Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Helloween и Gamma Ray - концертът!

След четиримесечно чакане голямото събитие - концертът на Helloween и Gamma Ray се състоя в Зимния дворец на спорта в София! Едно наистина голямо, незабравимо шоу, което вярвам, че няма да се помни само с присъствието на двете групи.

Немците доказват за пореден път, че имат най-добрите пауър/спийд метъл групи в лицето на Helloween и Gamma Ray (и Manowar)! Сценичното им поведение, отношението към публиката, невероятната музика - всичко това ги нарежда сред най-обичаните групи, посещавали България! (Helloween гостуват за 4-ти път, като това беше третия им концерт в София, а за Gamma Ray това е третото гостуване в България и първо в столицата).

Голямо приключение е да пътуваш в автобус за Студентски град (където се намира Зимния дворец), особено, ако има концерт след час и половина - срещат се какви ли не типажи: пуснали си музика от мобилните телефони и припяващи парчетата на групата, която отиват да видят; в същото време (късно вечерно), блъскащи се баби (?!?) с огромни пазарни чанти преследват свободните места за сядане; студенти, идващи от родните си места с огромни сакове и раници създават дискомфорт на онези баби, за които споменах... Една безумно интересна картина. Да, но ако се каваш Иван Хаджийски, примерно, и си решил да изследваш човешкото поведение в столичния градски транспорт по линия 280 :-)

След известно време все пак се добрах до Зимния и малкото количество хора пред залата ме стресна! Реших, че или аз, или доста от феновете са се объркали за дадата на концерта... След около 30 мин. се обърнах назад и видях, че са се събрали много фенове. Успокоих се :–) Шегувам се - явно всеки знаеше за слабата организация на подобно мероприятие. Или поне така се получава на почти всеки концерт в София - закъснението е поне 30 мин.

Някакъв човек от охраната обясни, че двете групи са се забавили на границата (след концерта им в Белград на предния ден) и ще се забавят с пускането в залата - нелогично. Нямаше да недоволства толкова публиката, ако навън температурата не бе малко над нулата и не валеше гаден ситен дъдж. За пореден път организацията беше на страшно ниско ниво и при пропускането на хората - на 5 минути по 20-30 човека. Това уж се прави с цел щателен обиск за оръжия, алкохол, фото и аудиотехника. Да, де, ама аз, ако исках и "Калашников" щях да вкарам! "Охраната" беше пипнала сериозен мързел и единственото нещо, което проверяваха беше дали посетителите имат билети за концерта. Както и да е - тази родна действителност е до болка позната и достатъчно време ви изгубих с нея!

Концертът започна 40 мин. по-късно от обявеното 20:00 ч. За сметка на това продължи до 00:40 ч., за радост на около 5 500 почитатели на Helloween и Gamma Ray!

Първи на сцената излязоха Gamma Ray и не изненадаха никого с предварително ясния добре подбран сетлист:

1. Intro: Welcome
2. Heaven Can Wait
3. New World Order
4. Land of the Free
5. Fight
6. Into the Storm
7. Real World
8. Rebellion in Dreamland
9. Heavy Metal Universe
10. The Silence
11. Ride the Sky
12. Valley of the Kings

Бис:
13. Send Me a Sign

Съчетанието на по-стари хитове с тези от новият им албум Land Of The Free II хвърли в екстаз феновете на спийд метъла. Всички пееха с цяло гърло хитовете 'New World Order', 'Into the Storm', 'Heavy Metal Universe' и т.н. Вокалът на групата Kai Hansen остана очарован от това, че феновете на групата знаят толкова добре песните и не пропусна да направи шоу с части от парчетата, които публиката сама изпяваше. Още един човек повдигаше настроението на публиката със своето сценичко поведение и това бе китаристът Dirk Schlachter - доказал се любимец на всички! Въобще и четиримата Henjo Richter, Dirk Schlachter, Kai Hansen и Daniel Zimmermann сътвориха запомнящ се концерт пред българската пубика! Самият Kai Hansen се радва на неистова любов от българските си фенове, заради периода, в който се подвизаваше в Helloween (1978-1986). За много хора именно той си остава Вокалистът на Helloween, изпял едни от най-запомнящите се песни на "Тиквите".

