, постигнал брейк, по-голям от 147 точки в професионален мач.

Уоли Уест обявява, че е направил брейк от 151 точки на финала на клубно състезание през 1976 г. Джейми Коуп съобщава, че е направил брейк от 155 точки по време на тренировки през 2005 г.

Това е запис на въпросния максимален фрейм, с който О'Съливан стана едноличен лидер във вечната класация на най-много направени такива брейкове:



Update 30 април:

Вчера (29-ти) Алистър Картър в мач срещу Питър Ебдън постигна втори максимален брейк от 147 точки на настоящето Световно първенство! Това е исторически момент, защото до сега не е имало 2 максимални брейка в един ранкинг турнир! Това е първи максимален брейк за Алистър Картър. 14-та червена бе много трудна, но Алистър с лек суърв покрай друга червена я реализира. Картър се пласира високо за последната черна и близо до страничния борд, но издържа на напрежението и изрази радостта си скачайки във въздуха и празнувайки с Питър Ебдън и прекъсаналите мача си Стивън Хендри и Райън Дей. По този начин Рони О'Съливан и Алистър Картър ще си разделят по £78,500 за максималните брейкове.

Ето и запис на края на фрейма на Али Картър:


Update: Логичното се случи и О'Съливан и Картър играха на финала на Световното по снукър. Рони стана победи с 18:8 (35) фрейма и стана за 3-ти път шампион, а за Али Картър това беше първи финал на първенството в Шефилд (в Крусибъл Тиатър).

4 Коментар(а):

Анонимен каза...

Обожавах да гледам снукър едно време - много ми успокояваше нервите :-)
Този Рони О`Съливан го помня оттогава.

Fobos каза...

Това е страхотна игра наистина и успокоява нервите, макар, че има моменти, в които и зрителите са на нокти :-)

О'Съливан е доста противоречив играч. Чувал съм и съм обсъждал с от коментаторите на Евроспорт, че Рони има някаква форма на маниакална депресия. Играе когато пожелае и често се случва да го прави с досада и да доиграва мач, само и само да си тръгне по-бързо... Абсолютно куку! Но, ако е в настроение за победа няма кой да го спре. Той е страхотен брейк билдър - потвърждава го и поредния му максимален брейк :-)

Иначе той е професионален играч от 1992 г. и от тогава има спечелени повече от 23 турнира, като 19 от тях са от Световната ранклиста! Забележителен успех.

ratm каза...

За малко да ги грабне тези £157 000. Сега най-много половината да вземе.

Fobos каза...

Алистър Картър реализира втори максимален брейк на Световното първенство, с което за пръв път в ранкинг турнир има два максимума!

Да, сега О'Съливан и Картър ще си разделят по £78,500 за максималните брейкове! Но предстоят още мачове, не се знае дали няма да има още серии от по 147! ;-)

Това Световно първенство е супер вълнуващо! Отделям по доста време в Уикипедия да пиша за снукър и да отразявам тазгодишното състезание и смея да твърдя, че наистина е историческо, заради многото квалификанти пробили напред, 3-мата китайци, 2-та максимални брейка, красивата игра и дългите брейкове на играчите и още, и още :-)

P.S. Али Картър ми е любимец от няколко години и много се радвам за успеха му! Ще пусна и запис на края на фрейма му!