Eurax

Добре дошли в орбитата на Fobos. Надявам се, че съвместния ни полет ще Ви донесе много забавни мигове :-)

Foreigner - концертът!

Нямах възможност да отида на концерта на рок легендите Foreigner, който се проведе вчера (29 ноември) в зала "Фестивална" в София. Бил е наистина добър, след като игнорираме факта, че "Фестивална" не е добра за подобен род прояви. Звукът е още по-зле на още по-хард музика :-) Преди 2 години се убедих на концерта на Мегадет и вече едва ли ще ходя там на подобни мероприятия.

Ще си позволя да публикувам статия на Ози за концерта от Metal Katehizis, защото както винаги са най-обективни и добри в описанието ;-)

FOREIGNER са група, чакана от феновете си у нас около 30 години. И въпреки, че билетите за концерта бяха почти напълно разпродадени, малко преди самото му начало публиката не беше кой знае колко ентусиазирана. За това причините бяха две. Първо, хората дошли да видят легендарната група бяха малко скептично настроени, предвид музикантите, които днес влизат в групата FOREIGNER - от оригиналният състав присъстваше само основателя Mick Jones, написал повечето от безсмъртните класики на групата. Втората причина беше голямото закъснение с което започна пускането на хората - 40 минути след обявения час бяха отворени вратите на залата (отвън температурите бяха под нулата), а след това допълнително хората бяха принудени да чакат в коридорите още 30 минути. Това доста изнерви обстановката, но може би не трябва да виним за това организаторите. Причината по скоро е в самата група, която направи изключително дълъг саундчек, продължил около час и половина. Заради последвалото изпълнение сега можем да кажем, че чакането си е заслужавало.

Самият концерт започна точно в 20:40 ч. с откриващата песен в тазгодишното турне на FOREIGNER - "Double Vision". Веднага впечатление направи недобрия звук - вокалите на тази песен почти не се чуваха. Това коренно се промени още в средата на второто парче "Head Games" и оттук до края на концерта побликата успя да се наслади на силен и кристално чист звук. Групата излезе на най-голямата сцена правена у нас в зала, която беше украсена с декори специално изработени за тазгодишното турне, посветено на 30 годишнината на FOREIGNER.

Още след първите няколко песни публиката разбра, че на сцената случайни музиканти няма. Всички до един бяха професионалисти от висока класа, а липсата на титулярния в момента барабанист на групата Jason Bonham, сменен в последния момент с Brian Tichy (българските фенове го помнят от гостуването му в Каварна с Billy Idol) не се отрази на изпълнението на бандата. Точно обратното - Brian Tichy показа, че е барабанист от световна класа, а солото му по средата на концерта в стил "Moby Dick" накара цялата публика дълго да го аплодира.

Тази вечер феновете на FOREIGNER у нас имаха привилегията да чуят всички най-големи хитове на групата в цялата й 30-годишна история. От началото до края на концерта нямаше песен, която да не е световен хит. "Cold As Ice", "Blue Moring, Blue Day", "Waiting For A Girl Like You", "Dirty White Boy", "That Was Yesterday" вървяха една след друга, изпяти от новия вокал на групата Kelly Hansen. Точно той имаше съвсем не лека задача тази вечер, а именно да убеди публиката, че е заслужил мястото си в групата и че може да изпее както хората очакват от него любимите на няколко поколения песни. Песни, изпяти навремето от легендарния Lou Gramm, напуснал FOREIGNER през 2003 г. И въпреки леко ексцентричното си поведение и поразяващата си прилика със Steven Tyler (AEROSMITH), той пя изключително добре, с глас доста наподобавящ този на Lou Gramm. Може би и точно тази прилика е и причината днес той да е в групата.

Последва чудесна акустична версия на "Say You Will", а след нея дойде и време за перлата на вечерта "Starrider", изпълнена от самия Mick Jones (както е и песента в оригинал). Тук е мястото да отбележим, че колкото и високо да е нивото на професионализъм на музикантите от групата, основателят на FOREIGNER стои доста над тях. Страхотен китарист с невероятно сценично присъствие, гениален композитор. Най-точната дума е "КЛАСА". Това видя и българската публика.

Хитовете продължиха да следват един след друг, а след "Feels Like The First Time" дойде и време за една от най-известните песни изобщо в света на музиката - "Urgent". За отбелязване тук е изключителното соло на саксофон на което публиката стана свидетел. "Juke Box Hero" дойде като логичен и очакван завършек. Песента беше доста удължена, а като изненада в нея чухме и част от цепелинската класика "Whole Lotta Love" въпреки отсъствието на Jason Bonham.

Задължителният бис започна също с изненада. Българската публика се наслади на "Long, Long Way From Home" - песен, която до момента не беше изпълнявана на концертите на FOREIGNER от тази година. Въпреки опасенията на голяма част от женската половина на публиката, че няма да чуе любимата си песен, последва "I Want To Know What Love Is". Не случайно тук групата почти не пя - тази привилегия беше оставена на феновете. Краят на концерта дойде с "Hot Blooded", а групата беше изпратена подобаващо, с нестихващи аплодисменти.

Логично е човек от време на време да се пита има ли смисъл от събирането на утвърдени имена в музиката, когато не са в оригиналния си състав. Без основни фигури, изградили името на групата като легенда. Заслужава ли си? На този въпрос няма еднозначен отговор. Но ако го бяхте задали снощи, щяхте да получите около 6500 еднакви отговора - Да!

3 Коментар(а):

Анонимен каза...

Концертът на Foreigner беше наистина невероятен! Макар организацията да беше като цяло доста слаба, публиката остана доста доволна! Една поредна лична моя мечта се сбъдна! А датата, имайки предвид концерта на Bryan Adams миналата година, остава сакрална, защото и Bryan и Foreigner се изявиха в една и съща дата, в един и същи час! (разликата е точно 1 година)

Fobos каза...

Много добре осъзнвам какво е да се осъществи една подобна музикална мечта! Радвам се, че българските фенове все по-често имат възможността да усетят магията на това чувство.

За пореден път организацията не е била на ниво, но, както казваш ти, Меги, това не е попречило на доброто настроение и публиката е останала доволна.

Надявам се и за напред да имаме още много мигове на щастие и тази "праведна" музика да осъществява все повече фенски желания!

Да си пожелаем след още точно една година да дойдат и AC/DC, примерно :-) Но нека да не е във "Фестивална"...

Анонимен каза...

За AC/DC и аз ще направя всичко възможно, независимо че имам фобия от много хора на едно място. Дано наистина да е на открито някъде...