Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Опитът успешен!

Живи сме! :-) Днес премина успешно опитът в Големия адронов колайдер (LHC)!

Това стана ясно от официалната страница на Large Hadron Collider. Според всички учени това е най-големия експеримент провеждан досега в човешката история.

Определено всичко е минало по план... щом съм на компютъра и щрапам по клавиатурата, а не съм засмукан от образувана черна дупка :-) По данни на центъра първият изстрелян лъч е изминал без проблем цялото разстояние от 27 километра (толкова е дълъг ускорителя на частици намиращ се на границата между Швейцария и Франция). Опитът се е състоял в 11:28 ч. днес .

Този проект, в който са взели участие 85 страни от целия свят, (между които и България), отне 14 години! Надеждите на всички учени са този експеримент да е нова ера за откритията свързани с физиката на елементарните частици.

Координаторът на проекта Лин Еванс заяви: "Това е чудесен момент от моя живот. Ние вече можем да достигнем до изключително високо ниво на проучвания, които се надяваме да ни дадат информация за сътворението на Вселента".

Основната цел на този опит е да даде отговор на въпроса "Как е възникнала вселената?" Успешното сблъскване на два протонни снопа е само началото на целия експеримент, който ще доразвие изследванията за физиката започнали от времето на Нютон и неговите открития за гравитацията! Постепенно машината ще бъде натоварена напълно (планирано е да стане до една година) и, ако не сега, то някой ден, при провал, може и да бъдем засмукани от антигравитационна материя.. Шегувам се :)

Генералният директор на лабораторията CERN Роберт Аймар заявява: "LHC е машина за открития. Това е начин да задоволим нашето любопитство съпътстващо ни през всички етапи на човешката еволюция."

Ускорителят има за цел също така да изследва, т. нар Тъмна материя (Dark matter), които според учените изграждат близо четвърт от вселената. За сравнение видимата от нас материя изгражда едва 5% от цялата вселена, т.е. нейната маса. Основните въпроси на учените са: "Защо природата приема за основа материята пред антиматерията?", "С какво материята от началото на Вселената се различава или не от материята, която изгражда Вселената към настоящия момент". Все неща, от които не разбирам, но за които авторитетно пиша, (след като съм ги прочел предварително разбира се) :р

На теория, при провал, може да възникне микро черна дупка, която да се превърне в гигантска и да "глътне" Земята! :-) Учените обаче са убедени, че това не може да се случи... Поне за сега не се чувствам "погълнат"!

Надявам се, че този грандиозен проект ще даде отговори на много от поставените въпроси и учените ще спят спокойно след днешния ден. Надявам се, че Господ няма да се разгневи, че човеците се месят в делата му и търсят истината за Сътворението. Надявам се, че всичко ще има щастлив край :-)

Все пак е по-добре науката да ни убие, отколкото да умрем в невежество и суеверие...

P.S. Специални благодарности на Филип за прекрасните му статии във "Вселената", от където пълня празната си глава с информация на тема физика и законите й във Вселената!

Update 21 септевмри: Днес в "Сблъсък" чух умопомрачителното: За следващия си опит в Големия адронов колайдер CERN ще покани Христо Стоичков за помощник като елементарна частица! :-D