След края на изявата на Gamma Ray, коите не пропуснаха да излязат на бис със 'Send Me a Sign', последва 15 минутна, скоростна акция на съпорта. Цялата сцена беше преобразена за следващите изпълнители, а именно Helloween! От сцената бяха изнесени всички техники и музикални инструменти на предната група. Оставаше само декорът. На Gamma Ray бе познатото платно с надписа на групата и специфичната пирамидална емблема. Очакваше се тотална промяна. След като всичко бе готово (просто празна сцена) осветлението загасна и след миг платното на Gamma Ray падна и се разкри нова гледна - нова сцена с нов декор, известен от обложката на последния албум на Helloween - Gambling with the Devil (колело и клоун). Колелото на късмета (демоничните сили) се завъртя, за да хвърли в екстаз хилядите фенове на групата! След традиционното кратко интро купонът започна с едноименната 'Halloween'. Групата продължи да "разбива" със 'Sole Survivor' и бисерът на новия албум 'As Long As I fall'. От тук нататък всеки знаеше, че големият купон тепърва започва!

Helloween показаха, а и вокалът Andi Deris няколко пъти го каза, че обича българската публика и, че тук се чувстват като у дома! При всяко едно посещение в България те се радват на изключително внимание, за което Andi Deris, Michael Weikath, Sascha Gerstner, Markus Großkopf и Dani Löble им се отблагодаряват!

След изпълнение на незабравимата 'Eagle Fly Free' и другият хит от новия албум 'Paint a New World' последва класиката 'A Tale that Wasn't Right', на която публиката заглушаваше вокала Andi Deris. В един момент той се отказа да пее и предостави тази функция на феновете, а останалите членове на групата поклащаха утвърдително глава за певческите способности на над 5 500 души в залата! След края на песента Andi Deris спомена, че винаги се чувства добре дошъл в България и София, защото публиката го улеснявала :–)

След тези думи осветлението угасна и доста от нас - присъстващите си помислихме, че е поредния токов удар! Гафовете бяха около 3, които не се отразиха същественона изявите на двете групи - малко микрофония и прекъсване на микрофоните за 1-2 секунди. Даже си мисля, че голяма част от пийналите фенове не са ги и усетили. Та... след като угасна осветлението се чуваха само крясъци, на които Bruce Dickinson от Iron Maiden много би се зарадвал, след поредното "scream for me, Sofia!" :-) Феновете, които бяхме непосредствено пред самата сцена видяха раздвижване и след малко светлините отново светнаха, но единственото осветено нещо бяха барабаните на Dani Loble! След миг той изнесе едно 10 минутно соло, в което аз се опитвах да следя ръцете му и установих, че той има 6 ръце! :-) Зашеметяващо изпълнение, което бе прекъснато от мини театрална сцена, на която, преоблечени като кукли-джуджета с огромни обувки и островърхи шапки, стояха останалите членове на бандата. За кеф на всички присъстващи в залата и ужас на Dani Loble тези кукли засвириха 'Smoke On The Water'! Барабанистът на Helloween не издържа на това и извади един детски автомат и "разстреля" куклите, за да продължи с дръм солото си :-)

И тъкмо когато си мислехме, че шоуто е към своя край "Тиквите" ни "хвърлиха" отново в наслада след изпълнение на 'King for a 1000 Years'. Никой не желаеше концертът да приключва, искаше да чуе още и за пореден път едни от най-големите хитове на групата. Къде бяха те? След няколко изпълнения последва любимата на всички 'Dr. Stein', но имаше толкова много други, които желаехме да чуем.

В един момент от двете страни на сцената светнаха, надути незабелязано за почти никой, две тикви, които светеха до края на концерта! В тъмните моменти в залата това присъстве на тиквите ни пращаше в страната на духовете, където Клоунът на Хелуийн поклаща очакващо глава.

Отново признателни слова към публиката, отново благодарности... но не бяха достатъчни за това групата да се скрие без задължителен бис! Той стана факт с една изключителна смесица на повечето от онези хитове, за които споменах! За част от тях публиката помагаше на изпълнителя, след много разгрявания с различни подвиквания и повторения на феновете. Една от тях бе и емблематичната за Helloween песни 'Keeper Of The Seven Keys'. Помня какъв кеф беше на предния концерт на групата в София при изпълнението на това парче!
.
След този бис с доста голяма продължителност публиката отказа да напусне залата и скандираше имената на двете групи, погрижили се за страхотната атмосфера в Зимния дворец. Както се очакваше Gamma Ray и Helloween излязоха заедно на сцената за пореден бис, за да продължат шоуто с песни, които Kai Hansen е пял в периода си в Helloween. Страхотна гледка: шестима киратисти, барабанист и двама вокалисти изпълниха моите (и на доста хора предполагам) любими песни! А именно 'Future World' и 'I Want Out'! Почувствах се изключително щастлив, защото точно тях исках и очаквах за финал :-)

