Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Събарят църква...

Докато се ровех из интернет случайно попаднах на една статия за поредно безумие, породено от безсилие и незнание (или нежелание) за справяне с природен проблем... Става въпрос за това, че старият православен храм Свети Седмочисленици в село Глъмаре ще бъде съборен, защото се е превърнал в пчелен кошер!

След смъртта на протоерей Кузман, който близо 40 години се грижел за храма Господен, разрухата се възцарила. Миряните решили, че след като няма кой да се грижи за храма ще го изоставят на грижите само на Бога... църквата останала заключена.

Наскоро археолози от Ракитово, Област Пазарджик, посетили църквата с идеята да я разгледат. Оказало се, че в нея са се настанили диви пчели и са създали пчелно семейство. За петте години, в които човешки крак не пристъпил прага на църквата, тя се напълнила с мед, превърнала бавно и полека в пчелен кошер!

Археолозите не предполагали за пчелната колония, развиваща се в изоставената църква и решили да влязат. За техен ужас бученето, което припознали като задаваща се буря, се оказало пчелен рояк, който ги погнал безмилостно. Тримата археолози намерили смъртта си на стотина метра от църквата... Само някакви нищо и никакви петдесет метра ги разделяли от спасителните води на р. Луда Яна.

След трагедията общинските власти разпоредили събраният мед да бъде продаден, а с парите да се ремонтира покрива на църквата. Благородно дело, макар и с недостатъчни средства все пак е обмислен вариант за спясяване на Божия храм. Оказва се обаче, че никой се наема да влезе в изоставената от хората църква, а опитите на Гражданска защита да прогонят пчелите завършват с провал.

Преди няколко дни бе издадена заповед за събаряне на храма! Странно решение, продиктувано от безсилие и нежелание за друго смислено действие. Едва ли решението е удачно при положение, че може да се намери вариант (убеден съм, че има такъв) за прогонване на иначе работливите пчелички.

Интересно, защо не се чу досега позицията на Светия Синод по този казус?! Или отново се правят на нечули, видяли, незасегнати...