Това е пълният сетлист на Helloween:


1. Halloween
2. Sole Survivor
3. March of Time
4. As Long As I fall
5. Eagle Fly Free
6. Paint a New World
7. A Tale that Wasn't Right
8. Drum Solo (вкл. Smoke On The Water)
9. King for a 1000 Years
10. We Burn
11. The Bells of the 7 Hells
12. Dr. Stein
.
Бис 1:
13. Смесица от песни (Perfect Gentleman, I Can, Where The Rain Grows, If I Could Fly, Power и Keeper Of The Seven Keys)
.
Бис 2:
14. Future World (Helloween и Gamma Ray заедно)
15. I Want Out (Helloween и Gamma Ray заедно)


За пореден път българската публика видя едно запомнящо се събитие, едно събитие, от което малцина са разочаровани, след повече от 3 часов концерт с две от най-добрите немски пауър/спийд метъл групи оставиха само добри спомени у българските си фенове. Не мисля, че някой може да недоволства (с изключение на организацията), ако предварително не си е изградил максималистични представи, а още повече, че вече е виждал и двете групи в България.

За мен този концерт беше на изключително голямо ниво, не само само като звук, публика и декор. Но и за това, че музикантите се раздадоха и показаха, че могат да направят истински спектакъл за феновете, които ги обичат!

Благодарим ви Helloween и Gamma Ray!


P.S. Направих няколко снимки с телефончето (онова, което съм споменавал и друг път :р), но не очаквайте да са от най-сполучливите. Ще сложа няколко по-долу, а инстински професионални фотографии може да разгледате на следния адрес.
.
P.P.S. Добра статия за концерта може да прочетете и на тази страница.

Gamma Ray:


Helloween:

7 Коментар(а):

Unknown каза...

Ърм, май в потпурите нямаше "Forever And One"...

Fobos каза...

Аз мисля, че закачиха припева на 'Forever And One', но... може и да бъркам. Трябва да го проверя.

Или прекалено много съм желал да изпълнят 'Neverland' и съм объркал нещо в опиянението на концерта, или изсвириха част от песента...

Започнах да съмнявам вече в ушите си :–) Ще разпитам и ще корегирам, ако греша!

Благодаря, Arwen!

Fobos каза...

Мдам... ще корегирам статията! Определено ми се е искало да чуя 'Forever And One'!

Смесицата явно е смесила и моето съзнание и желание :-)

Иначе точната и последователна подредба в миска е:
- I Can;
- Where The Rain Grows;
- If I Could Fly;
- Perfect Gentelman;
- Steel Tormentor;
- Power;
- Keeper Of The seven Keys.

Unknown каза...

Моля ;) Иначе чак ме шашна с това, че е имало "Forever And One". Започнах да подозирам, че или имам сънна болест и съм заспала по време на изпълнението, или страдам от шизофрения и другото ми "аз" явно се кефи повече на таз песен.. Пфюи, добре съм си ;)
P.S. Евала за статията :) Аз по принцип още съм с приповдигнат адреналин и когато ме питат как е бил концертът, аз отговарям с едно "О!" и дотам... :D

Fobos каза...

Благодаря!

Helloween е една от групите, която ме грабна веднага щом я чух и бях невероятно щастлив, когато бях на техния първи концерт в София. Може би си личи от статията, че повече внимание отделям именно на тях, без да омаловажавам силната изява на Gamma Ray!

Но да... определено исках да чуя и 'Forever And One', защото заедно с 'If I knew' са двете най-бавни и приказни изпълнения от албума 'The time of the oath'...

Е, нищо, де, следващия път :-)

Добре, че слушаш по-внимателно от мен! :-)

Анонимен каза...

Ей аз те моля само да ми кажеш дали си сигурен ,че ManOwaR e немска група ? Моля те от сърце !!!

Fobos каза...

Не, Manowar са американска банда.

Може би не става много ясно от насписаното и впечатлението е, че говоря за немска група.

Американци са и исках да подчертая, че са проблясък след немските пауър метъл групи.